Zajęcia będą odbywały się 2 razy w tygodniu - we wtorki i czwartki po południu. Prowadzą je doświadczeni szefowie kuchni i trenerzy kulinarni: Paweł Kibart, szef kuchni Sinnet Club, Łukasz Konik, szef kuchni hotelu Brant, Dominika Krzemińska, szefowa restauracji Przegryź, Marcin Paździor, mistrz cukiernictwa, specjalizujący się w pracy z czekoladą oraz Szymon Tomiło, prowadzący w CookUp zajęcia z wypieku chleba.

 

Każde zajęcia poświęcone są jednemu tematowi (np. nabiał, ryby, owoce morza, wołowina, jagnięcina, cielęcina, drób, makarony, torty, tarty, serniki, bezy, chleb itp.). Uczestnicy od podstaw uczą się pracy z danym produktem np. krojenia warzyw, filetowania owoców, porcjowania wołowiny, luzowania kaczki, filetowania ryby, czyszczenia owoców morza, przygotowania wywarów i bulionów itp. Następnie uczą się przygotowania potraw na bazie danego produktu.

 

W programie 113 dań, m. in. omlet nowojorski, chłodnik wiśniowy z imbirem i kolendrą, wietnamska zupa pho, przepiórka faszerowana komosą ryżową z młodymi orzechami i sosem figowym, amerykańskie żeberka BBQ, steki, burgery, pieczeń jagnięca z sosem miętowym, pstrąg z patelni z masłem migdałowym, sałatka z raków z dressingiem z czarnej porzeczki, zielonym jabłkiem i selerem naciowym, grillowany homar z sosem waniliowym, ravioli z ricottą i płynnym żółtkiem, trufle z malinami i sosem balsamicznym, pavlova z porzeczkami, agrestem i kremem z mascarpone, placek drożdżowy z rabarbarem, sernik jagodowy, creme brulée, mus z marakui z gorzką czekoladą, tarta cytrynowa, tort szwarcwaldzki, chutney gruszkowy czy chleb pszenny.

 

Kurs zaczyna się 1 lipca i potrwa do połowy września. Kończy się egzaminem teoretycznym i praktycznym. Koszt: 5500 zł, przy jednorazowej wpłacie i 5900 zł przy wpłacie ratalnej. Zapisy na: studio@cookup.pl.