Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2011

Magazyn kuchnia
24.04.2013
A A A
Magazyn Kuchnia

Magazyn Kuchnia (Fot. Magazyn Kuchnia)

Obok nazwy każdej potrawy widnieją liczby przedzielone ukośną kreską. Liczba przed ukośnikiem oznacza numer KUCHNI, w którym ukazał się dany przepis; liczba za ukośnikiem - numer strony, na której go wydrukowano

CIASTA, DESERY
Baba szafranowa 4/93
Babeczki z czekoladowymi truflami 5/7
babeczki z malinami i czekoladą 7/72
babka waniliowo-kardamonowa 12/46
banany mrożone w czekoladzie 11/71
banany pieczone z wiśniami 5/57
banany z serkiem mascarpone 7/45
batoniki orzechowo-czekoladowe 2/77
beziki z jagodami 8/37
białe czekoladki z czarnym sezamem 2/41
„biszkopt” na mące macowej 10/59
biszkoptowa rolada z nadzieniem śmietanowym 10/65
black bun (szkocka „czarna bułka”- korzenne kruche ciasto z bakaliami) 12/95
cassata siciliana (włoski sernik z sera ricotta z kandyzowanymi owocami) 4/72
chałka z masłem orzechowym 4/78
Christmas cake (angielskie ciasto z bakaliami i alkoholem) 12/85

Ciasta:
cytrynowe 1/67
figowe 8/60
francuskie z morelami 7/72
korzenne czekoladowe 12/9
makowo-pomarańczowe 3/6
z marcepanem i żurawiną 9/72
z nektarynkami 7/72
z ricottą 5/78
ze śliwkami na oliwie 9/5

Ciastka:
brązowe duńskie (cienkie pierniczki) 3/67
imbirowe 3/67
marcepanowe 3/68
maślano-korzenne („pieprzowe orzechy”) 3/68
z czekoladą 9/62
z dżemem malinowym 3/68

Clafoutis:
jagodowe 7/73
z brzoskwiniami 10/40
z czereśniami 6/28
z jabłkami i calvadosem 9/83
confit z pomarańczy z sorbetem z wina 1/66
cr?me br?lée ze śliwkami 9/55
czarne makaroniki z kremem 2/44
czekolada żurawinowa 11/6
czekoladowa kostka z kabaczkiem 10/8
czekoladowe kulki z whisky 12/21
deser lodowo-sorbetowy 7/63
deser śmietanowo-jogurtowy z malinami 8/81
deser z mascarpone i jagód 8/36
donaty dla dorosłych (drożdżowe ciastka z sosem z likieru Advocaat) 2/79
drożdżówki z makiem i żurawinami 9/71
eklerki z kremem żurawinowym 9/72
„faworki” czekoladowe (pierożki z nadzieniem czekoladowym, smażone jak faworki) 2/6
fraises Romanoff (truskawki z lodami i likierem Cointreau) 6/67

Galaretki:
owocowa 11/52
z jagód lub jeżyn 8/38
z malinami 7/50
z marakui z truskawkami i bitą śmietaną 6/62
granita grejpfrutowo-truskawkowa 7/47
granita z truskawek z czerwonym winem 6/63
gruszki w czekoladowej piance 5/59
gruszkowa terrina z lodami bazyliowymi 9/49
hot cross buns (angielskie bułeczki drożdżowe z bakaliami) 4/72
karmelizowane brzoskwinie z tymiankiem 7/79
karmelizowane figi 8/53
„kawior” z truskawek na kremie z białej czekolady i zielonego pieprzu 6/65
kompot truskawkowo-imbirowy ze słoną czekoladą 6/65

Konfitury:
pomarańczowa z rozmarynem 5/69
truskawkowa klasyczna 6/68
truskawkowa z cukrem żelującym 6/68
truskawkowa z czarnymi jagodami, jabłkiem i likierem 6/68

Kremy:
cytrynowo-limonkowy 1/65
morelowo-jogurtowy 8/52
rabarbarowy z bezą i ricottą 6/58
z winem sauternes 5/83
kruche ciasteczka „wiatraczki” 2/75
kutia z makaronem miodowym 12/54

Lody:
jagodowe 8/35
szampańskie 7/50
truskawkowe 6/67
magdalenki z polewą amaretto 12/46
makaroniki cytrynowo-kokosowe 1/65
malinowe parfait 5/55

