Ja這wiec pospolity jest zimozielonym krzewem (lub ma造m drzewem) spotykanym na p馧kuli p馧nocnej - i w Ameryce P馧nocnej, i w Eurazji. W Polsce traktowano go jak chwast, r鏀 bowiem masowo na pastwiskach, gdzie mia dogodne warunki wzrostu - zwierz皻a nie jad造 jego k逝j帷ych ga陰zek.
Ja這wiec jest wa積y w naszej kulturze kulinarnej. Po pierwsze, dym z jego ga陰zek ma przepi瘯ny zapach, co wykorzystuje si podczas pieczenia kie豚asek na ognisku lub przy w璠zeniu mi瘰a. Po drugie, szyszkojagody ja這wca s w ca貫j p馧nocnej Europie popularn przypraw o piek帷ym, pieprznym smaku. U篡wa si ich do przyprawiania mi瘰 i gotowanej kapusty oraz mocnych napoj闚 alkoholowych (gin, jenever, steinh輍er).
Po trzecie, i o tym chcia貫m napisa szerzej w tym artykule, tych samych szyszkojag鏚 u篡wano do robienia pysznego ?piwa?.
Dlaczego pos逝guj si terminem szyszkojagody? Ja這wiec jest ro郵in okrytozal捫kow, kt鏎a, cho ma nasiona, nie wytwarza w豉軼iwych owoc闚. Botanicznie wi璚 s to szyszkojagody, cho dalej b璠 je nazywa w skr鏂ie (niepoprawnie) jagodami.
Jagody ja這wca maj niebiesk barw i s這dki, ale 篡wiczny smak. Zbiera si je jesieni. Wysoka zawarto嗆 terpen闚 w 篡wicy jag鏚 mo瞠 by szkodliwa dla nerek - uwa瘸jcie z ilo軼i! Na szcz窷cie przy produkcji ja這wcowych piw jagody najpierw gotowano, a potem odrzucano pojawiaj帷 si na powierzchni 篡wic.
Najsilniejsza tradycja fermentowania jag鏚 ja這wca istnieje u nas na Kurpiach. Trudno orzec, czy nap鎩 ten jest piwem, bo warzy si go bez s這du. Piwem jednak jest nazywany. Kurpie m闚ili na niego ?psiwo kozicowe? (?kozica? to miejscowa nazwa ja這wca). Sk豉dnikami takiego piwa s jagody ja這wca, szyszki chmielu i mi鏚. Teraz mi鏚 zast瘼uje si cz窷ciowo lub ca趾owicie cukrem. Przypuszczalnie zmieni造 si te proporcje: kiedy 豉twiej by這 o jagody ni o mi鏚 i cukier. Dzi jest odwrotnie, nawet na Kurpiach wielu producent闚 kupuje jagody w Herbapolu.
Piwo ja這wcowe na Kurpiach powszechnie podawano na weselach jeszcze w czasach przedwojennych. W drugiej po這wie
XX wieku prawie zupe軟ie zanik這, a odrodzi這 si dzi瘯i odwiedzaj帷ym Kurpie turystom, kt鏎zy si nim zachwycali. Pojawili si wi璚 objazdowi producenci i zacz瘭i oferowa je na festynach. Kilka os鏏 robi te piwo ja這wcowe na zam闚ienie, na wesela.
Chwa豉 Kurpiom za to, 瞠 zachowa造 piwo ja這wcowe. Nie jest to jednak jedyny region Polski, gdzie je robiono. Jak pokaza造 badania Polskiego Atlasu Etnograficznego, w latach 60. i 70. pami耩 o nim istnia豉 prawie w ca貫j Polsce p馧nocnej, 鈔odkowej i p馧nocno-wschodniej, na po逝dnie a po Radom! Piwo ja這wcowe powszechnie pito na Kaszubach. Pojawia si ono np. w s造nnym kaszubskim wierszu Derdowskiego ?O reboku Czorli騅cim co do Pucka po serce jacho? (?Przyjaciel: pismo dla ludu? 6:2) z 1880 roku. Powszechnie robiono takie piwo na Podlasiu, i tu ciekawostka - tylko we wsiach katolickich, nigdy w?prawos豉wnych. Od lat piwo ja這wcowe popularyzuje skansen w Ciechanowcu. Jest znane tak瞠 na Warmii (pod nazw lenkwar lub piwo kadykowe). Tam 鈍i璚ono je w trzecim dniu Bo瞠go Narodzenia i dodawano do noworocznego ciasta.
Ja這wiec jest jednym z najstarszych sk豉dnik闚 piwa w og鏊e. Zesp馧 naukowy Patricka McGoverna (badacza, kt鏎y znalaz najstarsze wino 鈍iata w Chinach) natrafi ostatnio na 郵ady alkoholowego napoju warzonego z ja這wca w Danii, na kilku stanowiskach sprzed 1500 do 200 lat przed Chrystusem! Piwo z jag鏚 ja這wca jest znane tak瞠 w innych krajach ba速yckich, by wymieni cho熲y fi雟kie sahti i szwedzkie enb酺sdricka. Podobne piwo produkowa造 r闚nie niekt鏎e polskie browary - zapotrzebowanie na jagody ja這wca w okolicach Warszawy by這 tak du瞠, 瞠 pretensje zg豉szali my郵iwi poluj帷y na kwiczo造 (ptaki, kt鏎e zim 瞠ruj na ja這wcach); wzmiank o tym znajdziemy w ?Kurjerze Warszawskim? z 1830 r.
W XIX wieku w Poznaniu piwo ja這wcowe reklamowa browar Franciszka Gruszczy雟kiego, a w Warszawie - browar Cybulskiego przy
ul. 鈍. Jana 8.
Jagody ja這wca by造 te przypraw do piwa tradycyjnego. Pierwsze prawa czysto軼i piwa w Niemczech jako dodatek smakowy do niego dopuszcza造 - opr鏂z chmielu - kminek, kolendr, li軼ie laurowe i w豉郾ie ja這wiec. St康 piwo s這dowe przyprawiane ja這wcem spotykano w Niemczech, pojawia si ono te w starych niemieckich ksi璕ach kucharskich.

