Pierwszy w Polsce Festiwal Wódki i Zakąski

redakcja
17.05.2017 12:38
A A A

Materiały prasowe

Gościem specjalnym warszawskiej imprezy zaplanowanej na 19 i 20 maja będzie krytyk kulinarny, publicysta i podróżnik Robert Makłowicz

Organizatorzy Festiwalu Wódki i Zakąski chcą odczarować złe skojarzenia związane z tym trunkiem. Pragną zwrócić uwagę na rolę, jaką mocne alkohole odegrały w naszej rodzimej tradycji, w polskiej kulturze stołu i w rozwoju naszej kuchni.

- Francuzi szczycą się koniakiem i szampanem, Szkoci whisky, Włosi grappą i prosecco. Amerykanie sławią bourbon, Meksykanie tequilę, a Hiszpanie gloryfikują swoje wina. Polacy zaś mają doskonałą wódkę, uznawaną w świecie za najbardziej rozpoznawalny polski produkt. Mamy czym się chwalić! Bo wódka może mieć różnorodny smak, może pasować do różnych potraw, a z jej degustowaniem wiążą się ciekawe tradycje. Wódkom zawsze towarzyszyły odpowiednio dobrane dania i zakąski - mówi Piotr Popiński, warszawski restaurator, pomysłodawca i organizator Festiwalu.

W wydarzeniu wezmą udział najbardziej uznani producenci alkoholi z Polski i świata, którzy na terenie historycznego obiektu Fortecy prezentować będą swoje najlepsze wódki, nalewki, miody pitne i likiery. Każdy odwiedzający będzie mógł spróbować w cenie biletu wszystkich rodzajów alkoholu, jakie będą prezentowane na stoiskach, w połączeniu ze specjalnie dedykowanymi zakąskami.

Festiwal będzie miał formę dwudniowego pikniku, a jego gościem specjalnym będzie Robert Makłowicz, który opowie o historii i tradycji łączenia alkoholi z zakąskami oraz wprowadzi w tajemnice food pairingu.
Jedną z wielu atrakcji Festiwalu będą m.in. Mistrzostwa Teamów Barmańskich, w trakcie których rywalizować będą ze sobą najlepsze polskie cocktail bary. Zawody organizowane będą przez Tomasza Małka - 6-krotnego Mistrza Świata Barmanów "flair".

Za komponowanie festiwalowych zakąsek odpowiedzialni będą szefowie
kuchni trzech warszawskich restauracji: Michał Tkaczyk - szef kuchni restauracji Elixir by Dom Wódki, Małgorzata Marchewka - szef kuchni restauracji Folk Gospoda oraz Wojciech Pasikowski - szef kuchni restauracji Czerwony Wieprz.

Festiwal Wódki i Zakąski
Forteca, ul. Zakroczymska 12, Warszawa
19-20 maja 2017 r., godzina 12:00-22:00

www.festiwalwodki.com

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE