"Culinary Journeys" to nowy program CNN International, w którym stacja co miesiąc odwiedza inne miejsce na świecie i pokazuje je widzom poprzez charakterystyczne potrawy, które jednoznacznie kojarzą się z danym regionem.

 

Program zadebiutuje na antenie stacji 6 marca o godz. 17:30. W każdym z półgodzinnych odcinków pojawi się uznany szef kuchni, który zabierze widzów w intymną podróż po miastach i miasteczkach słynących z wyśmienitych dań. W tym kulinarno-podróżniczym przewodniku sławy restauracyjnego świata opuszczą zgiełk własnych kuchni, by odkryć składniki, techniki i historie, które tworzą niezapomniany smak odwiedzanego kraju.

 

W pierwszym odcinku programu wystąpi Massimo Bottura. Ten włoski kucharz, nagrodzony trzema gwiazdkami Michelina, na co dzień odpowiada za menu najlepszej restauracji w Modenie. Bottura podaje w niej dania inspirowane sztuką współczesną i kulinarną historią północnych Włoch, bawiąc się przy tym tradycyjnymi recepturami. Tym razem wybierze się do Londynu, by poznać brytyjską scenę gastronomiczną i odwiedzić jedną z najsławniejszych restauracji w mieście, St John, którą prowadzi słynny Fergus Henderson. To właśnie on i jego podejście ?od ogona aż do głowy?, zakładające jak najefektywniejsze wykorzystanie zwierzęcia w gotowaniu, wpłynęły na kulinarne trendy obowiązujące w angielskiej stolicy. Razem odwiedzą historyczny targ mięsny Smithfield i ugotują jedno z najsławniejszych dań restauracji St John - Pieczony szpik z pietruszką. Bottura zainspirowany tym doświadczeniem, po powrocie do Modeny, postanowi nadać nowy wymiar ukochanej potrawie regionu, czyli Passatelli w bulionie.

"Gotowanie to emocje, miłość i pamięć. Jestem gastronomicznym podróżnikiem, zamykam oczy i chcę zrozumieć gdzie jestem. Londyn to obecnie jedno z najważniejszych miejsc na kulinarnej mapie świata - to tu pracują najlepsi szefowie kuchni? mówi Bottura w rozmowie z CNN.

 

W kolejnych odcinkach ?Culinary Journeys? pojawią się: Michel Roux Jr. z Londynu, Dominique Crenn z San Francisco, Elena Arzak z San Sebastian, Alex Atala z Sao Paulo, indyjski mistrz kuchni Gaggan Anand i Vicky Lau z Hongkongu, która ostatnio została uhonorowana tytułem Najlepszego Szefa Kuchni w Azji. Razem z CNN odwiedzą takie miejsca jak Paryż, Kraj Basków w Hiszpanii, las amazoński w Brazylii czy chińskie miasto Hangzhou, aby dowiedzieć się więcej o konkretnej potrawie, kuchni oraz mieście i regionie, z którego pochodzą.

 

?Culinary Journeys? to przepysznie kolorowy program, który pokazuje kuchnię, jedzenie i techniki gotowania z różnych rejonów świata w zupełnie nowym ujęciu?, mówi Ellana Lee, Senior Vice President i Managing Editor, CNN International. ?Oglądanie kuchni danego kraju lub miasta oczami sławnych kucharzy to wyjątkowy sposób na poznanie kultury i trendów żywieniowych, które definiują dane miejsce. Pierwszy odcinek, w którym CNN towarzyszy w intymnej kulinarnej podróży Massimo Botturze, szefowi kuchni odznaczonemu trzema gwiazdkami Michelina, będzie punktem odniesienia dla kolejnych.?

 

Wraz z premierą ?Culinary Journeys? na CNN.com uruchomiona zostanie strona poświęcona serialowi. Pojawią się na niej interaktywne materiały na temat kucharzy występujących w programie i  polecanych przez nich miejsc oraz materiały wideo z kolejnych odcinków serii. Tekstom na temat podróży będą towarzyszyć galerie zdjęć, mapy i treści przesłane przez czytelników za pomocą social mediów. W pierwszym odcinku, eksperci CNN zajmujący się tematyką podróży podążą za Botturą i opowiedzą o niezwykłym dziedzictwie kulinarnym północnych Włoch i tyglu kulturalnym Modeny. Spotkają się też z miłośnikami klasycznego londyńskiego dania, którzy opowiedzą im o nieustannym poszukiwaniu najdoskonalszego przepisu.

 

Daty emisji programu

Pierwszy docinek Culinary Journeys zostanie wyemitowany w CNN International:

 

w piątek 6 marca o godz. 17:30 CET i 00:30 CET

w sobotę 7 marca o godz. 21:30 CET

w niedzielę 8 marca o godz. 02:30 CET

we wtorek 10 marca o godz. 11:30 CET

w środę 11 marca o godz. 05:30 CET