Ja這wiec pospolity jest zimozielonym krzewem (lub ma造m drzewem) spotykanym na p馧kuli p馧nocnej - i w Ameryce P馧nocnej, i w Eurazji. W Polsce traktowano go jak chwast, r鏀 bowiem masowo na pastwiskach, gdzie mia dogodne warunki wzrostu - zwierz皻a nie jad造 jego k逝j帷ych ga陰zek.

Ja這wiec jest wa積y w naszej kulturze kulinarnej. Po pierwsze, dym z jego ga陰zek ma przepi瘯ny zapach, co wykorzystuje si podczas pieczenia kie豚asek na ognisku lub przy w璠zeniu mi瘰a. Po drugie, szyszkojagody ja這wca s w ca貫j p馧nocnej Europie popularn przypraw o piek帷ym, pieprznym smaku. U篡wa si ich do przyprawiania mi瘰 i gotowanej kapusty oraz mocnych napoj闚 alkoholowych (gin, jenever, steinh輍er).Po trzecie, i o tym chcia貫m napisa szerzej w tym artykule, tych samych szyszkojag鏚 u篡wano do robienia pysznego ?piwa?. Dlaczego pos逝guj si terminem szyszkojagody? Ja這wiec jest ro郵in okrytozal捫kow, kt鏎a, cho ma nasiona, nie wytwarza w豉軼iwych owoc闚. Botanicznie wi璚 s to szyszkojagody, cho dalej b璠 je nazywa w skr鏂ie (niepoprawnie) jagodami. Jagody ja這wca maj niebiesk barw i s這dki, ale 篡wiczny smak. Zbiera si je jesieni. Wysoka zawarto嗆 terpen闚 w 篡wicy jag鏚 mo瞠 by szkodliwa dla nerek - uwa瘸jcie z ilo軼i! Na szcz窷cie przy produkcji ja這wcowych piw jagody najpierw gotowano, a potem odrzucano pojawiaj帷 si na powierzchni 篡wic.

Najsilniejsza tradycja fermentowania jag鏚 ja這wca istnieje u nas na Kurpiach. Trudno orzec, czy nap鎩 ten jest piwem, bo warzy si go bez s這du. Piwem jednak jest nazywany. Kurpie m闚ili na niego ?psiwo kozicowe? (?kozica? to miejscowa nazwa ja這wca). Sk豉dnikami takiego piwa s jagody ja這wca, szyszki chmielu i mi鏚. Teraz mi鏚 zast瘼uje si cz窷ciowo lub ca趾owicie cukrem. Przypuszczalnie zmieni造 si te proporcje: kiedy 豉twiej by這 o jagody ni o mi鏚 i cukier. Dzi jest odwrotnie, nawet na Kurpiach wielu producent闚 kupuje jagody w Herbapolu.Piwo ja這wcowe na Kurpiach powszechnie podawano na weselach jeszcze w czasach przedwojennych. W drugiej po這wieXX wieku prawie zupe軟ie zanik這, a odrodzi這 si dzi瘯i odwiedzaj帷ym Kurpie turystom, kt鏎zy si nim zachwycali. Pojawili si wi璚 objazdowi producenci i zacz瘭i oferowa je na festynach. Kilka os鏏 robi te piwo ja這wcowe na zam闚ienie, na wesela.

