Głosami czytelników i internautów do finałowej trójki 7 edycji plebiscytu Kucharz - Odkrycie Roku miesięcznika Kuchnia weszli:

 

Emilia Buchowiec-Lotsmanov, szefowa kuchni w Bistro Lokalna w Białymstoku,

Przemysław Szarański, szef kuchni restauracji Panorama na lotnisku w Balicach

oraz Piotr Wyrwas, kucharz w poznańskiej Concordia Taste (w charakterze ciekawostki dodamy, że Kucharz Roku 2013, Adam Adamczak, także pracuje w tej restauracji - wygląda na to, że jest to kopalnia talentów kulinarnych!).

 

Rozwiązanie konkursu nastąpiło podczas gotowania na żywo w Akademii Kulinarnej Whirlpool, a kandydatów do tytułu oceniało jury w składzie:

 

Tessa Capponi-Borawska, felietonistka ?Kuchni?,

Marco Ghia, współwłaściciel Akademii Kulinarnej Whirlpool,

Martin Gimenez Castro, szef kuchni restauracji Salto w hotelu Rialto i laureat pierwszej edycji popularnego programu Top Chef emitowanego na antenie Polsatu,

Agnieszka Rożewska, wydawca ?Kuchni?

oraz Anna Wrońska, redaktor naczelna ?Kuchni?.

 

Tematem przewodnim gotowania na żywo była cielęcina. Każdy z kandydatów dostał więc piękny kawał cielęcego udźca dostarczony przez znanego warszawskiego rzeźnika Grzegorza Kwapniewskiego oraz kosz z pasującymi do tego mięsa sezonowymi produktami ufundowany przez delikatesy Alma.

Przygotowując swoje konkursowe danie, kandydaci musieli zmieścić się w 45 minutach. Po upływie tego czasu należało podać gotowe danie każdemu z pięciu jurorów.

 

Emilia Buchowiec-Lotsmanov przyrządziła medaliony cielęce z ziołowym sosem, selerowym purée, czatnejem jabłkowo-żurawinowym oraz czipsami z jarmużu.

 

Przemysław Szarański zrobił filet cielęcy na placuszku piwnym z brązowymi pieczarkami i suszonymi morelami z emulsją z suszonych śliwek, purée dyniowo-jabłkowym, glazurowanym porem i remuladą selerowo-gruszkową.

 

Cielęce steki Piotra Wyrwasa zostały podane z buraczkami, czipsami z jarmużu, łódeczkami z cebuli i musem jabłkowo-cytrynowym z lubczykiem.

 

Jurorzy dość długo spierali się, któremu z trojga finalistów przyznać miano zwycięzcy. W głosowaniu zwyciężyło danie Piotra Wyrwasa, któremu serdecznie gratulujemy. Mięso było mięciutkie i soczyste, świetnie pasowały do niego karmelizowane w miodzie i estragonie buraczki, marynowana cebula i piwny sos przyrządzony na ścinkach mięsa. Jurorów ujął też smak idealnie chrupkich jarmużowych czipsów.

 

Zastanawiacie się, co będzie dla Was gotował nowy Kucharz Roku? To jeszcze tajemnica - wiemy jednak, że w rodzinie Piotra jest wielu myśliwych i leśników, dzięki czemu młody kucharz znakomicie zna się na dziczyźnie. Sporo opowiadał nam też o rodzinnej pasiece i o swoim przywiązaniu do wielkopolskich produktów regionalnych.

 

Jak smakowały konkursowe dania? Jeśli klikniecie w nazwę potrawy podaną obok nazwiska finalisty, zobaczycie przepis - zachęcamy do wypróbowania wszystkich trzech receptur we własnej kuchni!

 

Redakcja miesięcznika KUCHNIA serdecznie dziękuje partnerom Plebiscytu: Akademii Kulinarnej Whirlpool oraz delikatesom Alma!