Oliwa/olej w wodzie - NIE DODAWAJ! Sprawi to tylko, że sos nie będzie odpowiednio pokrywał śliskiej powierzchni.

 

Porządne odcedzanie - Nie odcedzaj całej wody z makaronu: Włosi zawsze zostawiają trochę wody z gotowania do sosu...

 

Przelewanie wodą - Nie przelewaj makaronu wodą! Rób to jedynie wtedy, gdy planujesz zrobić z niego sałatkę makaronową: to pozwoli mu - zwłaszcza, jeśli dodasz jeszcze odrobinę oliwy - zostać dłużej świeżym.

 

Woda pod makaronem musi cały czas się gotować - Nieprawda: możesz go nawet ściągać z ognia i stawiać na niego spowrotem, nie ucierpi!

 

Jeśli przylepia się do ściany lub lodówki to jest gotowy - Nie rzucaj pastą w nic! Jeśli nie wiesz o co chodzi wystarczy, że obejrzysz film ?Wielki chłód? Lawrence'a Kasdana, w którym bohaterowie rzucają makaronem w lodówkę, żeby sprawdzić czy jest ugotowany...

 

Najlepsza jest świeża pasta - Niekoniecznie! Nie jest lepsza: po prostu jest inna. Ma inną konsystencję, ale nie trzeba koniecznie uznawać jej za ósmy cud świata a potępiać suchy makaron.

 

Można łączyć każdy makaron z każdym sosem - No można, ale... Włosi komponują dania z pasty na określonych zasadach: konkretne kształty lepiej oblepiają się konkretnymi sosami. Jeśli więc przeczytacie, ze ten makaron najlepszy jest z tym sosem to czasem warto się tego trzymać.