Najpopularniejsze są jednak perełki z tapioki: małe o średnicy 2-3 mm, średnie (5 mm) i duże (8 mm). Te ostatnie często barwi się na różne kolory, są podstawą wielu azjatyckich deserów.

Przechowujcie tapiokę w szczelnym słoiku, wytrzyma nawet 2 lata.

Mniejsze kulki gotujcie średnio 40 minut. Te duże zazwyczaj są już przetworzone i trzeba tylko zalać je gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut, aż spuchną. Warto przelać je zimną wodą. Dobrze jest wcześniej namoczyć perełki, ale nie w każdym przepisie jest to wymagane. Na wszelki wypadek zawsze czytajcie opis na opakowaniu, bo czasem w azjatyckich sklepach można dostać też drobną tapiokę instant!

Tapioka ma neutralny smak, dlatego podkręca się go cukrem, mlekiem i słodkimi dodatkami.

Do puddingów używa się małych perełek. Oto podstawowy przepis:
1/2 szklanki tapioki namoczcie przez noc w 500 ml wody. Zagotujcie 2 szklanki mleka i 8 łyżek cukru pudru. Połączcie z odcedzonymi kulkami i podgrzewajcie przez 5 minut.

Bardziej kaloryczna wersja: wymieszajcie po 2 łyżki ekspresowej tapioki i cukru, 1,5 szklanki mleka oraz żółtko. Po 5 minutach zagotujcie, mieszając. Dodajcie 1 białko ubite na pianę z 2 łyżkami
cukru, podgrzejcie 2 minuty.

W podstawowym przepisie możecie zastąpić połowę zwykłego mleka śmietanką kokosową. Dodajcie do deseru pokruszone beziki i marakuję bądź pieczone śliwki. Lub dosmaczcie go startą czekoladą i curry, cynamonem, przyprawą ras el hanout, chai czy szafranem.

Kolejne urozmaicenie: do gotującego się mleka wlejcie kieliszek sambuki albo wsypcie trochę kawy rozpuszczalnej czy herbaty matcha.


Zagotujcie 3 litry wody z 1 szklanką perełek. Odstawcie pod przykryciem na 2 godziny. Co jakiś czas mieszajcie kulki (będą powoli chłonąć płyn). Przepłuczcie je. Wymieszajcie z 1 butelką wytrawnego czerwonego wina, 1 szklanką brązowego cukru i korzennymi przyprawami. Zagotujcie, a później wstawcie na noc do lodówki. Wyjdzie deser ? la grzane wino.

Dodajcie tapiokę do owocowego nadzienia. Wymieszajcie 1 szklankę cukru, 1/4 szklanki tapioki instant, 2 łyżki soku z cytryny oraz 600g mrożonych malin i jagód. Odstawcie na godzinę. Wlejcie nadzienie do formy wyłożonej kruchym ciastem, przykryjcie drugim płatem ciasta (zróbcie kilka nacięć!). Pieczcie godzinę w 200°C.


Na Zachodzie hitem jest tajwańska bubble (lub boba) tea z dużą tapioką, mlekiem, herbatą i owocami. Ugotujcie 1 szklankę czarnych perełek. Zaparzcie 2 torebki zielonej herbaty w 2 szklankach wody. Połączcie zimną herbatę, zmiksowany miąższ z 1/2 melona i 1 szklankę mleka. Posłodźcie miodem lub syropem klonowym. Do szklanek włóżcie tapiokę i zalejcie napojem.

Ugotowane duże kulki możecie też dodać do rosołu zamiast makaronu. Fajnie sprawdzą się w sałatce zamiast kuskusu. Zróbcie tylko intensywny w smaku dressing.