W tegorocznej edycji Czerwonego Przewodnika Michelin znalazło się 39 polskich restauracji z Warszawy i Krakowa , czyli o 3 więcej niż przed rokiem . W tym roku do przewodnika trafiły 22 restauracje z Warszawy i 17 z Krakowa (w ubiegłym roku było 19 lokali warszawskich i 17 krakowskich). Już samo znalezienie się w przewodniku jest dla restauracji bardzo dużym wyróżnieniem - a dodatkowo w tym roku - warszawska restauracja Atelier Amaro otrzymała wyróżnienie Wschodzącej Gwiazdki oznaczające bardzo duże szanse na zdobycie w przyszłym roku gwiazdki Michelin. Gdyby tak się stało, byłby to pierwszy lokal w Polsce uhonorowany tym symbolem najbardziej pożądanym przez restauratorów z całego świata.

Jedna z restauracji opisanych w "Main Cities of Europe 2012" - warszawska Butchery and Wine - otrzymała symbol Bib Gourmand . Warto dodać, że ten lokal znalazł się w zestawieniu po raz pierwszy.

Restauracjom opisanym w kulinarnych przewodnikach Michelin przyznaje się:

Sztućce (Łyżka & Widelec) - za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu;

Bib Gourmand - za stosunek jakości do ceny;

Gwiazdki Michelin (których w Polsce jeszcze nie ma żaden lokal) - za walory smakowe potraw.

W aktualnej edycji "Main Cities of Europe" warto zwrócić uwagę, że dwie restauracje - Gourmet Restaurant Silvio Nickol z Wiednia oraz Maaemo z Oslo - pojawiły się w Czerwonym Przewodniku, otrzymując od razu po 2 gwiazdki Michelin. Dwie europejskie stolice zyskały po dwa nowe lokale, które Michelin rekomenduje, przyznając jedną gwiazdkę - Alcron i Degustation Boheme Bourgeoise z Pragi oraz ateńskie Funky Gourmet i Galazia Hytra . Zaskoczeniem może być Kopenhaga, którą wyróżniono 4 nowymi restauracjami z jedną gwiazdką. Jednak prawdziwym liderem został Paryż z 11 nowymi lokalami, które zdobyły jedną gwiazdkę.

Na podstawie materiałów promocyjnych organizatora.