'Finding Gastón' opowiada o Gastónie Acurio, słynnym szefie kuchni z Peru. W kraju nazywa się go nawet bohaterem narodowym. Acurio bada peruwiańską historię kulinarną i wskrzesza dawne przepisy, sięga po zapomniane składniki. Jest człowiekiem z wielką misją - chce dzięki jedzeniu zmienić swój kraj. Dlaczego? I jak planuje to zrobić? Tego dowiecie się z dokumentu Julii Perez, przedstawiającego kucharza, który wie, że jest w stanie wpłynąć na losy świata.

 

 

Z kolei krótkometrażowy film 'Sonia's Dream' jest opowieścią o Sonii Mamani, która żyje na Capachica - wyspie, leżącej na słynnym jeziorze Titicaca. W wieku piętnastu lat Sonia stała się prawdziwą mistrzynią w przygotowywaniu tradycyjnych peruwiańskich potraw i od tego czasu poświęca swoje życie na uczenie innych kobiet tego, jak wyjść z biedy dzięki umiejętnościom kulinarnym.

Z kolei krótkometrażowy film 'Sonia's Dream' jest opowieścią o Sonii Mamani, która żyje na Capachica - wyspie, leżącej na słynnym jeziorze Titicaca. W wieku piętnastu lat Sonia stała się prawdziwą mistrzynią w przygotowywaniu tradycyjnych peruwiańskich potraw i od tego czasu poświęca swoje życie na uczenie innych kobiet tego, jak wyjść z biedy dzięki umiejętnościom kulinarnym.
Kolację inspirowaną tymi dwoma dokumentami przygotuje Adam Woźniak, szef kuchni restauracji Mercato w gdańskim hotelu Hilton. W swoich daniach Woźniak wykorzysta wiele produktów i technik kojarzonych właśnie z Peru. Oto zapowiedź wyjątkowego menu:
- Chips z dorsza, palone masło z wędzoną szprotką, suszone kruszone kapary, płatki kwiatów szczypiorku
- Sałatka z quinoa, pure avocado, liście oca, pokruszone prażone orzechy brazylijskie w soli
- Ceviche z pstrąga zasalanego, oliwa paprykowa, żel z ziół i kolendry, dymka, zalewajka z cytryny, limonki i czerwonej pomarańczy
- Konfitowane żebro wołowe, chipsy z fiołkowych ziemniaków, pieczony yam, marmolada z cebuli karmelizowanej z wywarem wołowym, demi-glace podciągnięty cachacą, ziarna kakaowca, zioła
- Mus z białej czekolady z paloną śmietaną, marakuja, beza kawowa z solą morską
Początek seansów o 18.30 w Nowym Kinie Pałacowym. Bilety w cenie 180 zł można kupić w serwisie eBilet.plZ kolei krótkometrażowy film 'Sonia's Dream' jest opowieścią o Sonii Mamani, która żyje na Capachica - wyspie, leżącej na słynnym jeziorze Titicaca. W wieku piętnastu lat Sonia stała się prawdziwą mistrzynią w przygotowywaniu tradycyjnych peruwiańskich potraw i od tego czasu poświęca swoje życie na uczenie innych kobiet tego, jak wyjść z biedy dzięki umiejętnościom kulinarnym.

 

 

Kolację inspirowaną tymi dwoma dokumentami przygotuje Adam Woźniak, szef kuchni restauracji Mercato w gdańskim hotelu Hilton. W swoich daniach Woźniak wykorzysta wiele produktów i technik kojarzonych właśnie z Peru.

Oto zapowiedź wyjątkowego menu:
- Chips z dorsza, palone masło z wędzoną szprotką, suszone kruszone kapary, płatki kwiatów szczypiorku
- Sałatka z quinoa, pure avocado, liście oca, pokruszone prażone orzechy brazylijskie w soli
- Ceviche z pstrąga zasalanego, oliwa paprykowa, żel z ziół i kolendry, dymka, zalewajka z cytryny, limonki i czerwonej pomarańczy
- Konfitowane żebro wołowe, chipsy z fiołkowych ziemniaków, pieczony yam, marmolada z cebuli karmelizowanej z wywarem wołowym, demi-glace podciągnięty cachacą, ziarna kakaowca, zioła
- Mus z białej czekolady z paloną śmietaną, marakuja, beza kawowa z solą morską

Początek seansów o 18.30 w Nowym Kinie Pałacowym. Bilety w cenie 180 zł można kupić w serwisie eBilet.pl