Istnieją potrawy, które nieodparcie kojarzą się ze Stanami Zjednoczonymi - należą do nich hamburgery, steki, pieczone kurczaki, żeberka, krążki cebulowe oraz wiele słodkości: apple pie - szarlotka, brownie - ciasto czekoladowe, fudge - ciasto krówkowe, oraz pankejki -czyli amerykańskie naleśniki i wiele, wiele innych. Jednak rdzenna kuchnia amerykańska w zasadzie nie istnieje, ponieważ tworzą ją smaki, wywodzące się z różnych kultur, które Amerykę tworzą, m.in. brytyjskiej, niemieckiej, francuskiej, latynoamerykańskiej, azjatyckiej, a także afroamerykańskiej.

 

Wielki kraj - duży wybór

W kuchni amerykańskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Mięsożercy mogą zajadać się pieczonymi kurczakami (słynnymi buffalo lub buffalo wins), stekami wołowymi z grilla, hamburgerami, cheeseburgerami, hot dogami lub corn dogami - parówkami w cieście kukurydzianym.
Do gustu przypadną im również goetta, grube kiełbaski, twinkie - ciasteczkami z bekonem w cieście naleśnikowym a także sloppy joe -kanapka z mieloną wołowiną i sosem pomidorowym. Wielbicieli ryb i owoców morza ucieszy kuchnia wschodniego wybrzeża, która obfituje w homary, krewetki i inne skorupiaki. Wegetarianie zaś, oprócz słynnych zapiekanek makaronowych macaroni and cheese, chlebka z mąki kukurydzianej (cornbread) i pizzy z grilla zasmakują w daniach inspirowanych kuchnią azjatycką meksykańskiej czy kreolskiej, jak choćby w popularnej potrawie jambalaya - czyli ryżu z dodatkiem cebuli, czosnku, papryki i pomidorów. Konia z rzędem jednak temu, kto w krótkim czasie odkryje wszystkie smaki i potrawy tego olbrzymiego kraju.

 

 

Co stan to przysmak

Podróż po USA obfituje nie tylko w atrakcje krajobrazowe, ale również dostarcza wielu wrażeń kulinarnych. Na kalifornijskim wybrzeżu warto spróbować świeżych ryb i owoców morza, podawanych z sałatą i kozim serem. Na Hawajach nie sposób oprzeć się potrawie kalua - prosiakowi pieczonemu na kamieniach, który podaje się z sosem sojowym i ryżem. Na środkowym zachodzie Stanów królują potrawy typu barbecue. 
Z własnych "szkół" BBQ słyną Kansas City, Saint Louis i stan Omaha. Specjalnością Nebraski jest kanapka z żytniego chleba z plastrami wołowiny, kapustą i żółtym serem, zwana sandwiczem Reubena.
Na południowym zachodzie koniecznie trzeba spróbować chili con carne i fajity, a w Chicago zaś zamówić wołowego stek lub hamburgera. Ten stan słynie bowiem w wyśmienitej wołowiny. W Nowy Jork, mieście w którym mieszają się wszystkie kultury świata można zjeść wyśmienitą pizzę na cieniutkim spodzie, a także kultowego hot doga z prażona cebulką i ketchupem. Najlepiej smakuje, jeśli kupi się go od ulicznego sprzedawcy.

 

Amerykańskie menu

Jeśli podróż po Stanach Zjednoczonych musi jeszcze poczekać, możemy spróbować flagowych dań kuchni amerykańskiej, przygotowując je w domu. Na śniadanie, wzorem Amerykanów, przyrządźmy jajecznicę lub jajka sadzone, bekon, kiełbaski oraz słynne pankejki, grube placuszki z syropem klonowym. Do tego napijmy się soku pomarańczowego lub słabej kawy. W południe, w porze lunchu zjedzmy sandwicza - kanapkę na ciepło z szynką lub kiełbasą, serem, warzywami i sosem na bazie majonezu lub ketchupu. Z głównym posiłkiem poczekajmy do wieczora, w Ameryce jada się go po przyjściu z pracy. Przygotujmy zawczasu pieczone żeberka, steki, barbecue, chili con carne lub fajitę, a do tego sałatę z sosem lub salsą na bazie pomidorów i przypraw.

 

 

Niezbędne dodatki

Kuchnia amerykańska słynie z różnorodności i bogactwa smaków. Można spróbować odtworzyć je, sięgając po przyprawy i dodatki, które podkreślają charakter potraw. Chcąc przyrządzić dania w amerykańskim stylu, takie jak barbecue, grillowane steki lub burgery, użyjmy pikantnych sosów z dodatkiem chili, na przykład sosu chili z cytryną, sos chili z limonką i kolendrą, czosnkowego sosu chili, Czaru Chili, czyli pomidorowego sosu chili, różnego typu marynat: Marynaty w stylu tajskim, lub w stylu chińskim, sosu Teriyaki lub past curry zielonej lub czerwonej. Wszystkie dodatki znajdziecie w ofercie TaoTao.

 

Dzięki nim mięso, jak również dipy i dressingi, które są niezbędnym dodatkiem dań, nabiorą charakteru.

 

Przepis na burgery

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego TaoTao
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 duże pszenne bułki z sezamem
  • 4 plastry sera żółtego
  • 4 liście sałaty masłowej
  • 4 plastry pomidora
  • 4 plastry cebuli
  • 2 łyżki czosnkowego sosu chili TaoTao
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego

 

Sposób przygotowania

Mięso łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Dzielimy na 4 równe części i formujemy kotlety. Smażymy na patelni grillowej lub pieczemy w piekarniku na ruszcie przez około 12 minut w temperaturze 180 st. odwracając na drugą stronę w połowie czasu.

Bułki przekrawamy i podpiekamy w piekarniku, aż będą chrupiące.

Na każdej spodniej części bułki rozsmarowujemy łyżkę czosnkowego sosu chili TaoTao, układamy po plastrze sałaty, następnie mięso, ser, pomidory i cebulę. Przykrywamy drugą częścią bułki.

Ziemniaki szorujemy i obieramy ze skórki. Kroimy w długie słupki. Posypujemy mąką i przyprawami. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i równomiernie skrapiamy olejem. Pieczemy przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.