Najładniejsze pierniki świata!

Anna Wrońska
20.12.2012
A A A
Najładniejsze pierniki świata pani Jarmili Buczyńskiej

Najładniejsze pierniki świata pani Jarmili Buczyńskiej (Fot. Materiały prasowe)

Jeśli chcielibyście na święta obwiesić choinkę smacznymi i ładnymi piernikami, wystarczy zajrzeć na stronę tortowni.pl i zapisać się na kurs

Warsztaty prowadzi go pani Jarmila Buczyńska - pod jej okiem upieczecie i udekorujecie piernikowe ciasteczka o różnych kształtach. Będą elegancką i niebanalną, a przy tym pyszną ozdobą bożonarodzeniowego drzewka. Pierników pani Jarmili można też spróbować na kiermaszach, organizowanych przed świętami w Muzeum Etnograficznym w Warszawie. Przepis na pierniczki i lukier (ten sam, który dostaniecie na zajęciach w tortowni) poniżej:

 

Pierniki:

  • 140 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 90 g miodu gryczanego
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • jajka
  • 400 g mąki pszennej (typ 650)
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Lukier:

  • 1 białko
  • 120-150 g cukru pudru (przesianego przez bardzo gęste sitko)

 

Sposób przygotowania

Ewentualnie: 1 jajko, 1 łyżka mleka, cukier, masło, miód, jajka oraz przyprawę piernikową wkładamy do metalowej miski, ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Podgrzewamy, mieszając. Należy uważać, aby masa się nie ścięła, jej temperatura nie powinna przekraczać 50°C. Zdejmujemy z palnika, lekko studzimy. Łączymy mąkę, kakao i sodę, dodajemy 3/4 tej mieszanki do ciepłej masy. Mieszamy, dodajemy resztę mieszanki i wyrabiamy ciasto. Owijamy je w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Następnie rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm (na blacie posypanym odrobiną mąki) i wycinamy dowolne kształty. Układamy na blasze wyściełanej pergaminem. Pieczemy w 175°C przez 10-12 minut. Aby pierniczki były błyszczące, po upieczeniu i wystudzeniu możemy posmarować je jajkiem rozmąconym z łyżką mleka i ponownie włożyć do piekarnika (nagrzanego do 70-80°C) na ok. 10 minut.

Robimy lukier: Ucieramy widelcem białko z cukrem pudrem przez około 20 minut. Nie używamy miksera, bo masa się napowietrzy! Jeśli lukier wydaje się nam za rzadki, dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, jeśli jest zbyt gęsty, rozcieńczamy go paroma kroplami soku z cytryny. Malujemy wzorki tutką skręconą z pergaminu lub folii, w której odcinamy malutki rożek, aby lukier mógł się wydostawać.

 

Jarmila Buczyńska urodziła się na Słowacji, ale już od ponad 40 lat mieszka w Polsce. Z wykształcenia jest chemiczką. - W moim rodzinnym domu zawsze piekło się pierniki na choinkę - opowiada. - Zawieszaliśmy jeszcze jabłka, orzechy i ozdoby samodzielnie robione ze słomy, ale zawsze to pierniki były najważniejsze. Również teraz, w moim polskim domu, na choince pełno jest pierników. Pani Jarmila współpracuje z Mazowieckim Centrum Kultury i sztuki, organizując pokazy dekorowania pierników i zajęcia dla dzieci. Można ją spotkać na wykładach Akademii Trzeciego wieku, w domach kultury, na kiermaszach. - Wspólne pieczenie, a potem zdobienie ciastek bardzo zbliża rodzinę. Jest świetnym lekarstwem na jesienną chandrę, kiedy za oknem ciemno i deszcz. Jeśli zadbamy o to, by nasze pierniczki były naprawdę ładne, nadadzą się na prezent, taki osobisty, od serca. Myślę jeszcze - dodaje - że piekąc i dekorując je samodzielnie, przeciwstawiamy się zalewowi chińskiej tandety. Niech sobie pani wyobrazi, niedawno widziałam w jednym ze sklepów całkiem ładne świąteczne pierniki. Kiedy wzięłam je do ręki, okazało się, że są z plastiku...

Komentarze (2)
Zaloguj się
  • Gość: justyna

    0

    mam na myśli tą miskę

  • Gość: justyna

    0

    jak to zrobić?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE