Darię Ładochę być może znacie z telewizji - regularnie dzieli się przepisami z widzami programu Dzień Dobry TVN. Całkiem możliwe, że zaglądacie też na jej dwa blogi - Mamałyga oraz One More Thai.

Zanim Daria stała się ekspertką od kuchni tajskiej, zjechała Tajlandię wzdłuż i wszerz, ucząc się tajników gotowania od szefów lokalnych restauracji i gospodyń domowych. Obrała kilogramy krewetek i pokroiła góry warzyw oraz owoców, by teraz dzielić się swą wiedzą i doświadczeniem u nas w kraju.

Do księgarń właśnie trafiła jej książka "W mojej tajskiej kuchni" opublikowana przez Wydawnictwo Pascal. Znajdziecie w niej 90 przepisów na szybkie, efektowne i niezwykle smaczne potrawy. Autorka podpowiada też czytelnikom, co trzeba mieć w spiżarni i w jakie kuchenne gadżety należy się zaopatrzyć, by gotować tak jak Tajowie.

Uczestników warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez Wydawnictwo Pascal w ramach promocji książki nauczyła przyrządzać 4 potrawy. Dwie z nich to klasyki tajskiej kuchni - chodzi o zupę galangalową Tom Khaa Gai i makaron Pad Thai. Oprócz tego przyrządziliśmy sałatkę z mango i z krewetkami oraz banany w mleku kokosowym.

Okazało się, że przy dobrej organizacji pracy, każde z tych dań można przygotować w kilka minut. Niebezzasadne jest zatem twierdzenie Darii Ładochy, że kuchnia tajska jest najłatwiejsza na świecie. Możecie się o tym sami przekonać, korzystając z przepisów z jej książki.

Zdjęcie Kuchnia tajska Zdjęcie eBook Kuchnia tajska Zdjęcie Kuchnia tajska. Szybko i smacznie
Kuchnia tajska eBook Kuchnia tajska Kuchnia tajska. Szybko i sm...
źródło: Okazje.info