"Hummus, za'atar i granaty" Samar Khanafer

Monik
24.11.2015 16:40
A A A

Andrzej Krasowski/AG

Samar Khanafer zaprasza w okraszoną osobistymi opowieściami kulinarną podróż do Libanu. Będzie sporo mięty, czosnku, tahiny oraz tytułowych granatów i za'ataru

To pierwsza polska książka poświęcona kuchni libańskiej. Na naszym rynku konkurencji nie ma, a wśród anglojęzycznych publikacji ustępuje jedynie sztandarowej kilkusetstronicowej pozycji, jaką jest ?The Lebanese Kitchen? Salmy Hage.

?Hummus, za'atar i granaty? ma wszystko, co trzeba, by stać się bestsellerem. Po pierwsze - świetną autorkę. Samar Khanafer jest w połowie Polką, w połowie Libanką, z kuchnią libańską obcuje więc od dziecka. Od lat prowadzi w Polsce warsztaty, na których uczy gotować po libańsku, uczestniczyła w III edycji programu ?MasterChef?, jej przepisy pojawiały się też w ?Kuchni?. Jednym słowem: właściwy człowiek na właściwym miejscu.

Po drugie: książka jest solidnie wydana. Wyróżnia się dzięki dużemu formatowi, apetycznym zdjęciom potraw autorstwa Kamila Zielińskiego oraz koncepcji graficznej nawiązującej do liternictwa i motywów arabskich. Jej autorką jest także Samar Khanafer, bo oprócz talentu kulinarnego ma zmysł plastyczny - zawodowo zajmuje się projektowaniem graficznym.

Najważniejszym jednak atutem książki są przepisy. Egzotyczne, autentyczne, z pierwszej ręki. Kuchnia libańska to mozaika etniczna - największy wpływ na nią mieli Turcy, ale sporo tu też akcentów arabskich, ormiańskich i francuskich. Dumą Libańczyków są meze, czyli przystawki, którym autorka poświęca obszerny rozdział. Znajdziemy tu takie przysmaki jak hummus, falafel (kuliste kotleciki z cieciorki smażone w głębokim tłuszczu), fattoush (sałatka z grzankami), mutabal (pasta z bakłażana z tahiną i czosnkiem) czy tabbouleh (sałatka z bulguru, mięty, natki pietruszki i pomidorów).

Wśród zup prym wiodą te na bazie soczewicy, a wśród dań głównych - ryby i owoce morza, jagnięcina oraz baranina. Dużo jest dań warzywnych na ciepło, są też wypieki, desery i napoje. A wszędzie królują mięta, czosnek, cytryny, tahina oraz tytułowe granaty i za'atar (dla niewtajemniczonych: mieszanka tymianku, sumaku, sezamu i soli). Prawdziwa libańska uczta plus opowieści Samar o Libanie i rodzinnych tradycjach.

 

 Andrzej Krasowski/AG

 

Samar Khanafer, Hummus, za'atar i granaty, Wydawnictwo Buchmann, 69,99 zł

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE