Ostre liściaste - musztardowiec

Tekst: Olga Badowska, zdjęcie: Shutterstock
05.12.2011 , aktualizacja: 05.12.2011 12:05
A A A Drukuj
Liście musztardowca

Liście musztardowca (Shutterstock)

Dziwne warzywa, dodatki, przyprawy. Gdzie je kupić i co z nich przygotować? Oto kilka praktycznych rad dla poszukiwaczy niezwykłych smaków.
Musztardowiec to liściaste warzywo o pikantnym, właśnie lekko musztardowym smaku. Istnieje wiele odmian, ale najbardziej popularne są te o liściach czerwonawych i zielonych (gładkich lub karbowanych).

Wybierajcie jędrne, chrupkie liście, o ciemnym kolorze, te bardzo jasne bywają nieświeże. Trzymajcie je w lodówce w plastikowej torebce. Nadają się do zamrażania - trzeba je tylko wcześniej zblanszować.

Z dużych liści trzeba wykroić grube nerwy i odciąć łodyżki. Najczęściej wymagają też obgotowania. Drobnych można używać w całości i jeść na surowo. Musztardowiec sprawdzi się przede wszystkim w sałatkach: z gruszkami, orzeszkami piniowymi, pecorino i miodowym dressingiem, z serem pleśniowym i winegretem z odrobiną anchois.

Ponieważ to warzywo ma dość wyrazisty smak, do dressingów możecie dodawać również mocne przyprawy: posiekaną szalotkę, musztardę miodową, chilli, gałkę muszkatołową, odrobinę chrzanu lub świeży imbir. Zawsze jednak trzeba zbalansować smak jakimś neutralnym dodatkiem.

Zróbcie letnią sałatkę. Połączcie 1/2 posiekanej szalotki, łyżkę soku z limonki, 1,5 łyżki dobrej oliwy, szczyptę cukru i soli. Skropcie takim dressingiem liście musztardowca wymieszane z kawałkami grejpfruta i posiekanymi daktylami.

Grubo pokrojone liście blanszujcie przez minutę i dokładnie odciśnijcie. Podsmażcie posiekany czosnek, wrzućcie musztardowca, doprawcie chilli lub wędzoną papryką i duście jakieś 5 minut. Dobry dodatek do mięs!

Zblanszowane liście możecie też połączyć z podsmażonym boczkiem, oliwą, podprażonym kuminem i octem balsamicznym.

Można dodawać listki musztardowca do przeróżnych curry, zup albo zastąpić nimi nudną sałatę w domowym hamburgerze.

Musztardowca można też marynować. Będzie świetnym dodatkiem do azjatyckich potraw. Zagotujcie 2 łyżki cukru, łyżkę soli, 1/2 szklanki octu winnego i 2 szklanki wody. Pokrojone grubo liście (jakieś 40 dag) i rozkrojone na pół 2 papryczki chilli włóżcie do słoika i zalejcie wystudzoną marynatą. Są gotowe do jedzenia po kilku dniach w lodówce.

Zobacz więcej na temat:

Konkurs

Perfekcyjnie tradycyjnie

Uwolnij swoją kulinarną kreatywność!