Masy do mazurków:
kajmakowa (w tekście artykułu) 4/56
makaronikowa (w tekście artykułu) 4/56

Mazurki:
królewski 4/55
migdałowy 4/57
pomarańczowy 4/92
mille-feuille z gorzkiej czekolady z kokosem i mango 10/78
mousse ? la fraise (mus truskawkowy ze śmietaną i pianą z białek) 6/67
mrożona rolada kokosowa 5/59
muffinki korzenne 7/53
muffiny dyniowe 11/52
mus truskawkowy „Kremowe Malene” 5/45
mus waniliowy z sosem pomarańczowym 12/45
muszelki z masą lemon curd 7/7
napoleonki z mandarynkami 1/68
obwarzanki 2/78
om ali - egipski deser z ciasta francuskiego i bakalii 7/67
owoce z kruszonką 6/42
owocowe konfitury do herbaty 11/29
panpepato (włoskie ciasto z bakaliami i pieprzem) 12/83
Pavlova ze śliwkowym purée i owocami leśnymi 9/57
parfait z kaszy gryczanej z gorzką czekoladą, malinami i koniakiem 10/77
pączki orientalne 2/77
pączki piwne 2/79
piernik lekki jak puch 12/54
pierścień drożdżowy 4/72
placek czekoladowy z wiśniami i alkoholem 5/34
placuszki z jabłkami w sosie winno-korzennym 9/55
pomelo w szampańskiej galaretce 5/57
pudding z babki drożdżowej 4/52
pudding z syropem klonowym i orzechami pekan 2/36
racuchy jabłkowe z lodami calvadosowymi 9/57
racuszki cynamonowo-cytrynowe z malinami i miodem 7/29

Rogaliki:
Vinenki (bułgarskie, nadziewane rachatłukum i orzechami) 3/28
waniliowe 12/46
z powidłami strzeleckimi 9/52
sałatka z truskawek i mięty zapiekana pod cytrynowo-waniliowym kremem 6/63

Serniki:
na zimno z jagodami i jeżynami 8/39
wiedeński 4/93
wiedeński z brzoskwiniami 4/6
z wiśniami i czekoladą 4/30
strawberry fool (mus truskawkowy z likierem Grand Marnier) 6/67
strawberry trifle (tort truskawkowy z kremem waniliowym) 6/67
śliwki suszone z migdałami w miodzie 6/77
śniegowe kuleczki Kubusia Puchatka (pieczone kuleczki ze słodkiego ciasta, obtaczane w cukrze pudrze) 6/42

Tarty:
daktylowa 3/72
gruszkowa 12/41
jabłkowa z lodami 10/7
limonkowa makowa z kremem cytrynowym i marakują 12/79
truskawkowa z kremem migdałowym 8/76
z bezą i porzeczkami 9/7
z białym kremem i jagodami 8/35
z kremem lemon curd 1/69
z żurawinami 9/72

Torty i torciki:
agrestowy z kremem szampańskim 7/72
czekoladowo-bakaliowy z lodami kokosowymi 1/60
czekoladowo-kokosowy 12/10
bezowo-brzoskwiniowy, mrożony 6/6
filo z kremem cytrynowym (Grecja) 4/73
kawowo-czekoladowy 1/62
letni panettone 7/31
Sachera 1/7
z musem herbacianym 8/7
Torta di Navacchio (włoskie ciasto z mąki tortowej i ziemniaczanej) 6/77
trufle czekoladowe z niespodzianką 2/35

Truskawki:
dla dwojga (z bitą śmietaną, macerowane w szampanie) 1/30
w czekoladzie 6/67
z bitą śmietaną 6/67
z jogurtem 6/67
z octem balsamicznym 6/67
z pieprzem 6/67
z szampanem 6/67
truskawkowy sos do deserów 6/67
waniliowe muffinki 6/42
waniliowe risotto lodowe 12/46
wędzone morele z cytrusowym mascarpone 8/69
zabaglione na szampanie 7/50
zapiekanka serowa z gruszkami 5/41
zefir malinowy ze śmietanką 5/55
zupa czekoladowo-fiołkowa z sorbetem z palonego masła 10/79

KOKTAJLE, NALEWKI, NAPOJE
ajran (napój z kwaśnego mleka, przyprawiony czosnkiem) 2/25

Drinki i napoje z alkoholem:
Andel's Cobbler (wódka ze świeżymi owocami) 6/90
Blood Bull (wódka z sokiem pomidorowym i bulionem) 1/22
Blue King (rum z blue curaçao i sokiem żurawinowym) 2/90
Cacao & Chilli Martini (wódka z likierem z kakao i chilli) 4/98
cava z kandyzowanym imbirem 12/76
Cosmopolitan 1/19
Grand'O (likier Grand Marnier z sokiem pomarańczowym) 11/21
Ginger Manhattan (whisky z wermutem i imbirem) 1/21
Kiwi Style (wódka z kiwi) 5/90
korzenne grzane wino 12/73
Lalala Drink (wódka cytrynowa z sokiem z cytrusów) 3/90
Mojito 1/89
nalewka „Cztery Pory Roku” (na mleku i pędach sosny) 12/88
nalewka z truskawek 6/68
Pierwsza Gwiazdka (bourbon z mrożonymi truskawkami) 12/98
Pineapple-Cardamon Flirtini (wódka z sokiem ananasowym i ziarnami kardamonu) 1/24
Raspberry James (whisky z malinami) 9/90
Singapore Sling (dżin z mieszaniną likierów i soków owocowych) 7/15
Strawberry-Balsamico Margarita (tequila z syropem truskawkowym) 1/23
Strawberry Kiss (z białym rumem i amaretto) 6/66
Strawberry Margarita (z białą tequilą) 6/66
Strawberry Martini (z czystą wódką i likierem z czarnej porzeczki cr?me de cassis) 6/66
Sweet Midori (wódka z likierem melonowym) 7/90
Tangerine Breeze (wódka mandarynkowa z sokiem żurawinowym i pomarańczowym) 11/21
z guawy (rum albo whisky z sokiem z guawy) 11/51
tequila coctail (tequila z sokiem z kaktusa) 1/33
Złoto Rotundy (Goldwasser z koniakiem, amaretto i sokiem z limonki) 8/90
energetyzujący koktajl z jogurtu i herbaty matcha 10/66
koktajl malinowo-imbirowy 7/32
koktajl owocowy z otrębami 4/80
lemoniada angielska (z brązowym cukrem i miętą) 6/42
lemoniada rabarbarowa 6/53
matcha latte 10/63
shake daktylowy 1/33
słodka mrożona herbata (sweet ice tea) 1/29
Zinger - drink z pędów młodej pszenicy 4/44

SAŁATKI, SURÓWKI
bananowa 11/71
cytrusowa mozzarella z pomidorami
i świeżym rozmarynem 5/52
cytrusowa sałatka z fetą i krewetkami 2/48
gruszkowa z orzechami i serem 8/62
karczochy z rabarbarem i pomarańczami 6/55
letnia sałatka „Cztery ziarna” z czosnkiem i ziołami 8/30
makaronowo-paprykowa 5/53
na ciepło: z radicchio i fety 2/36
owocowa „Mojito” 8/32
rukola z wędzonym kurczakiem i figami 5/48
włoska pomidorowo-chlebowa 9/29
z awokado ze szparagami 4/24
z czerwonych pomarańczy 5/69
z fasolki i kurek na ciepło 8/53
z kurczaka i awokado w sosie musztardowym 10/23
z kurczaka i dzikiego ryżu 8/86
z kurczaka i sezamu 8/79
z melona, arbuza i solonej ricotty 5/78
z pieczonych owoców na ciepło 12/77
z pszenicą farro 12/12
z selera i kurczaka, z sosem z czarnej porzeczki 3/8
ziemniaczana z pesto 6/46
z soczewicy, ze świeżymi ziołami 6/28
z wędzonym kurczakiem i soczewicą 8/68

PRZYSTAWKI, PRZEKĄSKI
biały ser z wędzoną makrelą 8/66
carpaccio:
z lucjana 11/10
z mango i mozzarelli 8/52
z tuńczyka, podane
ze świeżymi prawdziwkami 9/40
chrupiące krewetki w ziołowej panierce z dipem z bryndzy 2/49
chrupiący boczek z melasą i rabarbarem 6/56
chorizo z czosnkiem 9/25
czarne grissini 2/44
czarno-biała sałatka z mozzarelli i oliwek 2/40
frittata z wędzonym pstrągiem 8/65
gorgonzola z owocami pigwowca w syropie 11/34
grillowany ser halloumi z dżemem gruszkowym i chilli 4/80
grzanki z kozim serem 3/59
grzanki z szynką i rukolą 9/24
jabłka z kiełbasą i śledziem 3/39
jajecznica z fasolką
szparagową 11/27

Jajka:
herbaciane (gotowane w herbacie) 4/47
kiszone po rosyjsku (w kminkowej zalewie) 4/49
po panagiursku (jajka w koszulkach podane z jogurtem czosnkowym) 3/27
po szkocku (obtoczone mięsem mielonym i smażone), podane ze szkockim serem i piklami 1/42
przepiórcze w buraczkach 4/47
w galarecie 8/80
w zalewie octowej z przyprawami (pikle jajeczne) 4/49
kanapka z pieczonym indykiem 9/63
kanapki z białymi kiełbaskami i gruszką 7/45
kiełbaski w kruchym cieście 11/51

Koreczki:
kolorowe (z pomidora, sera żółtego i szynki parmeńskiej) 9/25
z grillowanej cukinii i marynowanej piersi kurczaka 6/81
z krewetek i awokado 6/81
z sera mozzarella i anchois 6/81
krakersy na jeden ząb 11/47
kremowy omlet z łososiem i rukolą 4/78
krewetki czosnkowe 9/24
krewetki w marynacie musztardowej 10/20
łosoś marynowany w białym winie i czerwonej cebuli, na sałacie lodowej 6/81
miniburgery z sałatką z awokado, pomidorów i mięty 11/48
oliwki z szynką i serem 9/24
omlet Columbo (z żółtym serem) 1/30
paluszki grissini z szynką parmeńską i rukolą 6/80
parfait z wątróbek 10/37
parmezanowy popcorn 9/64
pasta z parmezanem (Simpson Cheese) do gorących grzanek 3/75
pieczony camembert z czosnkiem i sosem miodowo-musztardowym 10/26
puszysta jajecznica chrzanowa 4/76
ruloniki z łososia faszerowane twarożkiem i pesto 6/46
ruloniki z tortilli z łososiem (wariacja na temat sushi) 9/65
smażone banany z sosem orzechowym (kwadu nankate) 11/71

Śledzie:
piernikowe 9/83
po galicyjsku (z sałatką z jajka, cebuli i jabłka) 1/83
w śmietanie, z chutneyem z cebuli 12/54
ślimaczki z ciasta francuskiego z nadzieniem z pesto 6/48
tapenada - pasta oliwkowa do grzanek 9/25
tartaletki z pomidorami i musztardą Dijon 6/28
tatar z argentyńskiej wołowiny 1/8

Terriny:
śródziemnomorska z sosem pietruszkowym 4/84
warzywna z trzech musów 4/82
z królika 4/8
z łososia i przegrzebków 4/83
z niebieskim serem i orzechami 4/85
trio z ryb: tatar z pstrąga z rodzynkami, bavarese (galaretka) z łososia, tuńczyk marynowany w occie sherry z imbirem 1/60
ziołowy chlebek z tapenadą 11/83

POTRAWY MĄCZNE, RYŻ, KASZE
aromatyczny kuskus z miętą 12/73
azjatycki makaron na ostro 8/62
bagietki 7/55
banica (bułgarska zapiekanka z serem i ciastem filo) 3/25
bliny ze śmietaną i kawiorem 5/30
błykawiczna owsianka z owocami i miodem 4/76
brioszki 7/56
chleb kukurydziany
z pestkami dyni 6/77
ciasteczka z płatków ryżowych z pieprzem 4/44
coccoli (kuleczki z ciasta na pizzę, smażone w oleju) 6/75
croissanty 7/56
czarny makaron z wędzonym pstrągiem i sosem serowym 2/44

Focaccia:
razowa z warzywami 6/72
szafranowa z suszonymi pomidorami 6/71
„Trzy smaki” (cebulowa, pomidorowa i serowa) 8/31
z ośmiorniczkami 6/73
z szałwią 6/70
grahamki z bananem 6/61
kushari - egipskie danie z ryżu, makaronu, soczewicy i czosnku 7/64

Lazania:
z bakłażanami 2/36
z prawdziwkami 9/40
z wędzonym halibutem 11/83

Makarony:
kokardki z papryką i parmezanem 9/67
paccheri z pomidorkami, bazylią i ricottą 5/78
świderki z czosnkiem niedźwiedzim i kiełbaskami 4/32
wstążki w sosie pomidorowym ze szparagami 6/34
z grillowanymi warzywami, anchois i oregano 7/79
z sosem tymiankowo-pietruszkowym 7/63
z sosem z czosnku, imbiru i papryczki chilli 3/59
pierogi z kapustą i grzybami 12/52
pierożki azjatyckie won ton me (z mieloną wieprzowiną i kasztanami wodnymi) 5/24

Risotto:
z kaszy orkiszowej 6/61
z przegrzebkami 1/73
z szafranem 11/74
ze szparagami i krewetkami 5/73
ze szpinakiem 10/16

Ryż:
smażony z jajkiem
i krewetkami 2/47
z kurczakiem w kapuście pekińskiej 3/86
z pieczarkami 3/25
z tuńczykiem i jajkiem 9/66

Spaghetti:
z pesto z cukinii i anchois 9/77
z sosem anchois 3/76
z czerwonym sosem owocowym 4/44
śniadaniowe muffiny owsiane 10/60
tagliatelle z przegrzebkami i pomarańczowym zabaglione 7/83
tarta z kaszanką 7/83
tarta z wątróbkami drobiowymi 5/62

Tortille:
hiszpańska - z warzywami i tuńczykiem 1/51
po argentyńsku - z nadzieniem mięsno-serowym i salsą pomidorową 1/54
po chłopsku (z ziemniakami i cebulą) 9/24
podstawowe placki na tortillę meksykańską 1/51
po karaibsku - z nadzieniem z ostrej papryczki i krewetek 1/54
po meksykańsku - z nadzieniem z mielonego mięsa, czerwonej fasoli i kukurydzy 1/54
wenezuelskie quesadillas - serowe tortille z ostrym paprykowym sosem 1/54
z farszem rybnym 1/53
zielony ryż (z herbatą matcha) 10/64

WARZYWA
babeczki warzywne 4/24

Bakłażany "alla parmigiana" (pieczone z cukiniami, w sosie pomidorowym) 9/77
duszone w ziołach (adżapsandali z bakłażanów) 3/79
pieczone z kolendrą i pestkami granatu 6/36
w oliwie 9/77
botwinkowe kulki 10/59
brukselka smażona z sosem pomarańczowym 5/67
brukselki z boczkiem 12/74
bruschetta z bakłażanem i serem ricotta 5/79
caponata z pistacjami 10/69
confit z ciecierzycy 8/70
cr?me br?lée z porów
i gorgonzoli 7/63
cukinie faszerowane mięsem 9/77
cykoria duszona w winie 3/64
cykoria marynowana 3/62
czerwona kapusta z suszonymi owocami 12/75
czerwona kapusta z żurawinami 3/51
duszone warzywa z kolendrą 10/5
fenkułowa tarta z łososiem 5/8
grillowana cukinia z koprem włoskim i salami 5/47
kabaczek i oscypek na cieście francuskim 10/8
kalarepki z farszem 5/39
kapusta faszerowana 6/28
kompozycja warzyw "bomba witaminowa" 9/64
koper włoski zapiekany w cukinii 1/76
kotleciki z ciecierzycy (falafel Beaty Ibrahim) 2/25
liście szpinaku z kurkami i szpinakiem 8/8
mahszi - egipskie gołąbki z baraniną i cynamonem 7/66
młode ziemniaczki z rzodkiewką i oregano 5/50
młody bób z marchewką i bryndzą 7/8
panelle (placki) z ciecierzycy 8/71

Pasty:
bakłażanowa (muttabal) 2/27
z bobu i wędzonego pstrąga 7/8
z ciecierzycy (hummus) 2/25
z ciecierzycy i czosnku 8/73
z pieczonych warzyw (bułgarskie kiopołu) 3/28
pasztet z cieciorki i czerwonej fasoli 3/76
patatas bravas (ziemniaki duszone z sosem pomidorowo-czosnkowym) 9/24
prażonka z ognia (ziemniaki prażone z kapustą, boczkiem, cebulą i jajkami w żarze ogniska) 2/8
„ptasie mleczko” ogórkowe 10/57
purée ziemniaczane z korniszonami 6/29
seler z makrelą, jajkiem i pietruszkowym pesto 5/49
soczewiaki (bułeczki ziemniaczane z farszem z soczewicy) 8/43

