Lidzbark Warmiński, czyli Czas na ser

Anna Wrońska
21.05.2012 15:37
A A A
Zamek biskupi w Lidzbarku Warmińskim

Zamek biskupi w Lidzbarku Warmińskim (Fot. Przemysław Skrzydło / Agencja Gazeta)

W dniach od 1 do 3 czerwca w Lidzbarku Warmińskim spotkamy się na drugiej edycji Festiwalu Serów Farmerskich i Tradycyjnych Czas na ser.

Pierwszy festiwal pod nieco inną nazwą odbył się w dniach 3-5 czerwca ubiegłego roku i zyskał pozytywną opinię zarówno wśród wystawców jak i zwiedzających. Impreza ma służyć przede wszystkim odbudowie i rozwojowi tradycji serowarskiej oraz odzyskaniu utraconych smaków. To także miejsce spotkań i wzajemnej edukacji małych tradycyjnych producentów i entuzjastów serowych smaków, miejsce integracji całego środowiska miłośników tradycyjnych serów. Ma budować pozytywny wizerunek i doceniać wysiłek małych wytwórców. Festiwal nie jest imprezą komercyjną.

1 czerwca, piątek, jest dniem zamkniętym, zarezerwowanym dla profesjonalistów i dziennikarzy. Odbędą się wówczas: konkurs na najlepszy ser festiwalu, komentowane degustacje oraz sesja dydaktyczna z udziałem specjalistów francuskich, poświęcona problemom serowarstwa farmerskiego w Europie i Polsce. Wieczorem, na uroczystej kolacji zostaną wręczone dyplomy za wyróżnione sery zgłoszone do konkursu.

Dni otwarte to sobota i niedziela. Na przedzamczu Zamku Biskupów Warmińskich nie zabraknie atrakcji dla odwiedzających! Na festiwalowym jarmarku będzie można degustować i zakupić sery dojrzewające w naturalny sposób, wytwarzane ze świeżego i surowego mleka krowiego, koziego i owczego. I to od najlepszych polskich producentów!

Kupicie także tradycyjnie pieczony chleb i kilka rodzajów farmerskich serów z Francji. Na warsztatach smaku i pogadankach kulinarnych skosztujecie też trudno dostępnych w Polsce serów szwajcarskich i francuskich, dowiecie się, jak wykorzystać ser w kuchni albo - jak zrobić w domu smaczny naturalny jogurt.

W „Strefie smakosza” będzie można zamówić talerz serów, a do popicia - domowe niepasteryzowane piwo lub polskie wino. Przez cały czas trwania festiwalu organizatorzy będą serwowali także festiwalową zupę serową w ogródku hotelu Krasicki. Dzieci znajdą rozrywkę w specjalnie uruchomionym parku zabaw, atrakcją będą też zagrody ze zwierzętami, z których mleka produkuje się sery.

Organizatorem festiwalu serów jest Miasto Lidzbark Warmiński, z udziałem hotelu Krasicki i wsparciem firmy Agrovis. Pomysł i merytoryczne opracowanie festiwalu jest zasługą członków

Convivium Slow Food Varmia. Patronat: Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego.

Niech slowfoodowy ślimak doprowadzi wszystkich amatorów serowych smaków do Lidzbarka Warmińskiego - pamiętajcie, to już w sobotę i niedzielę, 2 i 3 czerwca!

Zobacz także
  • Kozie sery z gospodarstwa Kaszubska Koza Kozie sery królują w Lidzbarku!
  • Monte Veronese, producenci serów z mleka krowiego z północnej części prowincji Werona Sandomierz, czyli Czas Dobrego Sera
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX