Zakończył się właśnie drugi rok kampanii Trzy Znaki Smaku mającej na celu z jednej strony, informowanie jak najszerszego  grona konsumentów o wspólnotowym systemie ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych oraz o naszych rodzimych produktach, objętych już tym systemem, zaś z drugiej strony - zachęcanie producentów do przyłączania się do tego systemu i do rozpoczęcia starań o przyznanie ich wyrobom jednego z trzech europejskich znaków jakości: ChNP, ChOG lub GTS.

 

Ambasadorem kampanii jest Grzegorz Łapanowski. Kampania będzie trwała jeszcze rok, a wszyscy zainteresowani mogą śledzić wydarzenia z nią związane na stronie www.trzyznakismaku.pl.

 

W serwisie znajdują się również opisy wszystkich 37 certyfikowanych polskich produktów, kontakty do producentów oraz doskonałe sprawdzone przepisy, przygotowane przez między innymi Agatę Wojdę, Grzegorza Łapanowskiego czy Witka Iwańskiego.

 

 

Poniżej jeden z przepisów jakie znajdziecie na stronie www.trzyznakismaku.pl.

Jajecznica po bacowskuFot. Trzy znaki smaku

 

Jajecznica po bacowsku z oscypkiem ChNP

Składniki

? 6 jajek
? 3 kromki razowego chleba
? 3 łyżki startego oscypka ChNP
? 2-3 łyżki mleka
? 50 g słoniny
? sól
? ćwierć łyżeczki mielonego suszonego lubczyku
? łyżeczka drobniutko usiekanych zielonych listków lubczyku lub natki pietruszki

Metoda przygotowania

Razowy chleb pokroić w niewielką kostkę. Jajka dokładnie rozkłócić z mlekiem, mielonym lubczykiem i startym oscypkiem. Drobno pokrojoną słoninę stopić na rozgrzanej patelni, dodać kostki chleba, lekko zrumienić, wlać przygotowane jajka. Posolić i, mieszając, smażyć na niewielkim ogniu aż jajka się lekko zetną. Posypać lubczykiem lub pietruszką i jeść ze smakiem.

Poleca Agata Wojda,
szef kuchni restauracji Opasły Tom PIW, Warszawa


patelnia
jajecznica, oscypek, chleb