"Przyprawy" Ewy Maliki Szyc-Juchowicz

Monika Jankowska-Kapica
06.12.2016 16:23
A A A

Wydawnictwo Pascal

Szukacie ciekawej książki kulinarnej na świąteczny prezent? Polecamy "Przyprawy" z oszałamiająco pachnącymi potrawami cenionej szefowej kuchni specjalizującej się w północnoafrykańskich przysmakach

Gotowanie Ewy Maliki Szyc-Juchowicz, to, jak sama przyznaje w barwnym i osobistym wstępie do książki, wyraz tęsknoty za dzieciństwem spędzonym w Algierii i próba powrotu do afrykańskich smaków. Główną rolę w kuchni Maliki pełnią tytułowe przyprawy, czyli - jak to obrazowo ujęła - "perfumy dla kuchni", które mają tajemniczą moc wyzwalania emocji i tworzenia wspomnień.

Autorka dzieli je na sześć kategorii: rozgrzewające, korzenne, orzechowe, orzeźwiające, słodkie i słone. Opisuje skąd pochodzą, jak działają na organizm, do jakich produktów pasują i jak je ze sobą łączyć. Ta wiedza jest również skrótowo przedstawiona w diagramach umieszczonych na wyklejkach okładki.

Z każdej rodziny przypraw Malika wyczarowuje oszałamiające feerią zapachów potrawy. Jakie ona ma nietuzinkowe pomysły! Czasem wystarczy jej jeden składnik, by radykalnie odmienić dobrze znany smak, np. banany karmelizuje z utłuczonym zielem angielskim, pomidory zapieka z czarnuszką, a okonia morskiego doprawia wanilią. Jeśli spróbujecie policzków wołowych z anyżem, śliwką i wodą różaną, zostaniecie wyznawcami kuchni Maliki do końca życia. Tak jak ja.

PRZYPRAWY, Ewa Malika Szyc-Juchowicz, Wyd. Pascal, 49 zł

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX