Granatowy Prawie Czarny, czyli słowo o czarnym czosnku

AW.
28.02.2012 12:19
A A A
Czarny czosnek

Czarny czosnek (Fot. Shutterstock)

Czarny czosnek jest przyprawą popularną w USA, pochodzącą z kuchni koreańskiej. Dodaje się go do sosów, dipów i sałatek, dobrze łączy się z kolendrą, sezamem, grzybami leśnymi, owocami morza, kurczakiem. Można smarować nim grzanki albo dodawać do marynat grillowych.

Czarny, sfermentowany czosnek nie jest ostry, smakuje raczej słodkawo i kwaskowato, przypomina nieco ocet balsamiczny. Pachnie podobnie do czosnku pieczonego czy grillowanego - tylko że ten zapach jest o wiele intensywniejszy. Koreańczycy i Tajowie uważają, że regularne dodawanie do jedzenia tej przyprawy działa antynowotworowo i przedłuża życie. A poza tym - jeśli zastąpimy świeży czosnek czarnym, unikniemy „czosnkowego” oddechu.


Czarny czosnek nie jest oddzielną odmianą, jego barwa jest wynikiem wielodniowej fermentacji. Podczas tego procesu z cukrów powstaje melanoidyna - to ona odpowiada za to, że początkowo białe, jędrne ząbki robią się granatowoczarne, miękkie i kleiste (powinny się łatwo rozsmarowywać).


Czy da się zrobić czarny czosnek domowym sposobem? Owszem, nie jest to specjalnie trudne, zajmuje jednak mnóstwo czasu: do żaroodpornego naczynia wkładamy całe nieobrane główki czosnku - ile się zmieści. Szczelnie pakujemy naczynie w folię aluminiową. Ochroni ona czosnek podczas fermentacji przed wniknięciem niepożądanych bakterii,  z drugiej zaś strony nie pozwoli, aby ulatniał się aromat powstający w trakcie fermentacji. Naczynie z czosnkiem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 60°C. I pozostaje nam już tylko czekać - niestety, aż 40 dni. W tym czasie, siłą rzeczy, odpada nam używanie piekarnika...


Większość czarnego czosnku dostępnego w Stanach i Europie to produkcja amerykańskiej  firmy Black Garlic Inc. Czy można kupić czarny czosnek w Polsce? Chyba jeszcze nie (można spróbować przez stronę internetową producenta), ale to pewnie kwestia bliskiej przyszłości; w Wielkiej Brytanii mają go w swoim asortymencie takie sieciówki jak Tesco czy Waitrose.

Komentarze (8)
Zaloguj się
  • avatar

    Oceniono 10 razy 10

    ...a potem tylko odebrać rachunek za prąd i się przeżegnać :) ah no i oczywiście rozkoszować czarnym czosnkiem ;)

  • avatar

    atria_claudia

    Oceniono 3 razy 3

    Hmm, mam takie wrażenie, że z pewnością jest inna metoda na fermentację - bez 40 dni w piekarniku:)
    Jeśli chodzi o wybarwianie czosnku, to jeśli zrobicie pikle czosnkowe to czasem można znaleźć fioletowy czosnek - to właśnie za sprawą melanoidyny.. Hmm, poszperam trochę, bo nie wydaje mi się, żeby temperatura 60 stopni była tutaj kluczowa.

    ps. taki czosnek może mieć nawet rok czy dwa:)

  • Bogdan Kowalczuk

    Oceniono 2 razy 2

    Aluminium i jego np. tlenki a tym samym folia aluminiowa jest rakotwórcza. Przy tak długim procesie przygotowywania związki aluminium wejdą w skład przygotowywanego czosnku.
    Zacznijcie się zastanawiać jak coś piszecie. Dobrze.

  • MagdaLena Bajtlik

    0

    czarny czosnek to rewelacja :) w Wwie zapraszamy na degustację na Mińską
    www_Alfa-koszyk_pl 501 799 667 prośba o wcześniejszy telefon

    oryginalny hiszpański dojrzewa nawet 60-90 dni
    od niedawna trwa też produkcja w Polsce: nieco krótsza i smak trochę inny, ale czarny jest!

  • avatar

    epsilonserving

    0

    Witam,
    W 48 godzin dostarczymy czarny czosnek orginalny z Hiszpani i fermentowany przez 3 miesiace.
    Ma swietny smak i zapach przypominajacy wedzone sliwki i lukrecje.
    Jestesmy dystrybutorem czarnego czosnku, chetnie zawiazemy wspolprace z osobami zainteresowanymi sprzedaza tego produktu w Polsce lub wyslemy bezposrednio do klientow ktorzy chca po prostu zakupic czarny czosnek.
    Posiadamy rowniez produkty z dodatkiem czarnego czosnku. Nowoscia jest piwo ciemne z czarnym czosnkiem.
    Kontakt: Renata Maksym 0034 649 497 963
    Zapraszam do zapoznania sie z nasza strona internetowa:
    www.epsilonserving.com
    Pozdrawiam

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX