Wa積e 鈍i皻a zawsze s okazj do przygotowania specjalnych potraw. Codzienno嗆 zostaje przerwana na dzie lub dwa, gdy mo積a je嗆 dania s這dkie i s這ne, kt鏎e reprezentuj smaki wyj徠kowe, rzadkie, niecodzienne. Przed wiekami, gdy widmo g這du cz瘰to nawiedza這 Europ, a surowe przepisy religijne narzuca造 posty i nak豉nia造 do umiarkowania w jedzeniu i piciu, 鈍i皻a zyskiwa造 jeszcze jeden wymiar: by造 kr鏒kimi okresami, gdy mo積a by這 mie nadziej nie tylko na wi瘯sz ilo嗆 jedzenia, ale i wy窺z jako嗆. Bo瞠 Narodzenie jest w豉郾ie jednym z takich 鈍i徠. Dzi瘯i niemu mo瞠my cieplej spojrze r闚nie na s這dycze...

We W這szech uzale積ili鄉y si od panettone - to ciasto typowe dla Mediolanu oraz pandoro - specjalno軼i Verony, dw鏂h wypiek闚, kt鏎e zrobi造 zawrotn karier tak瞠 za granic. Nikt ju nie robi panettone w domu, wymaga to wiele czasu, wysi趾u i na dodatek cukierniczego pieca... W Mediolanie, sk康 pochodzi ciasto, co roku trwaj o篡wione dyskusje, gdzie mo積a kupi najlepsze panettone (oczywi軼ie wy陰cznie od cukiernika!). Reszta W這ch zadowoli si musi masowym produktem fabrycznym, lepszej lub gorszej jako軼i. We W這szech istniej jednak tak瞠 liczne lokalne s這dko軼i, chcia豉bym niekt鏎e z nich wam przedstawi.

Parozzo, charakterystyczne dla regionu Abruzzo, jako pierwszy poda na deser bo穎narodzeniowy mieszkaniec Pescary Luigi D'Amico, w豉軼iciel kawiarni w centrum miasta. Wpad on na pomys, by z ciasta na wiejski chleb o ciemnej sk鏎ce, kt鏎y pasterze z tamtych okolic przyrz康zali z kukurydzianej m彗i i piekli w piecu opalanym drewnem, zrobi we w豉snej cukierni s這dkie ciasto. Zmieni przepis, ale zachowa pewne cechy charakterystyczne. Na przyk豉d kszta速 nieco sp豉szczonej kopu造, typowy dla miejscowego pieczywa. Cukiernik 闚 by bliskim przyjacielem w這skiego poety Gabriela d'Annunzio, i to jemu pierwszemu da spr鏏owa nowego wypieku. Poeta skomponowa w lokalnym narzeczu sonet na jego chwa喚 pt. "Canzone del Parrozzo". W ten spos鏏 utrwalona zosta豉 nazwa parozzo, czyli pan rozzo - prosty chleb. Przymiotnik ten pojmowa nale篡 jako "swojski" lub "wiejski", w 瘸dnym razie nie "prymitywny". Nast瘼ny przysmak to Il buccellatu, zwane tak瞠 cucciddatu: nazwa pochodzi od p騧no豉ci雟kiego buccellatum, czyli chleba 豉two daj帷ego si podzieli na buccella - ma貫 kawa趾i, a wi璚 chleba bardzo mi瘯kiego. Dzisiaj jest to s這dki ko豉cz z ciasta podobnego do francuskiego, wype軟iony orzechami i suszonymi owocami, a potem zawini皻y, upieczony, oblany gor帷ym miodem i udekorowany na wierzchu owocami kandyzowanymi.

Struffoli - te ma貫 kuleczki z usma穎nego na z這to ciasta, "utyt豉ne" w kolorowym cukierniczym confetti, s symbolem Bo瞠go Narodzenia w Kampanii. Gdy pr鏏owa豉m ich po raz pierwszy, przygotowanych przez moj przyjaci馧k Gelsomin Russo, to cho od dawna nie jestem ma陰 dziewczynk, wpad豉m w radosny nastr鎩, kt鏎ego do鈍iadczamy jedynie w dzieci雟twie. Nazwa tego smako造ku si璕a pono kultury hellenistycznej i pochodzi od s這wa strongoulas (zaokr庵lone). Lub od strutto, smalec, t逝szcz u篡wany dawniej powszechnie do g喚bokiego sma瞠nia. W traktacie kulinarnym z XVII w. "Lo scalco alla moderna" (Nowoczesny stolnik), pi鏎a Antonio Latini, znajdziemy przepis na struffoli po rzymsku, s這dycze przygotowywane tak samo, jak dzisiejsze struffoli z Neapolu.

W 豉ci雟kim zbiorze przepis闚 kulinarnych z I w. wspomina si o s這dkim chlebie, zrobionym z m彗i i miodu. Wydaje si jednak, 瞠 siene雟kie panforte pochodzi od melatello (miodownika), ciasta z這穎nego z m彗i, wody i suszonych owoc闚. Dodawano do niego jab趾a, co powodowa這, 瞠 ca這嗆 szybko ple郾ia豉, nabywaj帷 ostrego (fortis) zapachu. Pierwszy przekaz o korzennym chlebie przygotowanym w Sienie pochodzi z 1205 r. z klasztoru w Montecelso. M闚i o tym, 瞠 wie郾iacy byli zobowi您ani do p豉cenia siostrom dziesi璚iny w postaci licznych panpepati (pieprzowego chleba, czyli po prostu chleba z przyprawami). Inna legenda opowiada, 瞠 to pewna mniszka imieniem Berta dokona豉 odkrycia panforte niechc帷y, posypuj帷 przygotowywane ciasto na chleb wielk ilo軼i czarnego pieprzu. Poniewa uwa瘸no, 瞠 deser ten to afrodyzjak, bywa dawany w prezencie podczas 鈍i徠 dla "wzmocnienia 篡cia rodzinnego". W dawnych czasach zapasy tak przyprawionych chlebk闚 pe軟i造 tak瞠 funkcj racji 篡wno軼iowych dla obro鎍闚 Sieny podczas obl篹enia miasta przez florenty鎍zyk闚. Przepis na s造nne panforte Margherita, delikatniejsze, z mniejsz ilo軼i przypraw, za to z silniejszym aromatem wanilii, zosta opracowany znacznie p騧niej, w 1879 r., przez Enrico Righi, w豉軼iciela sklepu Panforte Parenti - z okazji wizyty w Sienie kr鏊owej Ma貪orzaty Sabaudzkiej.

Tessa Capponi-Borawska

Urodzi豉 si we Florencji. Od ponad 25 lat mieszka w Polsce. Wyk豉da dzieje W這ch i histori w這skiej kuchni na Uniwersytecie Warszawskim. Do Italii wraca cz瘰to: podczas tych podr騜y najbardziej lubi odkry co nowego i zje嗆 co wyj徠kowego. Najch皻niej w towarzystwie swego m篹a Jakuba.

Zdj璚ie Bosch MUM 54720 Zdj璚ie ELECTROLUX EKM 4400 Zdj璚ie ETA 0028 GRATUS
Bosch MUM 54720 ELECTROLUX EKM 4400 ETA 0028 GRATUS
Por闚naj ceny ? Por闚naj ceny ? Por闚naj ceny ?
廝鏚這: Okazje.info