ŚNIADANIA

Bajgiel z jarmużem 8/56

Bajgiel z łososiem, sałatą i ogórkiem 5/18

Chrupiące kanapki z gruszką i roquefortem 11/52

Greckie kieski - kanapki z fetą, pomidorem i ogórkiem 9/44

Hinduski omlet tikka masala 4/74

Jajko sadzone na szparagach 6/53

Kanapka z rostbefem i chutneyem z mango 8/55

Kanapki BLT z jajkiem 1/60

Kanapki z wędzonym schabem i twarogiem 11/44

Kiełbaski z fetą i szpinakiem 4/77

Miniomlety z kukurydzą i brokułami 9/47

Omlet z dynią i ricottą 11/35

Omlet z solirodem 7/41

Owsianka bananowa 4/77

Owsianka z wędzonym łososiem 12/68

Puszyste placuszki z syropem klonowym 4/73

Rolowany omlet z szynką i serem 10/88

Tosty z kremową jajecznicą i łososiem 4/74

Tosty z marmite i cheddarem 11/85

Twarożek z kaparami 4/78

 

 

PRZYSTAWKI I PRZEKĄSKI

Awokado faszerowane łososiem 3/72

Bliny na słono 2/49

Bruschetta z pomidorami i awokado 7/54

Buraki z jeżynami i granitą ze szczawiu 10/30

Carpaccio z sarniny z chrzanem i skórką z pomarańczy 12/19

Carpaccio z serem łomnickim i balsamem czereśniowym 11/67

Ceviche z ryb mieszanych 5/69

Chaczapuri ze szpinakiem 10/39

Chipsy z topinambura 1/54

Chrupki z pity z zatarem 10/68

Crostini z mięsem kraba 7/43

Dolmadakia - faszerowane liście winogron 8/44

Foie gras z kaczki z piernikowym crumble 12/47

Frittata z ricottą i brokułami 3/48

Gęsie pipki (gulasz z gęsich żołądków) 3/40

Grillowana gruszka z tymiankiem 10/30

Grzanki z bobem, ricottą, bazylią i miętą 4/24

Grzanki z chleba z pieczonymi pomidorami (pan con tomate) 8/64

Hiszpańskie wędliny z serem manchego i galaretką z pigwy 8/63

Jajka opiekane 4/36

Jajka przypiekane z parmezanem 4/36

Jajka w koszulkach z kaparami 4/84

Korzeń łopianu po japońsku (kinpira gobó) 6/30

Krewetki w tempurze 6/19

Kurpiowski rejbak zaparzany 8/33

Kwiaty cukinii z ricottą i pieczonym czosnkiem 7/45

Leszczyńskie sało z marynatami 11/41

Liście babki smażone w cieście 6/31

Mozzarella z salsą z oliwek i pomidorów 7/54

Oliwki z migdałami 1/57

Pieczony ser manouri z sosem malinowym 2/62

Placki z kaszy gryczanej 3/46

Pomidorowe tartaletki na cieście francuskim 9/24

Pomidory pieczone z tymiankiem 9/25

Quesadilla ze szpinakiem 7/55

Ser manouri z winnymi figami 2/62

Smażone cukinie z parmezanem (zucchine alla parmigiana) 5/76

Smażone kurki 1/26

Soliród smażony w cieście 7/41

Śledzie w oliwie 12/62

Ślimaki po burgundzku z masłem czosnkowo-ziołowym 7/66

Świeże foie gras z czereśniami i jabłkami 12/47

Tartinki z buraka z kozim serkiem 12/26

Tartinki z kozim serem i figami 10/79

Tatar z gęsi (okrasa) z kaczym jajem 12/79

Tatar z krewetek i awokado 11/52

Tatar ze śledzia 12/68

Verrines z foie gras 12/47

Wędzony łosoś z cytrynowym twarożkiem 1/61

Winogrona nadziewane serem manouri 2/62

Wrapy à la Caesar 1/59

 

 

ZUPY

Barszcz czerwony 12/62

Biała zupa krem z kalafiora z parmezanem 6/44

Bulion z gołębi z kurkami i twarogowymi kluskami 11/43

Chłodnik z awokado 7/74

Chowder nowojorski z małżami 8/54

Czerwona zupa cebulowa 12/91

Egipska zupa melokhia (z królika i łąkowej zieleniny) 6/24

Francuska zupa rybna (bouillabaisse) 12/80

Gazpacho 8/64

Kremowa zupa z dyni 11/34

Kurpiowska zimna zupa cebulowa (woda pieprzowa) 8/34

Kurpiowska zupa dyniowa (malon) 8/36

Minestrone z ciecierzycą 1/72

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy 3/34

Soljanka (rosyjska zupa z wołowiny, oliwek i ogórków kiszonych) 3/33

Staropolska zupa z soczewicy 4/36

Sycylijska zupa rybna 12/17

Tajska zupa z czerwonym curry 9/53

Zielona zupa minestrone 6/74

Zupa agrestowa 8/70

Zupa brzoskwiniowa 8/70

Zupa jabłkowa na kaczym rosole z serem praslickim 11/66

Zupa jęczmienna ze szpinakiem 2/70

Zupa krem z chrzanu i jabłek 4/56

Zupa krem z dyni z przegrzebkami 7/39

Zupa krem z kalafiora z przegrzebkami 7/38

Zupa krem z marchwi 4/50

Zupa krem z marchwi z kminkiem i kawiorem 7/40

Zupa krem z pasternaku z krewetkami 7/40

Zupa krem z warzyw korzennych i jabłka 1/72

Zupa krem z zielonego groszku z krewetkami 7/37

Zupa krem z zielonych szparagów ze śmietaną i kawiorem 7/38

Zupa minestrone ze szparagami 6/51

Zupa paprykowa z kremem z białej czekolady 1/28

Zupa serowa z gruyère 9/64

Zupa z czerwonej fasoli (lobio) 10/40

Zupa z pieczonej dyni, pasternaku i cieciorki 12/78

Zupa z soczewicy i zielonego orkiszu 1/72

Zupa z topinambura 1/54

Zupa z włoskiej kapusty i roqueforta 11/84

Zupa ze szpinaku i musztardowca 5/38

 

 

SAŁATKI I SURÓWKI

Letnia sałatka z marynowanym czosnkiem 7/46

Rukola z sosem pomarańczowo-jabłkowym i kozim serem 11/80

Sałata Kuby z wędzonym łososiem 7/74

Sałata zielona z owocami 2/70

Sałatka (miszmasz) z kiełkami, soczewicą i cieciorką 5/55

Sałatka azjatycka z wieprzowiną i ananasem 5/53

Sałatka makaronowa z fasolą 5/58

Sałatka na ciepło à la caponata 6/42

Sałatka nicejska inaczej 6/19

Sałatka owocowa 9/47

Sałatka owocowa ze słodkim „majonezem” 3/72

Sałatka szparagowa z koprem włoskim 6/53

Sałatka z białej rzodkwi 3/72

Sałatka z ciecierzycy i szpinaku na ciepło 3/42

Sałatka z fenkuła z gruszką i melonem 5/53

Sałatka z jajkami i krewetkami 5/55

Sałatka z kalafiora, owczego sera, bekonu i chilli 6/44

Sałatka z kalafiorów 9/67

Sałatka z kozim serem, borówkami i granitą jogurtową 8/86

Sałatka z mango, melona i arbuza 5/46

Sałatka z marchwi i rzodkwi z kozim serem 5/57

Sałatka z pieczonej dyni z grzankami 10/50

Sałatka z topinambura i rzodkiewek 1/54

Sałatka z ziemniaków z mielonym kminkiem 2/29

Sałatka ze szpinakiem i chrupiącym łososiem 5/56

Soliród z wędzonym tofu i rzodkiewką 7/41

Surówka z białej kapusty(przepis z RPA) 5/41

Surówka z fenkułu i marchewki 8/63

Tabule z quinoą i figami 10/78

 

 

DANIA GŁÓWNE

MIĘSO

Balsamki (gorzkie ogórki) faszerowane mięsem 9/81

Boczek z małżami 1/32

Burgery jagnięce z zatarem 10/68

Burrito z wołowiną i awokado 8/57

Cassoulet 3/56

Chrupiący kurczak z sałatką ogórkową 3/45

Comber jagnięcy w sosie tymiankowym 8/48

Comber jagnięcy z chutneyem z suszonych owoców (przepis z RPA) 5/46

Comber jagnięcy z sosem z oliwek i kaparów 3/67

Comber z sarny z żurawiną 10/66

Curry dyniowo-kalafiorowe z chorizo 11/36

Cynaderki wieprzowe z liśćmi brokułów 3/40

Fasola w sosie pomidorowym z boczkiem 9/20

Faszerowany udziec jagnięcy 1/17

Gicz cielęca z Lozère 1/26

Giczki jagnięce długo duszone w winie 1/19

Golonki jagnięce w czerwonym winie z czarnymi oliwkami 4/26

Gotowana głowizna z duszonym jarmużem 11/43

Gulasz jagnięcy zapiekany w jogurcie 1/19

Hamburgery jagnięce z ostrym dżemem pomidorowym 9/19

Jagnięcina duszona w oliwie, podana z okrą 4/98

Jagnięcy karczek z jabłkiem i selerem 10/28

Karczochy faszerowane wołowiną i pomidorami 7/50

Karmelizowana wątróbka z królika na kukurydzianym ciastku 10/64

Klopsy królewieckie (z mieszanego mięsa, z anchois i kaparami) 3/33

Kotleciki jagnięce w warzywach 8/40

Kotleciki jagnięce z gruszkami curry 9/68

Kotleciki jagnięce z kolendrą i garam masala 1/17

Kotleciki wieprzowe z mascarpone 3/22

Kremowe risotto z borowikami i szynką z dzika 10/62

Królik pomarańczowo-tymiankowy 1/78

Królik słodko-kwaśny 1/79

Łopatka wieprzowa z porami 4/89

Makaron z pastą marmite, boczkiem i ziołami 11/85

Nudle z wołowiną 8/58

Ozór wołowy w zimnym sosie chrzanowym 3/40

Pierogi z farszem z sera Kozia Chałwa i szynki 11/63

Polędwica w cieście francuskim 1/38

Polędwica wołowa w sosie winnym z imbirem i grzybami 12/90

Polędwica wołowa z foie gras 11/53

Polędwiczki w cieście ziemniaczano-chrzanowym 4/54

Polędwiczki wieprzowe w sosie figowym 12/90

Polędwiczki wieprzowe z rusztu 8/65

Policzki wołowe z purée pietruszkowym 1/12

Rostbef ze szparagami i pastą tahini 6/56

Sakiewki z flaków jagnięcych (les manouls) 1/26

Schab z chorizo, konfitowaną dynią i purée ziemniaczano-pistacjowym 4/97

Stek z polędwicy wołowej z zielonymi szparagami i sosem z mango 5/70

Szaszłyki jagnięce z suszonymi morelami (sosaties; przepis z RPA) 5/46

Szaszłyki z wołowiny z raitą miętowo-jogurtową 6/19

Sznycle cielęce z sosem marchewkowo-szafranowym 10/74

Sztufada w ciemnym piwie z pokrzywami 6/59

Szynka w miodowo-musztardowej skorupce z sosem chrzanowym 4/56

Świńskie nóżki duszone w winie (la pouteille) 1/26

Udziec jagnięcy marynowany w ziołach i lawendzie 8/25

Udziec jagnięcy z masłem sardelowym 4/89

Wątróbki drobiowe po sabaudzku (w śmietanie, z pieczarkami) 3/40

Wędzona polędwiczka z jagodami goji 6/90

Wieprzowina z czosnkiem 7/48

Wietnamskie pulpeciki wieprzowe 9/54

Wołowina stir-fry z makaronem 9/54

Wołowina w ziołach z rukolą i pikantną salsą paprykową 6/38

Żeberka pieczone w sosie ostrygowym i miodzie 2/52

 

