W tej publikacji zaskakują niebanalne składniki, nowatorskie przepisy i stylistyczna różnorodność zdjęć. Ale po kolei.

O tym, że będziemy mieć do czynienia z kuchnią bazującą na niecodziennych produktach jednoznacznie informuje tytuł. Retrowarzywa to określenie ukute przez autorów dla warzyw, które kiedyś w Polsce były powszechnie uprawiane i jadane na co dzień, potem zostały zapomniane, a od paru sezonów powoli wracają do łask (modne są zwłaszcza wśród szefów kuchni i blogerów kulinarnych).

Łukasik i Targosz, również blogerzy (gotowaniezpasja.pl), podchwycili ten trend i jako pierwsi przygotowali dla polskich czytelników obszerny zbiór nowoczesnych receptur wykorzystujących takie składniki. Mamy tu dania ze skorzonerą, pasternakiem, brukwią, jarmużem i topinamburem oraz z rabarbarem i burakiem. Może dziwić obecność buraka i rabarbaru w tym zestawieniu, bo zapomniane raczej nie są, lecz rozumiem intencję autorów - to warzywa warte ?odświeżenia?, bo w przeciętnym polskim domu są wykorzystywane ciągle w ten sam sposób.

Większość propozycji to potrawy wegetariańskie, ale jest garść przepisów z mięsem (np. golonka z jarmużową kiszoną kapustą) oraz z podrobami (np. gulasz z serc drobiowych z rabarbarem i dynią na piwie gryczanym). Całkiem sporo jest dań rybnych (np. sałatka śledziowa z topinamburem, fioletowymi ziemniakami i koperkiem) oraz z owocami morza (np. chowder z małżami, pasternakiem, ziemniakami i grillowaną kukurydzą).

Autorzy inspirują się głównie kuchnią rodzimą, azjatycką i włoską. Spośród polskich dań najbardziej ukochali chyba pierogi, bo podają kilka wariantów tej potrawy (np. pierogi z botwinką, białym serem i wiśniami). Intrygująco miksują polskie składniki z klasyką włoską, proponując m.in. pizzę z buraczanym pesto, kaszanką i jabłkiem oraz focaccię z pasternakiem i rydzami. Ciekawie w ich interpretacji wypadają także kompozycje nawiązujące do kuchni Dalekiego Wschodu, np. phad thai wzbogacony jest jarmużem, a sajgonki ukrywają farsz z łososia, pieczonego buraka oraz jego kiełków i listków. Jest też jedna kombinacja polsko-brytyjska - ?polish fish & chips?, czyli frytki z topinamburu i karp smażony w mące kasztanowej.

W książce nie brakuje pomysłów na tartę - najbardziej do gustu przypadła mi mocno pasternakowa tarta z fasolą mung. Ale najbardziej moją wyobraźnię i apetyt pobudziły desery (cóż poradzić). No bo, czy można nie skusić się na lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami? Albo sernik z topinamburem i kasztanami?

Znajdziecie tu również przepisy na zupy (np. krem ze skorzonery i jabłek z żołtą papryką i fasolą pinto), soki, surówki i sałatki. W sumie 105 inspirujących receptur dla tych, którzy lubią kulinarne eksperymenty.

Wydawnictwo Samo Sedno, 59 zł

Zdjęcie Hendi Szatkownica ręczna do warzyw - Mandolina 222652 Zdjęcie STALGAST SZATKOWNICA DO WARZYW ROBOT COUPE CL30 BISTRO 713300 Zdjęcie ANGEL 5500
Hendi Szatkownica ręczna do... STALGAST SZATKOWNICA DO WAR... ANGEL 5500
źródło: Okazje.info