W dniach od 9 do 25 listopada będzie można zjeść wspaniałe dania z gęsi w restauracjach, które zgłosiły chęć współpracy z projektem i zostały zaakceptowane przez Slow Food Polska. W każdym z wybranych lokali będą w tym okresie serwowane przynajmniej 3 dania na bazie gęsiny. Do tego dołączy specjalnie sprowadzone z Węgier dla tych lokali wino St. Martin z Benedyktyńskiego Opactwa w Pannonhalmie. Odbędą się również warsztaty

degustacyjne w wielu miastach Polski i konkurs na najlepszy restauracyjny przepis. Wykaz wszystkich restauracji znajdziecie poniżej, jest także - wraz z ponad 100 autorskimi przepisami na gęsinę na stronie akcji: www.gesina.pl. Na stronie internetowej można też znaleźć informacje o lokalnych wydarzeniach oraz o

sposobie kupienia książki z najlepszymi polskimi przepisami na gęsinę.

 

DOLNOŚLĄSKIE

"Monopol" w Hotelu Monopol, szef kuchni Justyna Słupska, Wrocław, ul. H. Modrzejewskiej 2, tel. 71 772 37 77, www.monopolwroclaw.hotel.com.pl

 

KUJAWSKO-POMORSKIE

"Weranda", Hotel Bohema & SPA, szef kuchni Tomasz Kosiński, Bydgoszcz, ul. Księdza Stanisława Konarskiego 9, tel. 52 560 06 00, www.hotelbohema.pl

"Sfera by Sebastian Krauzowicz", Copernicus Toruń Hotel, szef kuchni Sebastian Krauzowicz, Toruń, Bulwar Filadelfijski 11, tel. 56 621 17 18, www.copernicustorunhotel.com

 

LUBELSKIE

"Czarcia Łapa", szef kuchni Maciej Stankiewicz, Lublin, ul. Rynek 19, tel. 81 532 82 00, www.czarcia.com

"Villa Aurelia Hotel & Spa", szef kuchni Paweł Kozieł, Nałęczów, Aleja Lipowa 17, tel. 81 501 41 26, www.villaaurelia.pl

"Kuchnia i Wino", szef kuchni Jarosław Piłat, Kazimierz dolny, ul. Krakowska 11, tel. 81 881 08 76, www.restauracjakuchniaiwino.pl

 

ŁÓDZKIE

"Piotrkowska 97", szefowie kuchni Ewa Rezler i Sławomir Starosta, Łódź, ul. Piotrkowska 97, tel. 42 630 65 73, www.97.com.pl

"Restauracja Focus Hotel", szef kuchni Rafał Antoszewski, Łódź, ul. Łąkowa 23/25, tel. 42 637 12 00, www.hotelfocus.com.pl

 

MAŁOPOLSKIE

"Ancora", szef kuchni Adam Chrząstowski, Kraków, ul. Dominikańska 3, tel. 12 357 33 55, www.ancora-restaurant.com

"Copernicus", szef kuchni Marcin Filipkiewicz, Kraków, ul. Kanonicza 16, tel. 12 424 34 00, www.copernicus.hotel.com.pl

"Trzy Rybki", Hotel Stary, szef kuchni Krzysztof Żurek, Kraków, ul. Szczepańska 5, 12 384 08 08, www.stary.hotel.com.pl

"Restauracja Róża", Hotel Pod Różą, szef kuchni Mariusz Gołdyn, Kraków, ul. Floriańska 14, tel. 12 424 33 00, www.podroza.hotel.com.pl

"Pod Aniołami", szef kuchni Marcin Norek, Kraków, ul. Grodzka 35, tel. 12 421 39 99, www.podaniolami.pl

"Restauracja Szósty Zmysł" w Hotelu SPA dr Ireny Eris, szef kuchni Janusz Myjak, Krynica Zdrój, ul. Czarny Potok 30, tel. 18 472 35 00, www.drirenaerisspa.com

"Dwór Sieraków", szef kuchni Michał Góra, Sieraków 233, tel. 12 312 24 00, www.dworsierakow.pl

 

MAZOWIECKIE

"Atelier Amaro", szef kuchni Wojciech Modest Amaro, Warszawa, ul. Agrykola 1, tel. 22 6285747, www.atelieramaro.pl

"Restauracja Likus Concept Store", szef kuchni Robert Lach, Warszawa, ul. Krakowskie Przedmieście 16/18 Oficyna, tel. 22 492 74 09,

www.likusconceptsore.pl

"Concept 13", szef kuchni Dariusz Barański, Warszawa, ul. Bracka 9, tel. 22 310 73 73, www.vitkac.com

"Platter", InterContinental Warszawa, szef kuchni Karol Okrasa, Warszawa, ul. Emilii Plater 49, tel. 22 328 87 34, www.platter.pl

"Restauracja & bar 99", szef kuchni Arkadiusz Janczarek, Warszawa, al. Jana Pawła II 23, tel. 22 620 19 99, www.restaurant99.com

"Soul Kitchen", szef kuchni Andrzej Polan, Warszawa, ul. Noakowskiego 16, tel. 519 020 888, www.soulkitchen.pl

"Aruana", Hotel NARVIL Conference & Spa, szef kuchni Witek Iwański, Serock, ul. Czesława Miłosza 14a, tel. 22 566 10 00, www.hotelnarvil.pl

 

PODKARPACKIE

"Zamek Dubiecko", szef kuchni Janusz Pyra, Dubiecko, ul. Zamkowa 1, tel. 16 651 10 58, www.zamek.dubiecko.com

 

POMORSKIE

"White House", Restaurant & Lounge, szef kuchni Grzegorz Nakrajnik, Sopot, Plac Zdrojowy 2, tel. 58 58 58 199, www.whitehouse.com.pl

"Restauracja Metamorfoza", szef kuchni Łukasz Toczek, Gdańsk, ul. Szeroka 22/23-24/26, tel. 58 320 30 30, www.restauracjametamorfoza.pl

"Hotel Focus Gdańsk", szef kuchni Marcin Grodecki, Gdańsk, ul. Elbląska 86, tel. 58 35 00 801, www.hotelfocus.com.pl

"Restauracja Kokieteria", szef kuchni Daniel Chrzanowski, Gdańsk, ul. Tokarska 6, tel. 58 305 34 27, www.hotelhanza.pl

 

ŚLĄSKIE

"Restauracja Monopol", Hotel Monopol, szef kuchni Mariusz Kotkowski, Katowice, ul. Dworcowa 5, tel. 32 782 82 82, www.monopolkatowice.hotel.com.pl

"Stara Piekarnia", szef kuchni Artur Zaskórski, Pszczyna, ul. Rynek 20, tel. 32 449 17 20, www.starapiekarnia.eu

"Restauracja Frykówka", szef kuchni Damian Krępeć, Pszczyna, ul. Rynek 3, tel. 32 449 00 20, www.frykowka.pl

"Manana Bistro & Wine Bar", szef kuchni Przemysław Błaszczyk, Chorzów, ul. Wolności 15, tel. 50 829 36 40, www.bistromanana.pl

"Restauracja Zamek Lubliniec", szef kuchni Bartosz Otremba, Lubliniec, ul. Grunwaldzka 48, tel. 34 373 78 90- 91, www.zameklubliniec.pl

 

WIELKOPOLSKIE

"Hugo Restaurant", szef kuchni Krzysztof Rabek, Poznań, ul. Wojskowa 4, tel. 61 861 82 18, www.hugorestaurant.pl

"Pomarańczowy Fortepian", szef kuchni Michał Witt, Piła, ul. Paderewskiego 14, tel. 67 353 23 20, www.pomaranczowyfortepian.pl

"Zagroda Bamberska", szef kuchni Roman Kosmalski, Poznań, ul. Kościelna 43, tel. 61 842 77 90, www.zagrodabamberska.pl

"Restauracja BlowUpHall 5050", szef kuchni Tomasz Trąbski, Poznań, ul. Kościuszki 42, tel. 61 657 99 90, www.blowuphall5050.com

"Concordia Taste", szef kuchni Tomasz Purol, Poznań, ul. Zwierzyniecka 3, tel. 61 662 80 65, www.concordiataste.pl

"Fanaberia", szef kuchni Mariusz Kucharczak, 61-763 Poznań, ul. Wroniecka 24, tel 61 853 33 99, www.fanaberia-restauracja.pl

 

WARMIŃSKO-MAZURSKIE

"Romantyczna" w Hotelu SPA dr Ireny Eris, szef kuchni Bartosz Budnik, Wysoka Wieś 22 (Wzgórza Dylewskie - Ostróda), tel. 89 6471111,www.drirenaerisspa.com

"Karczma Warmińska", szef kuchni Petr Uhlir, Gietrzwałd, ul. Kościelna 1, tel. 89 512 34 57, www.karczma.pl

"Restauracja Hotelu Krasicki****", szef kuchni Krzysztof Mazurek, Lidzbark Warmiński, ul. Plac Zamkowy 1/7, www.hotelkrasicki.pl

"Restauracja Pałacowa" Hotel Anders, szef kuchni Dariusz Struciński, Stare Jabłonki, ul. Spacerowa 2, tel. 89 642 70 07, www.hotelanders.pl

"Restauracja Aqua Marina", szef kuchni Jacek Stępnowski, Ostróda, ul. Mickiewicza 17, tel. 89 642 46 36, www.willaport.pl

 

ZACHODNIOPOMORSKIE

"Opera, spotkajmy się na końcu korytarza", szef kuchni Dariusz Majewski, Szczecin (Zamek Książąt Pomorskich), ul. Korsarzy 34, tel. 601 732 300,

www.nakuncu.pl

"Park Hotel", szef kuchni Mariusz Siwak, Szczecin, ul. Plantowa 1, tel. 91 434 00 50, www.parkhotel.szczecin.pl

"Z Drugiej Strony Lustra", szef kuchni Iwona Niemczewska, Szczecin, ul. Piłsudskiego 18, tel. 91 488 82 02, www.zdrugiejstronylustra.pl

"Restauracja Focus Hotel", szef kuchni Adam Janczak, Szczecin, ul. Małopolska 23, tel. 91 43 30 500, www.hotelfocus.com.pl

"Restauracja Horyzont", Hotel AQUARIUS SPA*****, szef kuchni Jacek Krakowiak, Kołobrzeg, ul. Kasprowicza 24, tel. 94 35 36 500, www.aquariusspa.pl