Po w這sku ?panna? oznacza 鄉ietank, ?cotta? z kolei jest przymiotnikiem pochodz帷ym od czasownika cuocere, czyli gotowa. Zatem nazwa deseru oznacza ?gotowan 鄉ietank?. Wyja郾iam to, poniewa par lat temu gdzie na Mazurach wpad豉 mi w r璚e karta restauracyjna po polsku i po niemiecku. Deser 闚 zosta w niej przet逝maczony w tym drugim j瞛yku jako ?Fr酳lein cotta?. Nie musz chyba dodawa, 瞠 z tej ?gotowanej panny? mia豉m niez造 ubaw. Ale 瘸rty na bok.

Trzeba przyzna, 瞠 obok tiramisu panna cotta jest kolejnym w這skim deserem, kt鏎y w ci庵u ostatnich lat zrobi osza豉miaj帷 mi璠zynarodow karier. Ciekawa sprawa, bo pomys nie jest przecie ani nowy, ani - tak naprawd - typowo w這ski.
Wystarczy otworzy ?365 obiad闚? Lucyny 鑿ierczakiewiczowej lub ?Kuchark litewsk? Wincenty Zawadzkiej, by znale潭 w nich na przyk豉d takie przepisy, jak krem 鄉ietankowy z formy albo krem surowy ze s這dkiej 鄉ietanki. Procedura mo瞠 jest troch inna:
obie panie ka膨 ubi 鄉ietank i doda syrop z wody i cukru. Za to efekt jest zbli穎ny.
W angielskiej kuchni podobny deser
nazywa si blancmange, a samo okre郵enie pochodzi z francuskiego blanc manger - 鈔edniowiecznego przepisu, wtedy powszechnie znanego w ca貫j Europie.
By to pudding z kurczaka b康 kap這na gotowanego w mleku z ry瞠m, cukrem i migda豉mi - polecany osobom chorym. Nazwa biancomangiare pozosta豉 we W這szech przy podobnym sycylijskim deserze ze 鄉ietanki i migda堯w.
Panna cotta pochodzi z Piemontu - na pocz徠ku XX wieku mia豉 j pono wymy郵i pewna pani w璕ierskiego pochodzenia. W oryginalnym przepisie znajduje si karmel, odmienny jest te kszta速 deseru: robiono go w kwadratowej lub prostok徠nej, nie okr庵貫j formie. Panna cotta znajduje si na li軼ie PAT (Prodotti agroalimentari tradizionali italiani), czyli w這skich tradycyjnych produkt闚 rolno-spo篡wczych, przygotowanej przez w這skie ministerstwo rolnictwa.
Tak czy owak, mnie bardzo smakuje w podstawowej wersji: z lekkim waniliowym posmakiem, lubi te doda do niej 鈍ie瞠 konfitury z owoc闚. Jedn z moich ulubionych jest morelowa, a najlepszy na ni przepis znalaz豉m w ksi捫ce ?La scienza in cucina e?l'arte di mangiare bene? (Nauka w kuchni i sztuka dobrego jedzenia) Pellegrina Artusiego. Z deserem dobrze te komponuj si na przyk豉d przecierane truskawki, maliny lub kr鏒ko gotowane jagody. Na zwie鎍zenie letniego posi趾u w sam raz.

Po w這sku "panna" oznacza 鄉ietank, "cotta" z kolei jest przymiotnikiem pochodz帷ym od czasownika cuocere, czyli gotowa.Zatem nazwa deseru oznacza ?gotowan 鄉ietank?. Wyja郾iam to, poniewa par lat temu gdzie na Mazurach wpad豉 mi w r璚e karta restauracyjna po polsku i po niemiecku. Deser 闚 zosta w niej przet逝maczony w tym drugim j瞛yku jako ?Fr酳lein cotta?. Nie musz chyba dodawa, 瞠 z tej ?gotowanej panny? mia豉m niez造 ubaw.

Ale 瘸rty na bok.Trzeba przyzna, 瞠 obok tiramisu panna cotta jest kolejnym w這skim deserem, kt鏎y w ci庵u ostatnich lat zrobi osza豉miaj帷 mi璠zynarodow karier. Ciekawa sprawa, bo pomys nie jest przecie ani nowy, ani - tak naprawd - typowo w這ski.Wystarczy otworzy ?365 obiad闚? Lucyny 鑿ierczakiewiczowej lub ?Kuchark litewsk? Wincenty Zawadzkiej, by znale潭 w nich na przyk豉d takie przepisy, jak krem 鄉ietankowy z formy albo krem surowy ze s這dkiej 鄉ietanki. Procedura mo瞠 jest troch inna:obie panie ka膨 ubi 鄉ietank i doda syrop z wody i cukru. Za to efekt jest zbli穎ny.

