Niedojedzony obiad, zepsute owoce, szkolne kanapki... Codziennie każdy z nas wyrzuca jedzenie. Może się wydawać, że jest tego niewiele, ale w ciągu roku uzbiera się około 100 kilogramów na osobę.
Pod tym względem dorównujemy już bogatym krajom Europy oraz USA. Brytyjczycy policzyli, że rodzina z dwójką dzieci rocznie wyrzuca jedzenie warte tyle, ile trzeba zapłacić za dwie wycieczki do Disneylandu w Paryżu. I to dla całej rodziny!
Co robić, żeby zamienić nadpsute jedzenie z lodówki na dodatkowe wczasy? Jak powstrzymać się przed nadmiernymi zakupami? Jak gotować, żeby nie wyrzucać? Jak namówić dzieci do niezostawiania połowy obiadu na talerzu? Jak to wszystko wpływa na gospodarkę? O tym w siedzibie ?Gazety Wyborczej" (ul. Czerska 8/10 w Warszawie) dyskutować będą m.in.:
* Marta Gessler, restauratorka, propagatorka niemarnowania żywności
* Czesław Grzesiak, wiceprezes zarządu Tesco Polska
* Katarzyna Jagiełło, koordynatorka kampanii ?Zrównoważone rolnictwo?, Greenpeace Polska
* Magdalena Krajewska, dyrektor Banku Żywności SOS w Warszawie
* prof. Witold Orłowski, ekonomista, wykładowca, doradca PwC
* Małgorzata Minta, dziennikarka kulinarna, autorka bloga kulinarnego Minta Eats
Debatę poprowadzi Aleksandra Sobczak, szefowa działu gospodarczego ?Gazety Wyborczej?.
Wstęp na debatę jest wolny. Zainteresowani udziałem w debacie w charakterze gościa na sali
mogą wysłać maila na adres: debaty@wyborcza.pl, lub zadzwonić pod numer 22 555 42 88.
Więcej na: wyborcza.pl/jemkupujeniemarnuje