Zimowe warzywa i miody w różnych smakach od pana Darka Krężlewicza z gospodarstwa z certyfikatem eko, ogórki kiszone chrupiące i jędrne, produkty od zwierząt trzymanych w dobrostanie i karmionych bez chemii: jajka, mleko, twaróg, gospodarskie wędliny przywozi Jarek Herman z Raciborów, ryby świeże, wędzone i w przetworach od pana Sandacza, sery kozie marki Kozi Dymek i ravioli z Chianti to pewniaki każdego targu, poza tym regularnie pojawiają się nowości. W tym tygodniu makarony radziwiłłowskie z 20 żółtek zielononóżki na kilogram mąki! Dla bywalców targu i dla tych, co się wybierają po raz pierwszy - przepis w prezencie od Agnieszki Kręglickiej.

 

Krem z marchewki z czarnuszką

Składniki

  • 4 dorodne marchewki (od pana Darka)
  • 8 ząbków czosnku (od pana Darka)
  • 3/4 szklanki greckiego lub bałkańskiego jogurtu
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, czarnuszka

 

Sposób przygotowania:

Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Czosnek posiekać grubo. Rozgrzać oliwę na patelni (sporo), dodać marchewkę i czosnek i smażyć długo, powoli, często mieszać. Dodać sól i pieprz. Marchewka powinna się zrumienić, mocno zmięknąć, a czosnek zeszklić i rozpaść. Całość mocno ściemnieje. Usmażoną masę ostudzić, wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku, posypać czarnuszką. Podawać do pity lub grzanek.