DRÓB

Chrupiące ostre skrzydełka 1/60

Dzika kaczka pieczona w cieście (przepis ze starożytnej Mezopotamii) 5/73

Gęsie udka z antonówkami 12/79

Gęsie wątróbki z cykorią i soczewicą 11/84

Gęś z musztardą 4/36

Gęś z wędzonymi śliwkami i grzańcem 12/79

Indyk pieczony z nadzieniem kasztanowym 11/72

Indyk pieczony z sosami pieczeniowym i żurawinowym 11/70

Kaczka z sosem jeżynowym 6/89

Kaczka z wiśniami 8/25

Korzenny gulasz z kurczakiem 2/60

Kurczak cytrynowy (poulet au citron) 5/60

Kurczak pieczony z ziemniakami i pomidorkami 2/57

Kurczak prowansalski 9/25

Kurczak w czerwonej kapuście 2/85

Kurczak w pikantnym sosie mole 2/46

Kurczak w pomarańczach 3/7

Kurczak z kuskusem i buraczanym sosem 12/30

Kurczak z trawą cytrynową 7/52

Kurczak ze szparagami, cukinia i pomidorami 6/54

Makaron z kurczakiem i pomidorami 6/21

Morelowy kurczak 2/70

Paella z kurczakiem i krewetkami 2/55

Perliczka na ciastku à la piróg biłgorajski z sosem z tokaju 5/89

Perliczka z domowym makaronem i sosem kasztanowym 7/90

Pieczone perliczki peri-peri marynowane w ostrej zalewie (przepis z RPA) 5/42

Piersi kaczki w kakao z pieczarkami i bok choy 1/28

Piersi kurczaka nadziewane twarogiem 3/22

Pierś bażanta z jarmużem i sosem chrzanowym 10/65

Pierś kaczki barbarie z purée z marchewki i pomarańczy oraz sosem jałowcowym 3/89

Przepiórka z żurawinami i sosem jałowcowym 10/28

Przepiórki nadziewane figami (krok po kroku) 9/56

Satay z kurczaka 6/19

Singapurski kurczak z ryżem 8/53

Spaghetti z kurczakiem i pomidorami 9/45

Spaghetti z sosem pomidorowym i kurczakiem (spaghetti con sugo di pomodoro e pollo) 5/76

Szaszłyki z kurczaka marynowane w soku z granatów 10/42

Świąteczny pieczony indyk 12/21

Tadżin z kurczaka z kiszoną cytryną 2/29

Tagliatelle z kaczką i lubczykiem 5/17

Udka kurczaka z figami i tymiankiem 10/77

Wątróbki w bekonie z boczniakami i sosem rokpolowym 4/38

 

 

RYBY I OWOCE MORZA

Brudet - gulasz rybny 7/34

Cytrynowe krewetki 2/30

Czarne risotto 7/34

Czarny makaron z małżami św. Jakuba 7/71

Dorada z chilli i imbirem pieczona w pergaminie 5/68

Dorada z figami i nacią selera 10/78

Dorsz pieczony ze szparagami 6/54

Duszone małże 7/34

Grillowany tuńczyk z makaronem 9/54

Karp na niebiesko (Karpfenblau) 11/27

Karp na sposób wschodni 11/27

Karp z cebulą 11/27

Krewetki na sałatce z ananasa i suszonych pomidorów 8/67

Krewetki w cieście filo z salsą pomidorową 9/22

Krewetki z chorizo 8/65

Krewetki z czosnkiem i pietruszką 3/46

Łosoś marynowany w buraczkach 12/30

Łosoś z marynowanym ogórkiem 10/30

Makaron z ośmiornicą i czerwonym pesto 5/21

Małże św. Jakuba z kaszanką 5/90

Małże w ostrym sosie z tequilą 5/68

Marynowany tuńczyk z grilla 5/68

Naleśniki orkiszowe z wędzonym łososiem 12/94

Okoń morski z sosem kasztanowym 3/67

Pieczona makrela z sosem agrestowym 8/26

Pieczony gardłosz z karczochami 7/50

Pierogi z łososiem i sosem bazyliowym 12/67

Przegrzebki i ryż w liściach bananowca 9/52

Pstrąg nadziewany szczawiem 7/79

Pstrąg w mioduli i porzeczkach, scykane gałuski i duszona cukinia 3/90

Pstrąg w szynce parmeńskiej z cytrusowo-pietruszkowym makaronem 1/36

Risotto cytrynowe z krewetkami 2/30

Różowa dorada z bulgurem 12/64

Ryba w cieście filo 8/43

Rybna pizza (filet de merluza à la pizza) 9/35

Rybne calul (ryby duszone z okrą i szpinakiem; przepis z Angoli) 5/28

Rybne curry z kokosem i kolendrą 5/68

Spaghetti z pomidorami, tuńczykiem i rukolą 8/74

Stek z tuńczyka w sosie sojowo-balsamicznym 5/81

Stek z tuńczyka z risottem i borowikami 7/89

Szaszłyki (spiedini) z mieszanych owoców morza 6/38

Śledź bałtycki z chipsami z topinambura 8/85

Świąteczne curry z soczewicy z krewetkami 12/70

Turbot z topinamburem i marynowanymi cebulkami 10/28

Wędzona makrela na kapuście 3/77

Wędzona ryba w mleku z jajkiem w koszulce 3/33

 

BEZ MIĘSA

Argentyńskie pierożki serowe (sorrentinos) 9/35

Balsamki (gorzkie ogórki) smażone z jajkami i sosem sojowym 9/81

Camembert zapiekany z miodem 9/6

Chilli z czarnej fasoli 10/84

Cukinie z patelni ze śmietaną i parmezanem 9/72

Cytrynowe tagliatelle 2/57

Czarne risotto z dynią 11/37

Duszony topinambur ze szpinakiem i orzechami 1/54

Faszerowane papryki 11/88

Fondue serowe z rozmarynem 1/59

Gnocchi z czosnkiem słoniowym 7/44

Grzyby z patelni 10/88

Jajka faszerowane szczawiem 7/79

Kasza jaglana z warzywami 9/45

L'aligot (topiony ser z ziemniakami) 1/26

Makaron z sosem orzechowym 10/40

Minipasztety z soczewicy i dyni 10/46

Młode warzywa i świeży ser z patelni 6/48

Paprykarz z grzybów 10/84

Parmigiana z cukinii i pecorino (parmigiana di zucchine e pecorino) 9/72

Penne z warzywami i serem Frontiera Blue 11/67

Pieczone papryki z pomidorami i czosnkiem 9/24

Pieczone topinambury z warzywami 1/54

Pierogi orkiszowe nadziewane kaszą gryczaną i twarogiem 5/48

Pilaw z jęczmiennej kaszy perłowej - parve 2/70

Placki ziemniaczane z topinamburem 1/54

Placki ziemniaczane z wasabi 4/40

Pomidory pieczone z serem Krzywonos 11/63

Postna kapusta wigilijna 12/60

Pyry ze smażonym serem i pieczonymi warzywami 11/41

Ravioli z cebulą polane sosem parmezanowym 1/31

Ruskie pierogi 6/65

Ryż z czerwoną soczewicą 2/84

Ryż z zielonym groszkiem na sposób orientalny 6/74

Słodkie pierogi (wareniki) z twarogiem i bakaliami 3/33

Smażone warzywa z rokitnikiem 6/28

Smażony pęczak z serem Kreuzer i borowikami 11/65

Soliród z ziemniakami i pomidorami 7/41

Spaghetti z sosem z jarmużu i awokado 9/17

Spaghetti z ziołami, cytryną i anchois 8/74

Szafranowe naleśniki ze szparagami 5/81

Szaszłyki warzywne z serem halloumi 7/47

Szaszłyki z sera Wrzeciono z gruszką 11/65

Warzywa z cząbrem 10/42

Wegetariańskie chilli 7/55

Wigilijna fasola z miodem 12/60

Wigilijne kluski z makiem 12/62

Ziemniaki nadziewane ratatouille 7/50

 

 

ZAPIEKANKI I CIASTA WYTRAWNE

Lazania mięsno-warzywna 2/61

Lazania z ricottą, fetą i szpinakiem 3/22

Pie z wołowiną 2/59

Quiche orkiszowy 7/24

Tarta z czarnymi oliwkami, cebulą i papryką 3/22

Tarta z figami i kozim serem 9/64

Tort z blinczyków na słono 2/49

Tortilla z ziemniaków i czerwonej papryki 8/62

Wytrawny sernik z pieczonymi pomidorami 3/21

Zapiekanka (pie) z kurczakiem 10/52

Zapiekanka rybna z brukselką 12/68

Zapiekanka waniliowa z bagietki i suszonych śliwek (coupétade)1/24

Zapiekanka z fetą i brokułami 9/64

Zapiekanka z ziemniaków i grzybów z sosem burgundzkim 3/76

Zapiekanka ziemniaczana z konfitowaną kaczką 10/61

Zapiekanka ziemniaczano-serowa 3/49

 

 

DESERY

Agrest pieczony pod kremem szafranowym 8/26

Bliny na słodko 2/49

Blok czekoladowy 2/44

Bomba owocowa z miętowo-bazyliowym pesto 5/59

Brzoskwinie pieczone z zatarem 10/68

Czekoladowe fondanty z płynnym nadzieniem 2/41

Deser kokosowy z malinami 7/5

Deser z kaszy manny 6/63

Deser z pigwy 1/33

Deser z tapioki w czerwonym winie 3/41

Galareta imbirowa z węgierkami 9/38

Galaretka z pitai (smoczego owocu) z miodem 5/50

Grillowane brzoskwinie z lodami i karmelowymi orzechami 6/42

Gruszki w syropie owocowym 10/54

Islandzki pudding ryżowy 12/23

Jogurt z owocami i orzechami 4/79

Karmelizowany melon z czekoladą i gruszkami 12/85

Kisiel żurawinowy 12/60

Kremowe „lody” waniliowe 5/22

Lody cytrynowe 7/21

Lody jogurtowe z wiśniami 7/22

Lody śmietankowe 7/22

Lody z karmelem i pistacjami 8/59

Lody z masą krówkową (helado de dulce de leche) 9/35

Lody z pieczonej ciecierzycy i orzechów włoskich 3/42

Lody z roqueforta i miodu 7/22

Lody z sera manouri 2/62

Lody z sosem malinowym 4/48

Lody ze świeżych fig 7/22

Mus z białej czekolady 10/63

Naleśniki drożdżowe 2/29

Orzechowy mus czekoladowy 1/62

Owoce w syropie waniliowym 1/34

Owoce w winie (clericot; deser argentyński) 9/35

Panna cotta z mango 6/67

Parfait poziomkowe (parfait aux fraises des bois) 6/32

Pieczone zielone renklody 9/41

Pikantny sorbet pomidorowy z awokado 9/24

Pudding lukrecjowy 1/65

Pudding z tapioki 3/41

Rabarbar zapiekany pod masą śmietankowo-waniliową 5/34

Ryzogalo z malinami 7/74

Salami z czekolady 4/44

Słodkie blinczyki 2/49

Sorbet cytrynowy z kremem z klementynek 3/67

Staropolskie marcepany 4/36

Śmietanka kokosowa z purée ananasowym 7/56

Świeże figi z mascarpone 10/81

Tajski deser ryżowo-kokosowy z mango 9/53

Tosty z gruszkami w winie i kremem czekoladowo-orzechowym 2/42

Zupa deserowa z czekolady 6/69

 

 

CIASTKA

SŁODKIE

Angielskie herbatniki (shortbread) 12/33

Babeczki mince pies 12/24

Batoniki musli 5/7

Bezy z malinami 6/69

Biszkopciki królewskie (biscotti reali) 2/80

Churros z pikantną czekoladą 2/5

Ciasteczka figowo-migdałowe 10/81

Ciasteczka imbirowe 7/21

Ciasteczka orkiszowe z migdałami 5/48

Ciasteczka owsiane z rodzynkami 9/48

Ciastka francuskie z czereśniami i wiśniówką 6/79

Ciastka maślane (spody do mazurków) 4/20

Ciastka orzechowe z płatkami owsianymi 11/18

Ciastka z truskawkami marynowanymi w winie 6/79

Czekoladowe babeczki z polewą herbacianą 11/18

Francuskie ciastka z brzoskwiniami (sakiewki) 3/62

Gwiazdki czekoladowo-orzechowe 1/46

Herbatniki cytrynowe 12/35

Herbatniki gryczane 12/33

Karmelizowane muffinki z rabarbarem 5/35

Kawowe makaroniki z marakują 12/38

Kokosowe ciastka z karmelową polewą 11/21

Korzenne zawijaski z ciasta francuskiego (ślimaki) 3/61

Kruche ciasteczka z gorzką czekoladą 12/36

Kruche ciasteczka z żurawiną i skórką cytrynową 3/5

Kruche ciastka z ricottą i morelami 4/43

Kurpiowskie ciastka z marchwi i maku (fafernuchy) 8/36

Makaroniki z kremem mascarpone 4/48

Miodowe pierniczki 10/59

Miodowe pierniczki 12/44

Muffiny z morelami i jeżynami 8/90

Paczuszki z jabłkami 11/8

Pączki z jabłek 4/37

Pierniczki (spody do mazurków) 4/20

Pomarańczowe ciasteczka korzenne (bericoccoli) 2/80

Rogaliki z jagodami 8/4

Trufle czekoladowe 12/106

Waniliowe kruche ciasteczka (guziki) 6/69

Zawijasy z ciasta francuskiego z nektarynkami 3/61

 

 

SŁONE

Empanadas nadziewane musem gruszkowo-szparagowym 6/71

Pieczone pierożki z fetą 6/48

Tartaletki z ciasta filo nadziewane cukinią, miętą i serem feta 3/79

Trójkąty z ciasta francuskiego z fetą i ziołami 3/62

Trójkąty ze szpinakiem w cieście filo (spanakopita) 8/40

Wytrawne ciastka z makiem 1/42

Wytrawne muffiny 4/50

 

 

CIASTA I TORTY

Babka Savarin 2/36

Baklawa 10/44

Biszkopt ciemny 1/44

Biszkopt jasny 1/44

Biszkopt z kremem Baileys 3/50

Brownie 4/48

Ciasto filo z figami 10/80

Ciasto jagodowe ucierane 8/28

Ciasto kawowe z korzenną kruszonką orzechową 11/18

Ciasto marchewkowe Stasia 2/80

Ciasto migdałowe z jabłkami i porzeczkami 10/98

Ciasto orzechowe z czerwonymi renklodami 9/38

Ciasto z makiem, sherry i bananami 11/58

Ciasto z musem rabarbarowo-truskawkowym 5/34

Clafoutis z gruszkami 10/11

Czekoladowe ciasto z karmelem 11/56

Drożdżówka z jabłkami marynowanymi w winie 9/9

Galette ze śliwkami 9/41

Greckie ciasto z mleczną masą (galaktoboureko) 8/43

Korsykański sernik (fiadone; cytrynowy, z owczego twarogu) 3/67

Lawendowa beza 8/71

Łatwy tort orzechowy z masą serowo-gruszkową 1/5

Niemiecka strucla świąteczna (Stollen) 12/37

Nugat sycylijski 12/35

Odwracane ciasto kukurydziane z karmelizowanymi pomarańczami 4/29

Piernik bożonarodzeniowy 12/6

Piernik francuski (pain d'épice) 12/48

Placek dyniowy z oliwą 11/38

Placek mirabelkowo-cytrynowy 9/37

Ponczowa babka porzeczkowo-pomarańczowa 8/17

Rolada szwarcwaldzka 2/47

Sernik orzechowy 4/4

Sernik z owocami egzotycznymi 11/56

Sernikobrownie 11/98

Sękacz z tortownicy 10/9

Tarta cytrynowa z bezą 2/30

Tarta fistaszkowo-karmelowo-czekoladowa 11/20

Tarta malinowa z kremem cytrynowym 8/21

Tarta z gruszkami (rysunek) 9/90

Torcik cytrynowo-truskawkowy 6/4

Torcik morelowo-czekoladowy 8/26

Torcik z marynowanym rabarbarem i kruszonką 5/35

Tort serowy z ricottą i cynamonem (torta di ricotta alla cannella) 5/76

Tort z konfiturą z owoców róży 2/73

 

CHLEBY I BUŁKI

Bułeczki czosnkowe 4/68

Chleb bananowo-jabłkowy 4/84

Chleb orkiszowy na zakwasie 5/48

Chleb pszenny grecki (horiatiko psomi) 8/44

Chleb rodzynkowy 4/66

Chleb ziemniaczano-orzechowy 4/68

Grillowane drożdżowe bułeczki (roosterkoek; przepis z RPA) 5/45

Oscypkowe bułeczki 9/64

Paluchy pomidorowe 4/68

Płaski chlebek z oliwkami 4/68

Rolady chlebowe z pesto 4/67

Słodkie bułeczki drożdżowe 12/60

Ziołowe podpłomyki 6/41

 

 

NAPOJE I DRINKI

ALKOHOLOWE

Apple Rose 6/13

Domowe piwo dry stout 7/65

Domowe piwo pale ale 7/63

Drink Spicy Sour 4/12

Green Garden 8/13

Hennessy Citrus 12/97

Hot buttered rum (drink) 1/13

Kir Royal Moléculaire 2/17

Koktajl campari orange 6/42

Molekularny Cosmopolitan 2/18

Opylacz 2/13

Rob Roy 7/13

Two Hearts 2/19

Winter Delight 2/20

 

 

BEZ ALKOHOLU

Herbata bubble z tapioką i melonem 3/41

Herbata z imbirem 3/71

Koktajl owocowy 10/54

Koktajl z malin i pitai (smoczego owocu) 5/50

Kompot z suszonych owoców 2/70

Mieszany sok warzywny 3/72

Miętowa herbata z szałwią i tymiankiem 2/29

 

 

PRZETWORY I NALEWKI

Agrest w occie 8/27

Babcina galaretka z czarnych porzeczek 8/17

Balsamki (gorzkie ogórki) marynowane w occie z przyprawami 9/81

Chutney morelowy z orzechami 27

Chutney z miechunki i pomarańczy 6/70

Deserowa konfitura z dyni 9/76

Dżem morelowy z wanilią 8/27

Konfitura agrestowa z liśćmi laurowymi 8/27

Konfitura śliwkowa do mięs 9/76

Konfitura z aronii i jabłek 7/60

Konfitura z dyni do mięs 9/76

Konfitura z miechunki 6/70

Konfitura z zielonych pomidorów 8/47

Marynowana papryka 8/44

Nalewka malinowa 8/21

Nalewka mirabelkowa 9/41

Ocet lawendowy 8/71

Ogórki marynowane w zalewie z wasabi 4/40

Ostry keczup z wasabi 4/40

Pikle z pomidorków cherry 9/25

Pomidory marynowane w oliwie z czosnkiem 9/25

Salsa pomidorowo-ananasowa 6/19

Soliród marynowany 7/41

Warzywny relisz (chakalaka; przepis z RPA) 5/46

Wiśnie kandyzowane 8/25

 

 

WĘDLINY, PASZTETY, TERRINY

Kiełbasa wołowa (do zrobienia w domu) 3/69

Mus buraczano-selerowy 12/30

Pasztet cielęco-wieprzowy z pistacjami 4/58

Pasztet z ciecierzycy 4/84

Pudding z gęsiej wątróbki 12/78

Rillettes z kaczki 10/70

Solona słonina 11/41

Terrina z kaczego foie gras 12/47

Terrina z karpia 11/27

Terrina z królika z musem chrzanowym 4/56

Terrina z sardynek i razowego chleba 11/88

 

 

DODATKI (DO DAŃ GŁÓWNYCH, CIAST, DESERÓW)

SŁODKIE

Biały lukier cytrynowy 4/20

Cytrynowo-tymiankowy syrop do ciasta piaskowego 2/30

Farsz do kwiatów jadalnych z sera manouri 2/62

Krem cytrynowy (do tart, ciastek, tortów) 3/67

Krem z białej czekolady i wasabi 4/40

Masa cukrowa 4/21

Masa marcepanowa 4/21

 

WYTRAWNE

Azjatycki ryż z brokułami 7/57

Duszona kapusta włoska i czerwona (nieziemska zielenina) 10/50

Dyniowy "hummus" 11/35

Farsz do ravioli z sera manouri 2/62

Glazura z pasty marmite (do pieczeni) 11/85

Glazura z wasabi do grillowanego łososia 4/40

Gratin z buraczków z chrzanem 4/54

Grzybowe uszka do barszczu 12/62

Kapusta z kaszą jęczmienną 8/34

Kleik kukurydziany (przepis z RPA) 5/46

Lawendowa marynata do kurczaka 8/71

Mangold z ziemniakami 7/34

Marynata cytrynowa do kurczaka 2/30

Mieszanka przypraw zatar 10/68

Młoda kapusta z masłem musztardowym 26

Nadzienie do indyka 11/70

Pasta do kanapek z sera manouri z kuminem i cytryną 2/62

Pasta z białej fasoli 7/57

Purée fasolowe z czosnkiem 1/63

Purée z dyni i batatów 5/90

Purée z pasternaku 6/89

Purée z selera 6/90

Purée z topinambura i ziemniaków 1/54

Purée ziemniaczane z oliwą i rozmarynem 4/26

Smażony ser po leszczyńsku 11/41

Soliród na maśle z boczkiem 7/41

Warzywa na parze z masłami sakowymi 12/23

Ziemniaki pieczone z pastą marmite 11/85

 

SOSY

Dip z awokado i wasabi 4/40

Dip z buraków z zatarem 10/68

Dressing z wasabi do przegrzebków 4/40

Francuski sos szczawiowy 6/28

Gęsty sos (coulis) z buraka 6/90

Grecka pasta z ikry (taramosalata) 8/44

Majonezowy sos wasabi do krewetek 4/40

Ostry sos z pastą marmite (do pieczonego kurczaka) 11/85

Skordalia - grecki dip czosnkowy 8/39

Sos czekoladowo-lawendowy 8/71

Sos kawowy do mięsa 6/90

Sos pomidorowy z nowalijek 6/7

Sos śmietanowy z pastą marmite (do frytek) 11/85

Sos wasabi do owoców morza i ryb 40

Sos z orzeszków ziemnych 6/19

Sos z pastą marmite, piwem i karmelizowaną cebulą (do kiełbasek) 11/85

Tzatziki z oliwkami 8/39