W angielskiej kuchni podobny desernazywa si blancmange, a samo okre郵enie pochodzi z francuskiego blanc manger - 鈔edniowiecznego przepisu, wtedy powszechnie znanego w ca貫j Europie.By to pudding z kurczaka b康 kap這na gotowanego w mleku z ry瞠m, cukrem i migda豉mi - polecany osobom chorym. Nazwa biancomangiare pozosta豉 we W這szech przy podobnym sycylijskim deserze ze 鄉ietanki i migda堯w.

Panna cotta pochodzi z Piemontu - na pocz徠ku XX wieku mia豉 j pono wymy郵i pewna pani w璕ierskiego pochodzenia. W oryginalnym przepisie znajduje si karmel, odmienny jest te kszta速 deseru: robiono go w kwadratowej lub prostok徠nej, nie okr庵貫j formie. Panna cotta znajduje si na li軼ie PAT (Prodotti agroalimentari tradizionali italiani), czyli w這skich tradycyjnych produkt闚 rolno-spo篡wczych, przygotowanej przez w這skie ministerstwo rolnictwa.

Tak czy owak, mnie bardzo smakuje w podstawowej wersji: z lekkim waniliowym posmakiem, lubi te doda do niej 鈍ie瞠 konfitury z owoc闚. Jedn z moich ulubionych jest morelowa, a najlepszy na ni przepis znalaz豉m w ksi捫ce ?La scienza in cucina e l'arte di mangiare bene? (Nauka w kuchni i sztuka dobrego jedzenia) Pellegrina Artusiego. Z deserem dobrze te komponuj si na przyk豉d przecierane truskawki, maliny lub kr鏒ko gotowane jagody.

Na zwie鎍zenie letniego posi趾u w sam raz.

Przepisy:

Panna cotta - tradycyjny przepis z Piemontu (dla 4 os鏏)

Krem:

  • 4 造瞠czki 瞠latyny w proszku lub 3 p豉tki rybiego kleju*
  • 125 ml 鈍ie瞠go mleka 3,2%
  • 1/2 litra 鄉ietanki krem闚ki
  • 1,5 造磬i cukru
  • 1 laska wanilii

Karmel:

  • 100 g cukru
  • 2-3 造磬i wody
  • kilka kropli soku z cytryny

Spos鏏 przygotowania:

Je郵i u篡wamy p豉tk闚 rybiego kleju, namaczamy je w zimnej wodzie przez oko這 30 minut, a potem mocno odciskamy. Je郵i za 瞠latyny w proszku - namaczamy j wed逝g instrukcji na opakowaniu.

Mleko podgrzewamy na ma造m ogniu, uwa瘸j帷, by si nie zagotowa這. Dodajemy klej lub 瞠latyn i rozpuszczamy. W drugim garnku (te na ma造m ogniu) doprowadzamy do wrzenia 鄉ietank z cukrem i przekrojon wzd逝 lask wanilii. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko, wyjmujemy wanili (uwaga! to jest moment, by doda, je郵i chcemy, inne sk豉dniki, np. rum, marsal, kaw itd.).

Przygotowujemy karmel. Wsypujemy cukier do rondelka, wlewamy wod i sok z cytryny. Podgrzewamy na ma造m ogniu, a cukier nabierze z這tego koloru.

Od razu zdejmujemy z ognia (trzeba bardzo uwa瘸, by karmel nie sta si zbyt ciemny, bo b璠zie gorzki) i wlewamy do keks闚ki, tak aby pokry 軼ianki formy. Gdy karmel ostygnie, wlewamy krem, studzimy i wk豉damy do lod闚ki na co najmniej 3 godziny.

Przed podaniem na chwil wstawiamy form do gor帷ej wody i wyjmujemy deser na p馧misek.

*do kupienia w sklepach internetowych

Albicocche in composta (Konftura z moreli) - przepis wed逝g Pellegrina Artusiego

  • 600 g niezbyt dojrza造ch moreli
  • 250 ml wody
  • 100 g cukru pudru

Spos鏏 przygotowania:

W ka盥ej moreli robimy ma貫 naci璚ie i wyjmujemy pestk. Wk豉damy owoce do garnka z wod. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy cukier puder i gotujemy dalej, a morele zmi瘯n. Odcedzamy je i wk豉damy do szklanego naczynia. Pozosta造 w garnku syrop jeszcze troch odparowujemy, polewamy nim owoce i studzimy. Podajemy do panna cotty.