Składniki:

1/2 kg żeberek jagnięcych,

6 ząbków czosnku (posiekanych),

8 gałązek świeżego tymianku + kilka gałązek do przybrania,

sól morska i pieprz do smaku,

4 łyżki oliwy,

1 cebula,

1/2 kg śliwek węgierek,

2 garści obranych kasztanów,

1 szklanka rosołu,

2 łyżki powideł śliwkowych,

100 ml śliwowicy,

1 łyżka masła,

1 owoc granatu

Sposób przygotowania:

1. Mięso oraz kostki oczyszczamy z błonek i tłuszczu (odkładamy go na później). Marynujemy przez całą noc w czosnku, tymianku, soli, pieprzu oraz oliwie.

2. Cebulę kroimy w kostkę. Śliwki pozbawiamy pestek i przekrawamy każdą na pół.

3. Cebulę i garść kasztanów podsmażamy na odłożonym wcześniej tłuszczu. Podlewamy rosołem. Dusimy, aż kasztany zmiękną. Miażdżymy widelcem.

4. Dodajemy powidła i przygotowane śliwki. Doprawiamy solą, pieprzem i śliwowicą. Dusimy przez 10 minut.

5. Na innej patelni podprażamy na maśle pozostałe kasztany. Doprawiamy solą i pieprzem.

6. Zwinięte i związane tymiankiem mięso grillujemy w piekarniku (5 min, 250°C). Sos przelewamy do rondelka, a na patelni obsmażamy mięso z obu stron, aby się przyrumieniło.

7. Na patelnię z jagnięciną wlewamy sos i przez chwilę dusimy razem. Podajemy z podsmażonymi kasztanami i pestkami granatu.

Rady Ani:

Gotowe, obrane kasztany (w słoiku lub pakowane próżniowo) można już kupić w większości supermarketów i delikatesów. Jeśli uda się dostać tylko te w łupince - trzeba będzie je obrać. Skorupkę każdego kasztana nacinamy na krzyż, układamy je na blasze wraz z 2 łyżkami masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Kiedy skorupki zaczną pękać - wyjmujemy kasztany z pieca.

Zamiast grillować żeberka w jednym kawałku, możemy je pokroić na kotleciki (jedno żeberko na jeden kotlecik) i usmażyć na mocno rozgrzanej patelni po 10 sek. z każdej strony.