Szparagi :
sezamowe 5/73
w cieście piwnym z sosem aioli 5/73
zapiekane w winie 5/74
z migdałami 5/73
szpinak z rodzynkami, orzeszkami piniowymi i jogurtem 9/49
szpinakowe roladki 4/24

Tarty:
pomidorowa 9/30
rabarbarowo-szparagowa 6/57
z cykorią 3/62; 5/62
z młodą marchewką i wędzonym boczkiem 5/61
z pomidorami 5/61
z ziemniakami i tapenadą 5/63
warzywa z tofu 10/44
warzywa w galarecie 4/24
zielony ryż 10/64

Ziemniaki:
pieczone z szałwią 8/62
zapiekane w sosie maślano-serowym 9/86
z zaspy (pieczone na ognisku w śniegu) 2/8

GRZYBY
grzyby ? la frytki 11/42
grzyby zapiekane z serem 11/42
kulebiak grzybowy 5/43
kulebiak z kapustą, świeżymi grzybami i trocią 9/40
salceson z leśnych grzybów 9/39
schab faszerowany leśnymi grzybami z sosem i purée z selera 11/40

ZUPY
bananowa z curry 11/68
bográcsgulyás - węgierska gulaszowa 10/35

Chłodniki:
bułgarski - tarator 3/27
ogórkowe gazpacho z krewetkami 9/8
ogórkowy z krewetkami i arbuzem 7/59
piwny z owocami pigwowca 11/35
z buraków, z imbirem i wasabi 8/80
z cukinii 8/60
cioppino (zupa włoskich rybaków - z owocami morza) 1/33
czarno-biała (z czarnej fasoli i sera) 2/42
czekoladowa 4/44
czosnkowa 5/83
dyniowa z pistacjami 10/33
gęsta zupa z bobiku z pomidorem, czosnkiem i miętą (ful Mdamass) 2/27
hiszpańska rybna z chorizo 12/32
korzenna marchewkowa 10/34

Kremy:
marchewkowy z mlekiem kokosowym 11/49
zielony (z cukinii i szpinaku, z bazyliowym pesto) 4/24
z fenkułów 5/8
z krewetek i słodkich ziemniaków 2/49
z rzodkiewki 7/86
z żółtej papryki, fasoli i prażonych pistacji 10/71
kurkowa z koprem włoskim i suszonym pomidorami 8/8
laksa - gęsta kokosowa zupa azjatycka 5/25
limonkowa z kurczakiem 10/32
marchewkowo-pomarańczowa z kolendrą 5/65
minestrone 6/31
minestrone z papryki i młodej kapusty z tymiankiem 7/79
miso z krewetkami 10/44
musztardowa z grzybami 10/25
pomidorowa z oliwą bazyliową 9/31
piwna z serem 11/83
rosół z węgorza 8/26
rozgrzewająca - z papryczką chilli i imbirem 3/59
spas (ormiańska zupa jogurtowa z ryżem) 11/27
szkocki krupnik z zimowymi warzywami korzeniowymi 1/44
szparagowo-waniliowa 5/74
wiejska z czarnej fasoli 10/31
włoska rybna (z winem pinot grigio) 7/82
wodzionka z chleba
prądnickiego 7/35
z cykorii, okraszona boczkiem 3/64
z dorsza (z szafranem i sokiem z cytrusów) 6/8
z groszku z dodatkiem pesto 6/48
z jagnięciny (minestra sudicia) 4/89
z karpia, na sposób węgierski
(z papryką i pomidorami) 12/68
z pieczonych pomidorów 10/34
z pokrzyw 3/25
z przegrzebków (chowder) 1/72
z pszenicą farro 12/12
z suszonych śliwek 3/62
z zielonego groszku 6/82
ze słodkich ziemniaków, z kasztanami 12/72

DRÓB
cake z kurczakiem i estragonem 6/29
confit z gęsich żołądków 3/51
cytrusowa gęś 12/71
eskalopki z kurczaka w pomidorach 7/79
gęś nadziewana jabłkami 11/58

Kaczka:
nadziewana jabłkami macerowanymi w calvadosie 9/83
pieczona w sosie orzechowym 3/79
pieczona z kapustą pak choi 3/34
z czereśniami i miętą, w łódeczkach z sałaty 7/30
z gryczanym makaronem soba 10/48

Kurczak:
ananasowo-ziołowy 4/94
curry na zielono 7/24
kokosowy na szpinaku 6/86
w malinowej marynacie 8/52
w winie z ziołami 5/43
z kolendrą i makaronem 5/5
z mango i mlekiem kokosowym 10/46
z pomidorami, morelami i imbirem 3/59
pasztet drobiowy z pistacjami 4/66
pieczona gęś z czerwoną kapustą 11/5
piersi indyka szpikowane sardelowym masłem i szałwią 12/58
pierś indyka wędzona w herbacie, podana z sałatką z gruszek i suszonych śliwek 2/61
pularda nadziewana truflami 8/83
roladka z kaczki i foie gras 1/60
roladki z kurczaka z sosem malinowym 7/63
szaszłyki z kurczaka z sałatą z winegretem 6/83
tadżin z ciecierzycy i kurczaka 8/72
udka kurczaka w marynacie arbuzowo-musztardowej 10/23
udziec indyczy z jabłkami i pomarańczami 4/65
wątróbki po gruzińsku (duszone z ziołami, pieczarkami i winem) 3/79
wątróbki smażone z jabłkami 3/51
wątróbki z czarnymi porzeczkami na sałacie 3/49
zrazy z indyka z pistacjami 10/70

MIĘSO
chilli con carne 1/29
chorovac z wieprzowiny (ormiańskie szaszłyki) 11/29
cielęcina w miodzie 2/54
comber sarni 4/65
curry z wołowiny 7/24
eskalopki cielęce 1/35
gicz cielęca w warzywach 4/62
głowizna jagnięca 2/27
gotowana golonka z purée z groszku 4/32
golonka po bawarsku 4/61
grasica cielęca z figami 3/51
grillowane kotleciki jagnięce z grzybową musztardą 10/55
grillowany kebab z baraniny z sosem pomidorowym 9/49
gulasz wieprzowy z bananami i soczewicą 11/71
jagnięcina w owocach pigwowca 11/32
jagnięcina w warzywach 3/27
karkówka z sałatką grecką 7/45
kiełbaski jagnięce z ryżem 8/66
kotleciki baranie w cieście francuskim 11/83
kotleciki jagnięce z sosem awokado 4/88

Kotlety mielone:
z cukinią i szczypiorkiem 3/42
z kalafiorem i kapustą pekińską 3/41
z marchewką i czerwoną soczewicą 3/43
z papryką 3/45
z pieczarkami i serem 3/44
z selerem i ogórkiem kiszonym 3/41
królik w musztardzie i rozmarynie 6/29
królik z farmy duszony z pieczarkami i winem 4/8
łopatka wieprzowa z owocami pigwowca 11/35
młode jagnię pieczone z ziemniakami 4/88
osso buco (gicz cielęca gotowana z warzywami) 2/82
pieczeń wieprzowa w pomarańczach 5/41
pieczeń wieprzowa z owocami pigwowca i granatami 11/33
pieczony schab wieprzowy faszerowany figami 12/56
polędwica wołowa ? la Wellington 12/60
polędwica wołowa pieczona, podana z bobem i grzybami 2/57
polędwica wołowa z sosem krewetkowym i zapiekanką z ziemniaków 1/8
polędwica z sarny w musie grzybowym 9/40
rago?t z jagnięciny z kaszą orkiszową 4/88
rolada cielęca z serem wołoskim i szpinakiem 2/58
rostbef w cukrze trzcinowym i żurawinie 4/16
schab faszerowany pistacjami 10/71
schab w musztardowej skorupce 4/67
schab wieprzowy z krewetkami, pieczony w imbirowej glazurze 2/57
schab z dzika po burgundzku, z brukselką 2/61
schab z kością 4/61
stek z rostbefu z dżemem pomarańczowym i musztardą 10/25
szaszłyki satay z baraniny 5/26
szynka pieczona z owocami 4/67
szynka w żurawinie 1/90
tarta z wieprzowiną i suszonymi pomidorami 5/60
tureckie klopsiki z jogurtem miętowym 8/60
udziec jagnięcy po francusku (pieczony z musztardą, pietruszką i tymiankiem) 4/62
udziec jagnięcy pieczony w ziołach 5/83
uniwersalne rago?t mięsne (jako baza dla różnych dań) 3/33

Wołowina:
Wellington „mini” 10/39
z chilli i sosem ostrygowym 10/46
z owocami pigwowca po grecku 11/31
z sosem grzybowym 10/48
wątroba barania z kminkiem 9/49
zapiekanka z sarniny 1/44
żeberka z ostrygowym sosem 7/40

