To pierwsze spotkanie w ramach programu 'Gotujemy Pronature'. W tym roku przebiegnie pod hasłem 'Bronimy godności polskich ryb, czyli rybka lubi pływać'. Swój udział w spotkaniu potwierdzili szefowie z restauracji z całej Polski: Adam Chrząstowski (Ancora, Kraków), Arleta Żynel (Mistrz i Małgorzata, Białystok), Adam Woźniak (Mercato, Gdańsk), Paweł Oszczyk

(La Rotisserie, Warszawa), Andrzej Polan (Soul Kitchen, Warszawa), Witek Iwański (Aruana, Serock), Sebastian Krauzowicz (Sfera, Toruń), Maciej Nowicki (współpracownik prof. Jarosława Dumanowskiego, z którym odtwarza smaki kuchni staropolskiej) i Łukasz Toczek (Metamorfoza, Gdańsk).

Kucharze będą odkrywać regionalne produkty i składniki, gotować na łonie natury, przede wszystkim jednak skupią się na lokalnych rybach (często zapomnianych gatunkach) z morza i kaszubskich jezior. W odkrywaniu nowych smaków i doświadczeń kulinarnych pomogą spotkania z miejscowymi rybakami, gospodyniami wiejskimi oraz rolnikami.

Pomysłodawczynią akcji jest Justyna Zdunek, która wraz z szefem kuchni Łukaszem Toczkiem tworzy gdańską restaurację Metamorfoza.

Więcej o wydarzeniu dowiecie się, zaglądając na profil programu Metamorfoza Gdańsk Pronature.