Najczęściej się je kandyzuje. W kuchni kantońskiej konserwuje się je w soli.Plasterki owoców dodawajcie do sałatek, np. ze szpinakiem i botwinką. Aby nie ciemniały, skropcie je sokiem z cytryny.

Zblanszujcie 20 owoców we wrzątku. Ugotujcie syrop z 1/3 szklanki cukru i 2/3 szklanki wody. Zostawcie w nim obciążone talerzykiem kumkwaty na 3 dni. Odcedźcie, zróbcie nowy syrop i moczcie owoce 24 godziny. Powtórzcie tę czynność. Znów odcedźcie, suszcie owoce pół dnia i zawińcie w pergamin. Dodawajcie takie kandyzowane kumkwaty do musu czekoladowego, ciasta marchewkowego, nadziewajcie nimi suszone śliwki i daktyle.

Oto kumkwaty w syropie! Zagotujcie 1,25 szklanki cukru i dwa razy tyle wody, wrzućcie 350 g owoców, przykryjcie powierzchnię syropu pergaminem, tak by dotykał powierzchni płynu (dzięki temu woda lepiej odparuje i syrop będzie miał właściwą konsystencję). Gotujcie pół godziny. Włóżcie owoce do czystego słoja, syrop zredukujcie do objętości szklanki. Ostudźcie, dodajcie łyżeczkę angostury (podbije smak cytrusów) i zalejcie kumkwaty. Można dodać liść laurowy lub anyż, ale wtedy już bez angostury!

Owoce z syropu można dodawać do koktajli. Do kieliszków włóżcie po 3 kumkwaty i wlejcie po łyżce syropu. Uzupełnijcie szampanem. Świeże cytrusy dodawajcie do sangrii, grzanego wina lub herbaty.

Dżemy i chutneye z kumkwatami doprawcie chilli, goździkami, kardamonem, anyżem, trawą cytrynową, cynamonem lub wanilią.

Kawałki tych owoców usmażcie z mięsem w woku lub nabijcie w całości na patyczki do szaszłyków, razem z kurczakiem oraz papryką, i zgrillujcie.

Zróbcie sos do sałatki lub grillowanego mięsa. Pokrójcie 6 kumkwatów, usuńcie pestki, owoce zmiksujcie, wlewając 1/3 szklanki delikatnej oliwy oraz łyżkę octu balsamicznego. Doprawcie solą, pieprzem, posiekaną papryczką chilli i listkami tymianku.

Przygotujcie smarowidło do chleba. W malakserze posiekajcie 100 g kumkwatów. Zmiksujcie szalotkę i garść natki pietruszki lub kolendry. Wymieszajcie wszystko z kostką miękkiego masła i odrobiną pieprzu. Podawajcie z grzankami czosnkowymi.

Upieczcie kawał boczku! Zmiksujcie 2 garście kumkwatów z syropu z łyżką soku cytrynowego i 2 łyżkami mielonej gorczycy. Natrzyjcie surowy boczek i pieczcie go w 180°C przez 30 minut. Zanim pokroicie mięso, przykryjcie je na 10 minut folią aluminiową, aby odpoczęło.