Sandacz pieczony w porach

red.
09.01.2012 , aktualizacja: 10.01.2012 10:22
A A A Drukuj

Fot. Kuba Mount / AGENCJA GAZETA

Delikatne mięso sandacza połączone z kremowym porem oraz wyrazistą miętą i limonką to propozycja dla wymagających. Spróbujcie wykonać to danie krok po kroku z szefem kuchni.
Składniki
Składniki:

1 sandacz,

sól i pieprz,

2 limonki,

4 małe pory,

liście z kilku gałązek mięty,

2 jajka,

oliwa i masło do smażenia,

papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

1.Rozcinamy podbrzusze ryby od ogona do głowy. Wycinamy powięzi połączone w środku z głową. Wyjmujemy trzewia i ikrę. Najlepiej w rękawiczkach.

2.Dokładnie płuczemy rybę (z wierzchu i w środku). Obcinamy nożyczkami wszystkie boczne płetwy.

3.Filetujemy rybę. Nacinamy ją z obu stron w poprzek (tuż pod skrzelami) i wzdłuż ręgosłupa odcinamy dwa filety.

4.Ściągamy skórę z filetów. Chwytamy za węższą stronę fileta i ostrym nożem odkrawamy mięso od skóry.

5.Kroimy filety w medaliony. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki i oliwą.

Rady Ani

Sandacz będzie smakował znakomicie, gdy upieczemy go z porami. Pory kroimy w cienkie plasterki i łączymy z bardzo drobno posiekaną miętą. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Jajka gotujemy na lekko twardo (5 min), oddzielamy żółtko od białka i kroimy białko w drobną kostkę, obsmażamy je na maśle z oliwą i łączymy z porami. Pergamin smarujemy masłem, układamy na nim pory, białka i żółtka, a na wierzchu - medaliony z sandacza. Zagina-my boki pergaminu i wkładamy pakiet do piekarnika. Pieczemy przez 15 nin w 200°C. Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub ryżem.

Radzi Anna Martynowska - laureatka II edycji naszego plebiscytu „Kucharz--odkrycie roku”, szefowa kuchni warszawskiej restauracji Oregano.

Zobacz więcej na temat:

Komentarze (3)

Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX