"Wegan nerd" Alicji Rokickiej

Monika Jankowska-Kapica
02.02.2017 15:37
A A A

Wyd. Nasza Księgarnia

Smakowity kąsek dla wegan i wegetarian. Ciekawe roślinne przepisy zobrazowane nie tylko zdjęciami, ale również uroczymi ilustracjami autorki

Alicja Rokicka na co dzień prowadzi blog wegannerd.blogspot.com. Jak nazwa bloga i książki wskazuje, jest to dieta wegańska. Nie ma w niej produktów odzwierzęcych, ale autorka nie wystrzega się, jak inne nastawione na zdrową dietę weganki, cukru i glutenu (czasem jednak podaje warianty bezglutenowe dań, np. naleśników czy kruchego ciasta z rabarbarem).

Dla niektórych ważny będzie też fakt, że w przepisach nie występują trudno dostępne składniki "z górnej półki". Często mamy tu do czynienia z przykładami takiej odczarowanej, "swojskiej" wersji weganizmu - obok egzotycznych inspiracji (sporo dań z azjatyckim i włoskim twistem) i efektownych połączeń (np. brukselka z winogronami i orzechami), Alicja proponuje wegańskie wariacje rodzinnych receptur: z zeszytu babci czy gazetowych wycinków mamy (np. maczanka cebulowa ojca czy leczo z wędzoną papryką).

Ma też ciekawe pomysły na roślinne zamienniki odzwierzęcych produktów. Najbardziej spodobała mi się figa z makiem, czyli bomba magnezowo-wapniowa (mleko roślinne) oraz kalafiorowy dip, czyli "prawie majonez".

Jeśli chcecie poznać sekretne (kuchenne) życie roślin, zajrzyjcie do "Wegan Nerd"!

"Wegan nerd", Alicja Rokicka, Wyd. Nasza Księgarnia, 64 zł

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX