"Cała obfitość" Yotama Ottolenghiego

Monika Jankowska-Kapica
02.02.2017 15:48
A A A

Wydawnictwo Filo

Szukacie niebanalnych roślinnych przepisów? Polecamy nową książkę Yotama Ottolenghiego!

Wcześniej znany londyński kucharz wydał "Obfitość" z nowatorskimi daniami z warzyw, kasz i roślin strączkowych. Od tamtego czasu poznał sporo nowych składników (np. czarny czosnek) i technik, dlatego teraz proponuje jeszcze szersze spojrzenie na wegetariańskie smakołyki (w składzie potraw są nabiał i jajka).

W nowej książce przybliża metody komponowania smaków, konsystencji oraz barw. Swe przepisy systematyzuje według sposobu przygotowania, m.in. blanszowanie, gotowanie na parze czy pieczenie z jajkami.

Ottolenghi jak mało kto potrafi dopracować do perfekcji nowe, ciekawe połączenia. U mnie na pierwszy ogień poszły słodko-kwaśne pory z kozim twarogiem i rodzynkami oraz sernik bakłażanowy. I nie mogę doczekać się lata, by upiec ciasto z morelami, orzechami włoskimi i lawendą.

Kolejna znakomita książka szefa kuchni, który z warzyw uczynił kulinarne gwiazdy.

CAŁA OBFITOŚĆ, Yotam Ottolenghi,  Wyd. Filo, 69 zł

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX