Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej i Slow Food Polska zapraszają na finał projektu: ?Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska?. Impreza odbędzie się sobotę 10 marca w Fortecy, w parku Traugutta, przy ul. Zakroczymskiej.

 

Sery zagrodowe, tworzone z pasją i sezonowane z cierpliwością. Prawdziwy kumpiak, kindziuk i kabanosy. Masło pachnące, jak masło i chleb, ciężki jak chleb. Syropy z sosny, akacji i derenia. Oleje tłoczone na zimno, w których z zamkniętymi oczami rozpoznasz rzepak, len albo słonecznik. Wybitne konfitury, prawdziwe miody, chrzan nadwarciański, pierekaczewnik, kołacz śląski i sękacz z ognia.

 

Używając tych i innych produktów regionalnych, kucharze ze szkół gastronomicznych z województw dolnośląskiego, małopolskiego, mazowieckiego, pomorskiego i wielkopolskiego będą tworzyć nowoczesne dania, walcząc o najwyższą notę w konkursie kulinarnym, wieńczącym projekt ?Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska?.

 

Projekt realizowany w ramach promocji wspólnej polityki rolnej, skierowany do uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych, ma za zadanie nawiązanie relacji pomiędzy lokalnymi producentami, a przyszłymi kucharzami. Wykorzystywanie tradycyjnych produktów regionalnych, to podstawa rozwoju nowoczesnej kuchni polskiej. Wpisuje się w najważniejsze trendy światowej kuchni, podkreśla lokalną odrębność i tożsamość kulinarną.

 

W programie:

11.00-15.00 Zmagania konkursowe pomiędzy dziesięcioma zespołami kucharzy, komentowane przez Macieja Nowaka, oceniane przez jury pod przewodnictwem Piotra Adamczewskiego.

11.00-16.00 Kiermasz produktów regionalnych. Liczne stoiska z produktami, które rzadko docierają do Warszawy. Jakościowe wyroby i gwarantujący jakość autorzy, wyselekcjonowani przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Slow Food.

13.00 Warszawskie Convivium Slow Food i Instytut Zootechniki w Balicach, zapraszają na Kulinarną Akcję Bezpośrednią pt. Rasy rodzime zwierząt gospodarskich - programy ochrony zasobów genetycznych. Wykład, dyskusja i degustacja. Wstęp 10 zł, członkowie Slow Food 5 zł.

13.00 - Slowfoodowy warsztat kulinarny dla dzieci pt. Bułeczki i spółka, przygotowany przez Beatę Lipov. Wstęp 5 zł, zapisy pod adresem varsavia@slowfood.waw.pl. Ilość miejsc ograniczona.

15.00 - autorski pokaz kulinarny Artura Moroza, szefa Kuchni Restauracji Bulaj w Sopocie.

15.30 - zaśpiewa Jagna Knittel z zespołem.

16.00 - ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego.

 

Program imprezy i informacje o producentach: Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej i Slow Food Polska

Możliwe przesunięcia czasowe w trakcie imprezy.