A w niej:

Biała kiełbasa własnej roboty w 5 potrawach

Jeśli zaczynamy o niej myśleć, to znaczy, że zbliża się Wielkanoc. Na szczęście przygotowanie zgrabnych pętek zabierze nam tylko ciut ponad godzinę. A potem powstanie:

rolada z ciasta francuskiego, zapiekanka chlebowo-szałwiowa, żurek z pieczoną białą kiełbaską, rozmarynowy pudding, gotowana w piwie, zapiekana w sosie karmelowym.

 

Chrzan - ostry jak czort, biały jak śnieg

Jednoznacznie kojarzy się z domową kuchnią. Jadaliśmy go u rodziców z domowym pasztetem, wędlinami, jajkiem, nabiałem. I to przede wszystkim na Wielkanoc. A teraz szykujemy chrzanowo-nowoczesne i lekkie potrawy.

 

Muslinowy twaróg

Ten najlepszy jest na podlasiu. Tak uważa Joanna Jakubiuk, mistrzyni z Białegostoku. Dzieli się z nami swoją unikalną wiedzą i zdradza, jak przygotować twaróg
doskonały. I jak go potem smacznie wykorzystać w daniach regionalnych.

Roślinne święta z Martą Dymek

Znana blogerka proponuje Wielkanoc bez jajek i sernika. Przestaniecie się dziwić, gdy spróbujecie jej ricotty orzechowej i zapiekanki ziemniaczanej

Między ogórkiem a mazurkiem, czyli co pić w Wielkanoc

Gdy na stół wjeżdża żurek z białą kiełbasą, wcześniej były śledzie, potem są pasztety, jajka z majonezem, chrzan, sałatka jarzynowa i Bóg wie co jeszcze, a w antrakcie między korniszonem a mazurkiem spada na nas kłótnia z teściową o imponderabilia, kieliszek czegoś na ukojenie nerwów może okazać się niezbędny. Co do niego nalać podpowiada Ewa Wieleżyńska.

A w dodatku specjalnym:

Mazurki, baby drożdżowe, paschy i serniki

 

Zapraszamy do wiosennej Kuchni! Czytajcie przy jedzeniu!

Zdjęcie Clatronic KM 3573 Zdjęcie ETA 0028 GRATUS Zdjęcie TEFAL QB4041
Clatronic KM 3573 ETA 0028 GRATUS TEFAL QB4041
źródło: Okazje.info