Co gotują znani szefowie kuchni dla swoich klientów - z grubsza wiadomo. Wystarczy zajrzeć do (zwykle publikowanych w internecie) menu ich restauracji. A jaki jadłospis obowiązuje na co dzień na zapleczu tych lokali, co jadają kucharze i reszta personelu?

To pytanie zadał Per-Anders Jörgensen, znany fotograf, a zarazem założyciel szwedzkiego magazynu kulinarnego ?Fool?. Odpowiedzi szukał w 18 najbardziej kreatywnych restauracjach na świecie, a efektem jego poszukiwań jest książka z ponad 50 przepisami na dania jadane na zapleczu, ilustrowana zdjęciami potraw, kucharzy i wnętrz.

Zaglądamy m.in. do Chez Panisse w Berkeley, gdzie kucharze podjadają warzywną zupę z pesto i sorbet malinowy. Albo (też w Kalifornii) podglądamy personel The French Laundry, który raczy się na tarasie wieprzowiną barbecue i jabłkami pod kruszonką. Na zapleczu kopenhaskiej Nomy jada się sałatkę z ogórków i ciastka z kawałkami czekolady, a w nowojorskiej pizzerii Roberta's - bajgle i fasolkę z żeberkami. Proste, sycące dania dla ciężko pracujących.


Eating with the Chefs, Per-Anders Jörgensen, Phaidon, 199 zł (bookoff.pl)