Chwa豉 Kurpiom za to, 瞠 zachowa造 piwo ja這wcowe. Nie jest to jednak jedyny region Polski, gdzie je robiono. Jak pokaza造 badania Polskiego Atlasu Etnograficznego, w latach 60. i 70. pami耩 o nim istnia豉 prawie w ca貫j Polsce p馧nocnej, 鈔odkowej i p馧nocno-wschodniej, na po逝dnie a po Radom! Piwo ja這wcowe powszechnie pito na Kaszubach. Pojawia si ono np. w s造nnym kaszubskim wierszu Derdowskiego ?O reboku Czorli騅cim co do Pucka po serce jacho? (?Przyjaciel: pismo dla ludu? 6:2) z 1880 roku. Powszechnie robiono takie piwo na Podlasiu, i tu ciekawostka - tylko we wsiach katolickich, nigdy w?prawos豉wnych. Od lat piwo ja這wcowe popularyzuje skansen w Ciechanowcu. Jest znane tak瞠 na Warmii (pod nazw lenkwar lub piwo kadykowe). Tam 鈍i璚ono je w trzecim dniu Bo瞠go Narodzenia i dodawano do noworocznego ciasta.Ja這wiec jest jednym z najstarszych sk豉dnik闚 piwa w og鏊e. Zesp馧 naukowy Patricka McGoverna (badacza, kt鏎y znalaz najstarsze wino 鈍iata w Chinach) natrafi ostatnio na 郵ady alkoholowego napoju warzonego z ja這wca w Danii, na kilku stanowiskach sprzed 1500 do 200 lat przed Chrystusem! Piwo z jag鏚 ja這wca jest znane tak瞠 w innych krajach ba速yckich, by wymieni cho熲y fi雟kie sahti i szwedzkie enb酺sdricka. Podobne piwo produkowa造 r闚nie niekt鏎e polskie browary - zapotrzebowanie na jagody ja這wca w okolicach Warszawy by這 tak du瞠, 瞠 pretensje zg豉szali my郵iwi poluj帷y na kwiczo造 (ptaki, kt鏎e zim 瞠ruj na ja這wcach); wzmiank o tym znajdziemy w ?Kurjerze Warszawskim? z 1830 r.

W XIX wieku w Poznaniu piwo ja這wcowe reklamowa browar Franciszka Gruszczy雟kiego, a w Warszawie - browar Cybulskiego przyul. 鈍. Jana 8. Jagody ja這wca by造 te przypraw do piwa tradycyjnego. Pierwsze prawa czysto軼i piwa w Niemczech jako dodatek smakowy do niego dopuszcza造 - opr鏂z chmielu - kminek, kolendr, li軼ie laurowe i w豉郾ie ja這wiec. St康 piwo s這dowe przyprawiane ja這wcem spotykano w Niemczech, pojawia si ono te w starych niemieckich ksi璕ach kucharskich.

Kurpiowskie piwo ja這wcowe

Sk豉dniki

10 g dro盥篡

1 kg cukru (lepiej miodu)

500 g dojrza造ch szyszkojag鏚 ja這wca (鈍ie篡ch) lub ok. 200 g suszonych

10 l wody

20 g szyszek chmielowych

Przygotowanie:

Dro盥瞠 rozprowadzamy w szklance letniej wody z kilkoma 造磬ami cukru, odstawiamy na bok (zamiast dro盥篡 mo積a u篡 gar軼i rodzynek, zmia盥穎nych 鈍ie篡ch winogron lub odrobiny zakwasu do chleba). Ja這wiec ucieramy w mo寮zierzu, wsypujemy do 10 litr闚 zimnej wody, wolno podgrzewamy a do wrzenia. Dok豉damy szyszki chmielowe, zmniejszamy ogie, gotujemy p馧 godziny pod przykryciem. Dodajemy cukier lub mi鏚, studzimy i cedzimy. Pozosta造 na sitku osad przep逝kujemy ma陰 ilo軼i gor帷ej wody. Fermentujemy 3 dni w temperaturze pokojowej. Cedzimy przez p堯tno, przelewamy do butelek i przechowujemy w ch這dnym miejscu - wytrzyma oko這 tygodnia.

Wi璚ej informacji o historii ja這wcowego piwa w Polsce mo積a znale潭 w artykule ?Juniper Beer in Poland: The Story of the Revival of a Traditional Beverage? kilku autor闚 (Madej, Piro積ikow, Dumanowski & ㄆczaj), kt鏎y ukaza si w tym roku w ?Journal of Ethnobiology?.

Zdj璚ie BGtech Kufel do piwa MISTRZ PICIA PIWA 41920 Zdj璚ie Holmegaard Cabernet - Kieliszki do Piwa 55 cl 4303389 Zdj璚ie Sagaform 5016351 - Szklanka do piwa
BGtech Kufel do piwa MISTRZ... Holmegaard Cabernet - Kieli... Sagaform 5016351 - Szklanka...
廝鏚這: Okazje.info