Każda okazja jest dobra, by wyciągnąć mikser i nastawić piekarnik. A dla zakręconych na punkcie pieczenia, na dobrą sprawę, okazji nie musi być wcale. Oni potraktują nową książkę Doroty Świątkowskiej jako kolejny zbiór fantastycznych, sprawdzonych przepisów. Pozostali mogą trzymać się instrukcji, czyli piec według okazji.

A tych jest sporo. Książkę rozpoczyna rozdział "Urodziny", a w nim torty i inne wykwintne ciasta na przyjęcia. Jest wśród nich propozycja dla młodszych łasuchów - to prosty, ale bardzo efektowny tort Confetti, w którym do masy dodaje się kolorową cukrową posypkę (zwykle stosowaną do dekoracji) uzyskując tęczowe zabarwienie ciasta.

Wśród przepisów na Walentynki dominują łakocie z truskawkami, malinami, czekoladą i bitą śmietaną. Tłusty Czwartek to różnego rodzaju pączki i inne ciastka smażone w głębokim tłuszczu, np. gniazdka z lukrem, a także wyroby z ciasta ptysiowego. Na Wielkanoc autorka proponuje m.in. czekoladową babkę, kilka mazurków (np. z białą czekoladą i kokosem) oraz serników (np. jogurtowy z migdałami i masą kajmakową). Na majówkę - pianki, desery, które można umieścić w słoiczkach i kilka tart, np. orkiszową z brzoskwiniami i cynamonem. Propozycje piknikowe to głównie wypieki porcjowane - ciastka, babeczki, muffinki, bułeczki czy drożdżówki np. budyniowe z karmelizowanym rabarbarem.

Wodze fantazji blogerka popuściła w rozdziale "Halloween". Znajdziemy w nim wypieki z dynią i pomysłowo udekorowane ciastka-straszydła, np. babeczki babeczki Dextera dla fanów popularnego serialu o psychopatycznym mordercy, przybrane ostrym cukrowym "szkłem", bitą śmietaną i krwiście czerwoną konfiturą wiśniową. Równie dużą inwencją odznaczają się przepisy z rozdziału "Dla dzieci" ze słodkościami na kinderbale oraz przyjęcia z okazji chrzcin czy narodzin dziecka.

Na Boże Narodzenie autorka nie wybrała świątecznych klasyków, ale przepisy nawiązujące do tradycyjnych wigilijnych smaków, np. sernik "Jaffa" z pomarańczami i czekoladą, korzenne tiramisu czy babeczki z miodem i żurawiną.

Książkę zamykają pomysły na drugie śniadania (np. drożdżówki z nadzieniem chałwowym i placki orkiszowe z gruszkami) oraz na małe co nieco do kawy (babeczki Caffe Latte, cytrynowa szarlotka). Same pyszności.

Książkę opublikowało Wydawnictwo Egmont. Kosztuje 69 zł.