"Polski przewodnik paleo" Iwony Wierzbickiej i Katarzyny Karus-Wysockiej

Monika Jankowska-Kapica
02.02.2017 15:12
A A A

Wydawnictwo Publicat

Pierwsza rodzima książka poświęcona stylowi odżywiania opartemu na zwyczajach dietetycznych naszych paleolitycznych przodków.

Połowę publikacji stanowi kompleksowe omówienie diety pierwotnej. Dowiecie się z niego m.in., które produkty najlepiej służą organizmowi, jak je łączyć, by były dobrze trawione, czego nie jedli nasi praprzodkowie (np. nabiału, zbóż i pseudozbóż, olejów roślinnych) oraz czego nie robili z pożywieniem (np. nie smażyli w głębokim tłuszczu i nie przygotowywali kilkudaniowych posiłków ani potraw wieloskładnikowych).

Drugą część wypełniają przepisy, które opracowała Katarzyna Karus-Wysocka. Bazują głównie na mięsie, jajkach, warzywach i owocach. Ich zaletą jest to, że nie są oderwane od polskich realiów (jak to bywa w zagranicznych książkach o paleo).

Autorka inspirowała się potrawami, które znały nasze mamy, babcie i prababcie. Mamy tu zupy (np. kapuśniak z czerwonej kapusty), dania bezmięsne i mięsne (np. gołąbki z farszem wołowym, rolada ze schabu z jabłkami). Sporo jest przepisów na podroby (np. wątróbka królicza z selerami), jest rozdział z propozycjami dla trenujących.

Słodkości tu niewiele, bo cukier jest zakazany w diecie paleo. Proponowane desery (np. szarlotkowy pudding chia czy sernik z nerkowców) słodzone są miodem, bananami lub suszonymi daktylami.

"Polski przewodnik paleo" to solidna porcja wiedzy i receptur dla tych, którzy chcą zmienić styl życia.

POLSKI PRZEWODNIK PALEO. TEORIA, PRAKTYKA, PRZEPISY  Iwony Wierzbickiej i Katarzyny Karus-Wysockiej (Wyd. Publicat, 54 zł)

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX