Nic dziwnego, że właśnie tutaj znalazła się baza wyjątkowej wędkarskiej imprezy, jaką są The Codfishing World Championship - Mistrzostwa Świata w Połowach Dorszy. Tegoroczna edycja odbędzie się 24 marca. Największy wyłowiony w tamtym roku dorsz ważył 19,2 kg.

Marzec to doskonały okres na połowy dorszy, osiągających na lofockich łowiskach imponujące rozmiary. Trudno o lepsze miejsce na świecie pod tym względem - w końcu to ojczyzna sztokfisza i klipfisza. Dlatego właśnie w marcu warto pojechać na archipelag, by z bliska przyjrzeć się suszącym na specjalnych stelażach tuszom, poznać tradycje lofockich rybaków i zapoznać się z szczególnie bogatą tzw. kulturą wybrzeża.

Należy przy tym dodać, że sztokfisze (suszone tusze dorszy) i klipfisze (suszone i solone) z Lofotów to jeden z najbardziej znanych na świecie produktów norweskich, eksportowanych do Ameryki Północnej i Południowej, Afryki, a przede wszystkim do krajów południowej Europy. Znane tam jako bacalao, robią furorę zwłaszcza na portugalskich, hiszpańskich i włoskich stołach.

Więcej informacji o Lofotach można znaleźć na: www.visitlofoten.as


Ryby i owoce morzaRyby i owoce morza

>>> Zobacz przepisy z ryb i owoców morza<<<