Teo Vafidis to prawdziwy ambasador greckiej kultury i kuchni w Polsce. Chociaż wspólnie z rodziną przeprowadził się tutaj zaledwie przed kilku laty, to ten czas wystarczył mu, by stać się u nas prawdziwą instytucją. Doświadczenia mu zresztą nie brakuje - tak samo jak pomysłów Od kilku lat wraz z marką Kenwood, której jest ambasadorem udowadnia, iż gotowanie to tak naprawdę przyjemność o dobra zabawa? W jaki sposób - sprawdźcie sami! Przed Wami tylko mały wycinek naszych kulinarnych podróży!

 

Zacznijmy od Kędzierzyna - Koźle
Unoszący się w powietrzu zapach świeżo wędzonej kiełbasy, wywołujące westchnienia podziwu grube pajdy chleba bogato posmarowane domowej roboty smalcem, własnego wyrobu wędliny, świeże wypieki i przetwory  wprost z  domowych piwnic  - to wszystko można było zobaczyć, a przede wszystkim skosztować podczas X Ogólnopolskich Prezentacji Kulinarnych Regionów, które miały miejsce w Kędzierzynie Koźle. Regionalne jedzenie i wspólna rywalizacja drużyn z różnych regionów Polski były oczywiście głównym punktem programu, ale nie jedyną jego atrakcją. W trakcie imprezy swoje tajniki greckiej kuchni zdradził nikt inny jak Teo Vafidis, który przy akompaniamencie sprzętów marki Kenwood: Cooking Chefa i blendera ręcznego TRIBLADE zaprosił wszystkich zgromadzonych gości w niezwykłą, kulinarną podróż do Grecji.

 

Z Kedzierzyna Koźle przenieśmy się do Legionowa Co powiecie na świętowaniew greckim stylu?
23 czerwca, przed Ratuszem w Legionowie na wszystkich fanów pysznej greckiej kuchni czekała nie lada gratka! Nikt inny jak Teo Vafidis swoim humorem i pomysłami jak zwykle rozruszał zgromadzoną wokół publiczność. Jak zawsze, spotkanie z Teo przebiegło pod znakiem pysznej kuchni - wprost ze słonecznej Hellady, wielu kulinarnych wskazówek ( a nawet szansy mini treningu pod okiem Mistrza!) a także przekazywanych z pokolenia na pokolenie porad, jak cieszyć się długowiecznością J
W pokazach kulinarnych Mistrzowi Kuchni jak zwykle towarzyszyły sprzęty marki Kenwood, której jest ambasadorem.

 

Tymczasem przenosimy się do Serocka

27maja odbyły się obchody święta Patrona Gminy Serock Świętego Wojciecha. W związku
z mistrzostwami EURO 2012 i faktem, że reprezentacja narodowa Grecji zamieszkała na terenie Gminy Serock, imprezie nadano charakter iście grecki. W trakcie obchodów uroczyście powitano  ekipę grecką i jej greckich fanów, zamieszkałych i prowadzących działalność w Polsce. Impreza miała charakter plenerowy, otwarty dla wszystkich. W programie znalazło się wiele akcentów promujących kulturę i kuchnię grecką - a wśród nich specjalny pokaz kuchni greckiej w wykonaniu Teo Vafidisa, który z  pomocą marki Kenwood przygotował wspaniały poczęstunek z wykorzystaniem greckich
i polskich produktów, a także zdradził liczne tajniki długowieczności i sekrety greckiej sztuki kulinarnej.

 

A teraz czas na święto pstrąga!

Doroczne święto Złotego Potoku zaczęło się jak tradycja każe - od zawodów wędkarskich na stawie Irydion. Gdy jedni łowili, drudzy wzięli się na błoniach za pieczenie, smażenie, wędzenie itp. - podczas tradycyjnego pokazu przygotowywania potraw z pstrąga.

Gościem specjalnym tegorocznego święta był Teo Vafadis. Wspólnie z publicznością przygotował pstrąga na 3 sposoby z wykorzystaniem oryginalnych greckich produktów i nieodłącznie mu towarzyszących sprzętów marki Kenwood.

 

Jak pisaliśmy już na początku, marka Kenwood we współpracy z Teo Vafidisem bardzo duży nacisk kładzie na edukacje kulinarną - jej przejawem sa zarówno spotkania z bloggerami jak i konkursy dedykowane amatorom.

 

We wrześniu,  w malowniczym Pałacu Kościeszy w Przyjaźni miało miejsce pierwsze - inaugurujące cykl spotkań z bloggerami -  wspólne gotowanie z Teo Vafidisem

W warsztatach uczestniczyło 27 bloggerów z całej Polski - miłośników dobrej kuchni, którym niestraszne było kulinarne greckie wyzwanie rzucone przez markę Kenwood.

Krewetki, kurczak w winie, Tzatziki i przepyszny deser z serem manouri - to właśnie z tymi greckimi specjałami musieli się zmierzyć bloggerzy podzieleni przez Teo na kulinarne drużyny. Przy pomocy Kenwood Cooking Chefa, Triblade i w asyście greckich produktów The Greek Gourmet rozpoczęło się wspólne gotowanie, a raczej wspólna zabawa! Wymiana poglądów i własnych pomysłów, dziesiątki pytań, wspólne dyskusje i niekończące się wybuchy salw śmiechu - tak w kilku słowach można streścić całość warsztatów.

Kiedy potrawy były już prawie gotowe - nadeszła pora na kolejną niespodziankę przygotowaną przez organizatorów - naukę krojenia warzyw pod okiem samego Mistrza! Pod nóż poszła marchewka, ogórek, a nawet natka pietruszki! Teraz każda z bloggerek będzie mogła wymachiwać nożem niczym prawdziwy mistrz kuchni.

Po trudach gotowania przyszła chwila na wspólną degustacje wszystkich przygotowanych pyszności. Uczestnicy spotkania usiedli przy wspólnych stołach próbując pyszności, jakie wcześniej przygotowali.

 

Amatorzy, a gotują jak profesjonaliści!

W tym roku, po raz pierwszy obok profesjonalistów  biorących udział w konkursie kulinarnym będącym częścią Festiwalu Greckiego swoją szansę  mieli także amatorzy i miłosnicy gotowania - a to wszystko za sprawą marki Kenwood, która zorganizowała  I Kulinarny Konkurs dla Amatorów.

Konkurs odbył się 21 marca podczas Targów EuroGastro w Warszawie i wystartowały w nim trzy bloggerki: Joanna Sobecka, Jolanta Perz-Straga i Izabela Kuliska, które zmierzyły się z tematem przewodnim jakim był .. deser do kawy.

Czterdzieści minut połączone z niezwykłą pomysłowości i wyczuciem kulinarnym pozwoliło na przygotowanie przepysznych deserów, które swoim smakiem zachwyciły Jury pod przewodnictwem Teo Vafidisa. Wszystkie Pani zdobyły pierwsze miejsce, otrzymując w nagrodę produkty marki Kenwood i The Greek Gourmet.

 

Spotkanie angielskiej marki Kenwood i Greka z nieograniczonym zasobem pomysłów spowodowalo rewolucję na polskiej scenie kulinarnej. A to dopiero początek Chcesz wiedzieć więcej - odwiedzaj na bieżąco FB Kenwood Polska!