Czym jest Gault&Millau w Polsce? To najlepsze restauracje, wyjątkowe hotele i regionalne specjały - wskazane i ocenione przez niezależnych ekspertów. To nowe spojrzenie na polską gastronomię.


Tajni inspektorzy G&M odwiedzili setki polskich restauracji, od tych najbardziej ekskluzywnych po karczmy i gospodarstwa agroturystyczne, o których istnieniu wie niewielu. Próbowali, smakowali, testowali... W przewodniku polecają te miejsca, które przeszły drobiazgową weryfikację. Z ponad 600 restauracji z całej Polski wyłonili najlepsze, które zostały skrupulatnie opisane w pierwszej w Polsce edycji przewodnika Gault&Millau 2015.

 

System oceniania

 

Inspektorzy Gault&Millau pojawiają się w restauracjach anonimowo i nie mogą się ujawniać. System oceniania opiera się na punktach i symbolach czap kucharskich: w ten sposób są oceniane i restauracje, i szefowie kuchni. Inspektorzy przyznają od 1 do 20 punktów. Miejsca, które uzyskały powyżej 10 punktów są opisywane w przewodniku. Na podstawie punktacji najlepszym są przyznawane czapki kucharskie (od jednej do pięciu):

 

11-12 punktów - 1 czapka

13-14 punktów - 2 czapki

15-16 punktów - 3 czapki

17-18 punktów - 4 czapki

19-20 punktów - 5 czapek

 

Łącznie w przewodniku Gault&Millau Polska 2015 zaprezentowanych zostało 246 restauracji, 93 hotele, 40 miejsc zakupowych i 80 produktów regionalnych. Dla ułatwienia publikację podzielono na sześć regionów, w których opisano miejsca godne polecenia. Wszystkim restauracjom, które przeszły weryfikacje inspektorów G&M, w większości wypadków kilkukrotną, zostały wystawione noty. Wybór miejsc był subiektywny. Autorom przewodnika zależy na promowaniu miejsc, które powstały z pasji tworzących je ludzi, i w których podstawą jest najwyższa jakość.

 

Spośród wszystkich opisanych przez G&M restauracji najwyżej ocenionym zostały przyznane czapki:

 

4 czapki otrzymała jedna restauracja

3 czapki przyznano 3 restauracjom

2 czapki trafiły do 53 restauracji

1 czapką wyróżniono 111 restauracji

 

Ciekawostką jest fakt, że spośród wszystkich opisywanych przez G&M restauracji jedynie w 33 szefami kuchni są kobiety.

 

Historia Gault&Millau

 

Gault&Millau od 50 lat wyznacza trendy na francuskim rynku kulinarnym. Polska jest dziesiątym krajem na świecie, w którym wydawany jest przewodnik. Gault&Millau powstał w 1962 roku we Francji z inicjatywy dwóch uznanych krytyków kulinarnych: Henri'ego Gault'a i Christiana Millau. Obecnie obok Michelina jest jedną z najbardziej renomowanych i wpływowych tego typu publikacji na świecie. Do tej pory oceniał restauracje m.in. we Francji, Niemczech, Austrii, Szwajcarii, Holandii, na Węgrzech oraz w Australii.

 

Polska edycja

 

Redaktor naczelną polskiej edycji prestiżowego przewodnika Gault&Millau jest Justyna Adamczyk, ekspertka łącząca praktykę biznesową i gastronomiczną ,wieloletnia działaczka i członkini zarządu Slow Food Warszawa. Podróżniczka kulinarna, odwiedziła setki restauracji odznaczonych wyróżnieniami Gault&Millau, Michelina i 50 Best San Pellegrino. Regularnie uczestniczy w głównych światowych imprezach kulinarnych, jak Salone del Gusto w Turynie czy Madrid Fusion. Mystery shopper w restauracjach i liniach lotniczych, członkini jury licznych konkursów kulinarnych i nalewkarskich. Współorganizatorka i uczestniczka polskiej edycji Cook It Raw - dorocznego zjazdu kilkunastu najlepszych na świecie szefów.

 

Poza restauracjami w przewodniku znajdują się również opisy dobrej jakości miejsc noclegowych, wyróżniających się na tle innych nie tylko standardem, ale i oryginalnością. Przewodnik poleca też ?miejsca zakupowe?, w których można znaleźć produkty wysokiej jakości, nietuzinkowe, ekologiczne oraz wyjątkowe specjały regionalne.

 

Od 1 grudnia przewodnik Gault&Millau Polska 2015 jest dostępny we wszystkich Salonach Empik oraz na empik.com.

 

Najlepsi szefowie według Gault&Millau Polska 2015

 

Podczas uroczystej Gali Finałowej związanej z wydaniem pierwszej polskiej edycji przewodnika Gault&Millau Polska 2015 oficjalnie ogłoszono nazwiska najlepszych polskich szefów kuchni. Nagrody wręczano w 5 kategoriach, w każdej z nich było 5 nominowanych. Oto wyniki:

 

SZEF ROKU 2015

 

Zwycięzca:

 

Wojciech Modest Amaro, Atelier Amaro Warszawa

 

Pozostali nominowani:

 

Dariusz Barański, Restauracja Concept 13, Warszawa

Dominik Duraj, Steampunk Wodna Wieża, Pszczyna

Marcin Filipkiewicz, Restauracja Copernicus, Kraków

Paweł Oszczyk, La Rotisserie, Warszawa

 

SZEF JUTRA 2015

 

Zwycięzca:

 

Andrea Camastra, Restauracja Senses, Warszawa

 

Pozostali nominowani:

 

Martin Gimenez Castro, Restauracja Salto, Warszawa

Tomasz Trąbski, Concordia Taste, Poznań

Rafał Wałąsa, Restauracja Sztuczka, Gdynia

Adam Woźniak, Restauracja Mercato, Gdańsk

 

MŁODY TALENT 2015

 

Zwycięzca:

 

Witek Iwański, Restauracja Aruana Serock

 

Pozostali nominowani:

 

Aleksander Baron, Solec 44, Warszawa

Przemysław Błaszczyk, Manana Bistro&Wine Bar, Chorzów

Łukasz Budzik, Restauracja Acquario, Wrocław

Dominik Narloch, Restauracja Hugo, Poznań

 

KOBIETA SZEF 2015

 

Zwyciężczyni:

 

Agata Wojda, Restauracja Opasły Tom Warszawa

 

Pozostałe nominowane:

 

Oliwia Bernady, Winebar Jung&Lecker, Warszawa

Iwona Cebula, Restauracja Starka, Opole

Ewa Malika Szyc Juchnowicz, Restauracja Malika, Gdynia

Patrycja Wąsiakowska, Stara Kuźnia, Przykop

 

SZEF KUCHNI TRADYCYJNEJ 2015

 

Zwycięzca:

 

Bartosz Budnik, Restauracja Romantyczna, Wzgórza Dylewskie

 

Pozostali nominowani:

 

Maciej Barton, Folwark Ustronie, Słupia pod Bralinem

Janusz Fic, Dwór Sieraków, Sieraków

Bogdan Gałązka, Restauracja Gothic, Malbork

Maciej Kobylański, Dwór Stary Chotów, Chotów