Już 15 września br. na zaproszenie Miasta Gdańska i Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej przyjadą do Polski czołowi zagraniczni dziennikarze kulinarni. Będzie to pierwsze na tak szeroką skalę wydarzenie, którego celem jest zgłębianie kulinarnej natury jednego z najpiękniejszych miast i regionów naszego kraju. Przez cztery dni goście będą podróżować, gotować, smakować, odkrywać produkty, historię, kulturę, a przede wszystkimi spotykać ludzi, którzy je tworzą. Inicjatorką akcji jest gdańska restauratorka Justyna Zdunek (Restauracja Metamorfoza, Gdańsk).

Gdańsk i Pomorskie będą gościć najsłynniejszego amerykańskiego łowcę smaków Marka Brownsteina (www.foodhunter.com), wybitnych europejskich dziennikarzy kulinarnych z takich tytułów, jak FOUR, Le Monde, ELLE Eten, czy Datagraf. W poszczególnych wyprawach towarzyszyć im będą polscy eksperci m.in. prof. Jarosław Dumanowski i szef kuchni Maciej Nowicki, który specjalizuje się w nowych interpretacjach tradycyjnych receptur kulinarnych. Patronat nad akcją objęły również krajowe media miedzy innymi:  Food Service, Kukbuk oraz kuchnia+, a także Live&Travel oraz lokalne Trójmiasto.pl.

W trakcie wydarzenia uczestnicy zagłębią się w trzy różne historie kulinarne związane z naturami regionu: wodą, łąką i lasem. Zgodnie z filozofią from farm to table, każdy dzień będzie zaczynać się rano na łonie przyrody, a kończyć wieczorem kolacją w jednej z trzech restauracji-partnerów akcji. Pomorskie produkty polecać będą utalentowani szefowie kuchni: Łukasz Toczek (Restauracja Metamorfoza, Gdańsk), Adam Woźniak (Restauracja Hilton Mercato, Gdańsk) oraz Bogdan Gałązka (Restauracja GothicCafe, Malbork).

Spotkanie jest wyjątkowe również dlatego, że pokazuje, jak w nietypowy sposób można nawiązać współpracę między instytucjami, a biznesem. Kluczową rolę pełni tu Justyna Zdunek, gdańska restauratorka, która zainicjowała projekt, zapraszając do współpracy Gdańsk i Pomorskie, ale również innych restauratorów i lokalnych producentów.

- Gdańsk, miasto otwarte, wielki europejski port, od wieków stanowi konglomerat różnych kultur. Stąd niezwykłe bogactwo naszej kuchni, dziś również ważny element tożsamości gdańskiej i kolejny atut turystyczny. Ten projekt ma przybliżyć nasze dziedzictwo, ale i twórczo nowocześnie je rozwijać - mówi Anna Zbierska, dyrektor Biura Prezydenta ds. Promocji Miasta.

Krystyna Hartenberger-Pater, dyrektor Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, dodaje: - Istotą wydarzenia jest promocja Gdańska i całego regionu pomorskiego poprzez regionalne produkty i tradycje kulinarne, ale także silne wyeksponowanie kunsztu szefów kuchni oraz restauracji, które prowadzą. Turystyka kulinarna stanowi obecnie jeden z wiodących tematów motywujących do przyjazdu, a potencjał tej części kraju w tym temacie jest niezaprzeczalny.

Trzy Natury to także prezentacja kulinarnego dziedzictwa oraz ludzi, którzy je tworzą: producentów z gospodarstwa Kaszubska Koza, Od Kaszuba, Koła Gospodyń Wiejskich z Lasowic, rybaków, leśników, wytwórców nalewek. Uczestnicy spędzą czas nie tylko na degustowaniu i poznawaniu polskich specjałów, ale też dowiedzą się, jak oprawić sarnę, upiec chleb, zrobić masło, zsiadłe mleko, a nawet nalewkę księżycową.

 

Organizatorzy:

Miasto Gdańsk - już od wielu lat zdaje sobie sprawę ze swojego potencjału kulinarnego. Przejawia się to w wielu projektach, skierowanych zarówno do mieszkańców, jak i do turystów polskich i zagraniczych. Większość z nich realizowana jest pod hasłem: Rozsmakuj się w Gdańsku. Miasto dużą wagę przykłada do działań dedykowanych liderom opinii - dziennikarzom i blogerom.

Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna - odpowiada za kreację wizerunku regionu jako atrakcyjnego celu dla turystów. Realizuje szereg działań marketingowych na rynkach zagranicznych, w których temat kulinariów stanowi jeden z głównych motywów przewodnich.

Justyna Zdunek - właścicielka restauracji Metamorfoza, autorka Programu Metamorfoza Gdańsk Pronature, którego celem jest promowanie kulinariów i produktów w regionie Gdańska i Pomorza. Więcej szczegółów: https://www.facebook.com/MetamorfozaGdanskPronature

Partnerzy

Restauracja Metamorfoza Gdańsk - opiera swoją kuchnię głównie o składniki z Pomorza. Justyna Zdunek, właścicielka restauracji, poszukuje, odkrywa i inspiruje Szefa Kuchni Łukasza Toczka, który w niebanalny sposób korzysta z regionalnych produktów. Restauracja specjalizuje się w organizacji eventów, które pozwalają odkryć, skąd pochodzi produkt, który serwowany jest na talerzu (www.restauracjametamorfoza.pl).

Restauracja Mercato - jest częścią hotelu Hilton Gdańsk. Kuchnią i jej zespołem zawiaduje Adam Woźniak - znany z tego, że lubi włączać lokalne pomorskie produkty do przyrządzanych przez siebie dań (www.hiltongdansk.pl/restauracje).

Restauracja GothicCafe - kierowana przez Bogdana Gałązkę, znajduje się na terenie Zamku w Malborku. Szef kuchni odkrywa na nowo stare, zapomniane receptury, interpretując kuchnię Wielkiego Mistrza Zakonu i korzystając z oryginalnych przepisów kuchni konwentu z przełomu XIII wieku.(www.gothic.com.pl).

Gospodarstwo Kaszubska Koza - w małej osadzie Robaczkowo na Kaszubach, Tomasz i Honorata Strubińscy produkują kozie sery znane w całej Polsce nie tylko z fantastycznego smaku i wysokiej jakości, ale i z oryginalnych nazw takich jak: kozia rura, knopek kaszubski, pijana koza, pijana koza na odwyku, czyścioszek, babeczka czy kozi dymek (www.facebook.com/GospodarstwoKaszubskaKoza).

Od Kaszuba - nowoczesne gospodarstwo rolne należące do Barbary i Marcina Michalaków, położone w Żurominie koło Stężycy. Specjalizuje się w produktach z regionu Kaszub. To właśnie tutaj powstaje znany chleb na zakwasie z mleka koziego ( www.odkaszuba.pl).