Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowo ?wieprzowego
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża bułka albo 4 kromki chleba
  • 50 g sera typu feta
  • 50 g czarnych oliwek
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 200 g pomidorów pelati
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego TaoTao
  • 2 łyżki oliwy
  • jajko

 

Sposób przygotowania

Chleb lub bułkę kruszymy na drobne kawałki i zalewamy 1/4 szklanki wody, by pieczywo nasiąkło. Oliwki kroimy w plasterki, a ser i cebulę w drobną kostkę. Siekamy natkę pietruszki. Mięso łączymy z pieczywem, jajkiem, oliwkami, serem i cebulą. Dodajemy natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy sosem sojowym ciemnym TaoTao, pieprzem oraz cynamonem. Wyrabiamy uważając, by nie rozgnieść sera. Natłuszczonymi rękoma formujemy niezbyt duże kulki, które smaży - my ze wszystkich stron na złoto na rozgrzanym oleju. Przygotowujemy sos. Na oliwie podsmażamy cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory pelati i nieco wody. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż sos nieco zgęstnieje. Przekładamy do niego pulpety i dusimy około 5-7 minut. Posypujemy natką kolendry.

 

Wiele osób marzy o wakacjach spędzonych nad ciepłym Morzem Śródziemnym nie tylko z powodu słońca, ale również przysmaków, którymi można się tam raczyć. Świeże ryby i owoce morza, soczyste warzywa i owoce, aromatyczne mięso doprawione ziołami, a także oliwa i lampka czerwonego wina to podstawa śródziemnomorskiego menu, które w zależności od regionu wzbogacają lokalne potrawy. Warto bowiem pamiętać, że ten rejon kulinarny jest duży i zróżnicowany, dlatego mówiąc o kuchni śródziemnomorskiej wyróżniamy jej trzy odmiany: kuchnię wschodniośródziemnomorską, południowoeuropejską i północnoafrykańską.

 

Kuchnia wschodniośródziemnomorska, takich krajów jak Grecja, Cypr, Turcja, Syria, Liban, Izrael i Egipt, słynie z potraw z jagnięciną, baraniną i drobiem, najczęściej z grilla, podawanych w formie kebabów, kibbeh lub gyrosów. Podawane są z kaszą bulgur, chlebkami pita, przyprawione natką pietruszki i miętą. Przysmakiem tego regionu są również sery feta, halumi, labneh i gęste jogurty, a także dania z ciecierzycy, np.: w hummus i falafel.

 

Kuchnia południowoeuropejska z południowo-zachodniej Hiszpanii, południa Francji, Monako, Włoch oraz wysp należących do tych krajów i Malty wniosła do kuchni  śródziemnomorskiej lokalne produkty takie jak pomidory, karczochy, czosnek, kapary, anchois, bazylię i orzeszki piniowe, a także słynne potrawy, jak pizza, spaghetti, lazania, ratatouille, ślimaki, czy paella i gaspacho.

 

Kuchnia północnoafrykańska obejmuje Maroko, Algierię, Tunezję oraz Libię. Potrawy są tu bardziej wyraziste i pikantne, przyprawione kuminem, kolendrą, szafranem, cynamonem, goździkami i chilli, a także pikantnymi pastami: harissą i ras el hanout. Dla równowagi w słynnych potraw z kuskusem i bulgurem, jak tagine, pojawiają się słodkie akcenty suszonych owoców daktyli, rodzynek i moreli. Z kuchnią śródziemnomorską wiąże się słynne pojęcie diety śródziemnomorskiej, która należy do najzdrowszych na świecie. Tak naprawdę jest ściśle związana z tradycyjną kuchnią grecką i kreteńską, bazującą na nieprzetworzonych produktach zbożowych, świeżych warzywach i owocach, rybach i owocach morza, a także oliwie najlepszej jakości. Dania kuchni greckiej, jak również inne potrawy kuchni śródziemnomorskiej, które zachwycają smakiem i aromatem ziół, warto przygotować na przyjęcia w ogrodzie i pikniki. Przygotowując je, najlepiej wykorzystać sosy i marynaty TaoTao, które przydadzą potrawom odpowiedniej ostrości. Jedną z potraw idealnych na tego typu okazje są słynne klopsiki keftedes. Ten grecki przysmak słynie z wyrazistego smaku, który zawdzięcza dodatkom takim jak zioła, feta, oliwki, miąższ chleba, a czasem także brandy. Keftedes najlepiej przygotować z mięsa zamarynowanego wcześniej w ciemnym sosie sojowym TaoTao, który przyda mu głębi smaku.

 

Wszystkie sosy sojowe TaoTao idealnie podkreślają smak mięsa. Wśród nich jest również klasyczny sos sojowy jasny, zawierający 34% nasion soi