Podczas tegorocznego festiwalu w Grucznie ogłoszono wyniki konkursu SMAKI ROKU 2013. W poniedziałek, 19 sierpnia, dwa zespoły jury oceniły ponad 50 produktów. Jury profesjonalne przyznało Grand Prix serowi dżersejowemu Blue z Rancza Frontiera oraz wybrało najlepsze smaki w sześciu kategoriach. Niewykluczone, że poniższa lista przyda się Wam podczas podróży po Polsce, będziecie też wiedzieli, czego szukać i o co pytać w ekosklepach. A w razie, gdyby w ogóle nie chciało się Wam ruszać z domu, pamiętajcie, że wiele nagrodzonych produktów można zamówić przez internet.

Werdykt jury profesjonalnego:

Grand Prix: Ser dżersejowy blue z Rancza Frontiera 

Oraz - według kategorii:

Przetwory z mleka: ser Grill Bożeny Sokołowskiej z Łomnicy

Przetwory mięsne i wędliny: kiełbasa Lisiecka Stanisława Mądrego i kiełbasa polska dojrzewająca z Niewieścina

Przetwory warzywne i owocowe: chrzan na miodzie, czyli przysmak chrzanowy do mięs i wędlin Józefa Siadaka z Lubicza

Produkty piekarskie i cukiernicze: Andruty Kaliskie Zakładu Cukierniczego Ryszarda Marczaka z Kalisza

Potrawy: pierogi drożdżowe z kaczym nadzieniem Elżbiety Mindy z Olszewki

Inne: Olej rzepakowy z SemCo, Specjalistycznego Gospodarstwa Nasiennego i Przetwórstwa

 

Werdykt jury dziennikarzy i artystów:

1 miejsce - chrzan na miodzie

2 miejsce - kajmak Iwony Pyry

3 miejsce - Opsypuszek Ślesiński Stanisława Broniarczyka

 

Ważną częścią festiwalu w Grucznie jest także konkurs na Wydawnictwo Roku. Komisja konkursu (Romek Góralski, Zbyszek Kmieć, Ola Lazar, Gienio Mientkiewicz i Anna Wrońska) nagrodziła w tym roku Dziką Kuchnię wspaniałego polskiego etnobotanika, dr. hab. Łukasza Łuczaja (książkę wydała Nasza Księgarnia). Dzika Kuchnia to połączenie zielnika z książką kucharską, zawiera opisy roślin, na które natykamy się podczas spacerów po łące, lesie, a nawet po miejskich parkach.  Okazuje się, że tak naprawdę w Polsce tylko nieliczne rośliny są poważnie trujące, większość można wykorzystać w kuchni, trzeba tylko wiedzieć jak. A dr Łuczaj wie z całą pewnością, więc z czystym sumieniem książkę polecamy!

 

Ciekawą inicjatywą organizatorów festiwalu w Grucznie jest także konkurs Źródło Zmian. Podczas niego nagradza się inicjatywy i działania, które przyczyniają się do pozytywnych przekształceń polskiego rynku żywnościowego. Gratulujemy tegorocznym laureatom - blogowi KwestiaSmaku.com za pierwsze miejsce oraz Ranczu Frontiera (Warpuny) i restauracji regionalnej Gęsia Dolina (Ślesin) za miejsce drugie (ex aequo).

Oto uzasadnienia wyboru:


KwestiaSmaku: (...) poczytny blog kulinarny. Proponuje się tu nowe, współczesne oblicze tradycyjnej polskiej kuchni (...). Autorka naprawdę uczy gotować, odpowiada na pytania czytelników, udziela rad, proponuje.

Ranczo Frontiera: Niezwykła para - ona naukowiec, z wykształcenia hodowca zwierząt, on poeta, muzyk i podróżnik, stworzyli sobie miejsce na wsi, gdzie tworzą niezwykłe sery owcze i krowie na najwyższym światowym poziomie (...).

Gęsia Dolina: (...) potrawy z gęsiny, w tym m.in. półgęsek, czernina na gęsinie, gęsia noga duszona w warzywach oraz gęsia okrasa (...). Gesia Dolina to rodzinna restauracja prowadzona z pasją i poszanowaniem tradycji (...). Właścicielka lokalu nawiązała współpracę z okolicznymi rolnikami, aby zainteresować ich hodowlą gęsi.