RYBY, OWOCE MORZA
aromatyczne curry z krewetkami 2/51
biała ryba w warzywach (papryka, cukinia, pomidory) 5/39
ceviche z przegrzebków 1/71
curry z krewetek 7/24

Dorada:
pieczona, szpikowana czosnkiem, solą morską i tymiankiem 12/38
pieczona w soli 5/69
z olejem migdałowym 1/83

Dorsz:
pieczony, zawijany w sałatę rzymską 6/8
w jogurcie z szafranem 11/75
z groszkiem 8/27
duszona ośmiornica ze szpinakiem 11/75
flądra w soli 8/27
flądra z porami 8/27
goujon (paluszki) z soli, z błyskawicznym sosem pietruszkowo-kaparowym 12/34
grillowane krewetki z bekonem 6/83
grillowany łosoś w sosie teriyaki 6/83
halibut z bobem i miętą 7/61
halibut z selerem, w sosie z porów 3/8
homar z miętą i chilli 7/45
karasie w śmietanie 8/43

Karp:
nadziewany kaszą gryczaną 12/66
orientalny 12/68
po staropolsku 12/64
smażony na maśle ze świeżym chrzanem (postny karp Cecylii) 1/83
w winie 12/68
z macą 12/68
z cytryną 7/45

Krewetki:
tygrysie w pomidorach z fetą 7/16
z papajową musztardą 9/8
z pastą z awokado i kukurydzy 2/51
krewetkowe roladki z sosem z pomarańczy i chilli 2/11
krewetkowy śródziemnomorski przysmak 2/47
lucjan w sosie escabéche (z papryki, cebuli i oliwek) 11/11

Łosoś:
marynowany w occie spirytusowym z przyprawami 8/26
na parze w sosie cytrynowo-koperkowym 8/76
„na szybko”, z ziemniakami z pieca 12/34
pieczony z pomidorami i oliwą cytrynową 8/60
pieczony z zieleniną i sosem Marie Rose (z majonezu, keczupu i tabasco) 8/29
wędzony, z chrzanowym kremem 8/66
w buraczanej marynacie 4/30
małże w sosie jabłkowym 5/86
małże z chilli 8/83
okoń morski zapiekany z sosem z żółtej papryki 1/11
ośmiornica z orientalną sałatką ogórkową 5/51
pieczona sola z rabarbarem 6/54
pieczony pstrąg z ostrym pesto 6/50
przegrzebki po szkocku, z kaszanką i zimową sałatką 1/42
przegrzebki z boczkiem i masłem miętowym 5/34
przegrzebki zapiekane z cebulą 1/72
pstrąg z orzechami 3/79
racuszki z piklinga 8/27

Ryba:
curry 7/25
pieczona z imbirem i papryczką chilli („zdrowa ryba”) 3/59
pieczona z warzywami w paczuszce z folii 3/34
w cieście z cytrusami 2/65
w orzeszkach ziemnych z bananami 11/71
rybna zapiekanka z cykorią 3/64
rybne kluseczki (quenelles) 8/83
sandacz pod grzybową łuską 9/38
sandacz z piernikiem 12/86
sardynki z kolendrą 7/45
sum po królewsku z maślakami 8/43
śledź w cydrze z bazylią 8/26
śledź z ziemniakami 8/26
świeże ostrygi na sposób tradycyjny (podane na lodzie lub soli, przyprawione pieprzem i sokiem z cytryny) 5/31
tarta z łososiem 5/63
tort rybny z bitą śmietaną 4/44
troć lub pstrąg z grilla 8/53
tuńczyk i łosoś z melonem miodowym 3/11
tuńczyk w sezamie 1/83
turbot w cieście filo 1/60

SOSY, PRZYPRAWY, DODATKI
chutney z rabarbaru 6/54
domowe pesto 6/44
ostra konfitura z pomarańczy i cebuli (mostarda) 3/76
salsa truskawkowa 6/67

Sosy:
mięsny bez pomidorów 2/65
pomidorowy pełen warzyw 6/32
średniowieczny jance (szafranowy),
do mięs z grilla 11/75
z pomidorów i płatków róży 9/32
żurawinowy 12/75
zielone masełko z herbatą matcha 10/67







NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE