Atrament czy sepia z mątwy (czasem z kalmarów), czarny jak węgiel i dość gęsty, jest słono-słodki, ma bogaty, lekko rybny smak.

Kupimy go w formie sproszkowanej lub płynnej: w słoiczkach i w saszetkach (po 4 g). Najlepszy jest ten drugi. Sepia w proszku ma dużo mniej smaku.

Przygotowując potrawy z atramentem, zwłaszcza takie, które trzeba mieszać rękami albo zagniatać, warto założyć cienkie gumowe rękawiczki. Bez nich liczcie się z czarnymi plamami na dłoniach!

Sepii najczęściej używa się do barwienia makaronów i wypieków. Jednak gotowe suszone pasty są raczej bez smaku. Lepiej przygotować ciasto samemu. Zagniećcie 2 szklanki mąki, 3 jajka, szczyptę soli, 1 łyżkę atramentu i 1 łyżeczkę oliwy (możecie dodać odrobinę wody). Gdy ciasto będzie elastyczne, włóżcie je do lodówki na 30 minut, a potem możecie już wałkować i wykrawać wstążki.

W ten sam sposób zróbcie też czarne gnocchi. Wybierzcie jakikolwiek tradycyjny przepis. Na kilogram ziemniaków wystarczą 2 łyżki atramentu. Podobnie można zabarwić np. polentę. Albo dodajcie kilka łyżek sepii do ciasta na bagietki. Jej smak będzie dość wyraźnie wyczuwalny, bagietki całe czarne, ale bez obaw - nie pobrudzą wam zębów, jak to bywa np. w przypadku zupy.

Do świeżego czarnego makaronu zróbcie sos z tuńczyka w oleju, kaparów i dobrej oliwy. Albo ostry sos pomidorowy z kawałkami chorizo. Możecie też dodać atrament do kalmarów w sosie pomidorowym. Podsmażcie na oliwie posiekaną cebulę, 2 ząbki czosnku i 1/2 łyżeczki chilli w proszku. Zagotujcie z krojonymi pomidorami z puszki, wrzućcie 4 tuszki kalmarów pocięte w krążki. Po 2 minutach dodajcie torebkę atramentu. Wymieszajcie z makaronem i odrobiną posiekanej natki.

Sepia genialnie komponuje się z ryżem, który dobrze ją wchłania i przenika jej intensywnym smakiem. Podsmażcie posiekane: cebulę i ząbek czosnku, dorzućcie 300 g pokrojonych kalmarów. Gdy się zetną, dodajcie 350 g ryżu arborio oraz 2 łyżeczki atramentu. Po chwili wlejcie kieliszek białego wina. Kiedy wyparuje, stopniowo wlewajcie po chochli bulionu rybnego, stale mieszając. Gdy ryż będzie al dente, wymieszajcie go z garścią grubo posiekanej botwinki i łyżką masła.

Zróbcie zupę krem z cieciorki. Podajcie ją z paskami grillowanych kalmarów i ozdóbcie kilkoma kroplami atramentu. Można nim również doprawiać azjatyckie zupy z owocami morza lub kawałkami wieprzowiny.