Co prawda, ci庵le g瘰in w ponad 90% eksportujemy do Niemiec i ten eksport w ostatnich dw鏂h latach rozwija si, jednak nikt ju sobie nie wyobra瘸 安i皻a Niepodleg這軼i w Polsce bez pieczenia g瘰i. W pewnym sensie temat g瘰iny w listopadzie, to nowa/stara 鈍iecka tradycja. Spo篡cie tego mi瘰a od pocz徠ku akcji wzros這 trzykrotnie i dzisiaj oko這 2000 ton g瘰iny zjadaj sami Polacy. C騜, nie jest to imponuj帷a ilo嗆 wobec 20 000 ton eksportu do Niemiec, ale tendencja jest pozytywna. Og馧em hodujemy rocznie ponad 7 mln sztuk g瘰i, co stawia nas w pozycji europejskiego lidera.

?Na szcz窷cie ceny g瘰iny od zesz貫go roku znacz帷o spad造 i mo積a 篡wi nadziej, 瞠 w tym roku kilogram tuszki g瘰iej b璠zie kosztowa w sklepach detalicznych oko這 15 z? - m闚i Jacek Szklarek, pomys這dawca akcji i prezes Slow Food Polska.

Podobnie jak i w latach poprzednich, slowfoodowa akcja G瘰ina na 鈍. Marcina przede wszystkim opiera si na wsp馧pracy z restauratorami. W tym roku blisko 70 najlepszych polskich restauracji b璠zie od 7 do 30 listopada serwowa g瘰in w wydaniu autorskim.

Podobnie jak i w latach poprzednich szefowie kuchni wezm udzia w konkursie na najlepszy przepis na g瘰in. W zesz造m roku spo鈔鏚 przes豉nych do konkursu przepis闚, w anonimowym g這sowaniu szefowie kuchni wybrali Kr鏊a G瘰iny 2013/2014. Zwyci篹yli ex equo Witek Iwa雟ki (Aruana - Serock) oraz Przemek B豉szczyk (Manana Bistro & Wine Bar - Chorz闚). Szefowie kuchni po raz kolejny zachwycili r騜norodno軼i przepis闚 i pokazali g窷 w wielu, cz瘰to zaskakuj帷ych po陰czeniach.

Opr鏂z klasycznych g瘰ich udek czy piersi pojawi造 si przepisy oparte na podrobach. Mo積a tu wymieni np.

皋陰dki g瘰ie na puree z w璠zonych ziemniak闚 i pieczonych korzennych buraczkach Adama Chrz御towskiego (Ancora, Krak闚);

Pasztet z g瘰ich w徠r鏏ek aromatyzowany traw 簑brow, mus jab趾owy, galaretka z 簑br闚ki, tost z chleba kresowego Przemys豉wa B豉szczyka (Manana Bistro & Wine Bar, Chorz闚) - przepis ex aequo nagrodzony tytu貫m "Kr鏊 G瘰iny 2013/2014";

皋陰dki g瘰ie, czosnek na s這dko, chrupi帷y orkisz Przemys豉wa Bliskiego (Bread & Milk, Wadowice) - III miejsce.

Pojawi si r闚nie intryguj帷y "g瘰i" deser Adama Zastr騜nego (3 kolory, Pozna) - Orzechowy mus z topinamburu podany z kulk lod闚 i aromatycznym chipsem z g瘰i.

Rozstrzygni璚ie tegorocznego konkursu przewidziano na 8 listopada podczas ?Terra Madre - Slow Food Festival? w Krakowie.

Post Martinum bonum vinum (Po Marcinie dobre wino)

Jak m闚i Jacek Szklarek ?debiutuj帷 w zesz造m roku, Wino 安i皻omarci雟kie odnios這 ogromny sukces. Chyba ma這 kto spodziewa si, 瞠 polskie m這de wino b璠zie i lepsze jako軼iowo od wi瘯szo軼i francuskiego Beaujolais nouveau czy w這skiego Novello, a dodatkowo bardziej przyjazne cenowo?. W tym roku wina s ju po fermentacji i przechodz ostatni enologiczn obr鏏k. Pierwsze butelki zostan otwarte w restauracjach w pi徠ek 7 listopada. Podobnie jak w zesz造m roku, b璠zie to zar闚no Czerwone 安i皻omarci雟kie, jak r闚nie Bia貫 安i皻omarci雟kie. Warto pami皻a, 瞠 鈍. Marcin jest r闚nie patronem winiarzy.

Wsp馧w豉軼icielWinnicy Srebrna G鏎a Mirek Jaxa Kwiatkowski o obu winach:

Czerwone 安i皻omarci雟kie: Rondo 100%, wino frywolne i radosne, 鈍ie瞠 lekkie aromaty czerwonych owoc闚: malin, truskawek, czere郾i.

Bia貫 安i皻omarci雟kie: Solaris 66%, Siegerrebe 34%; wino o bogatej strukturze i mi貫j kwasowo軼i, cieple nuty jab趾owo-gruszkowo-kwiatowe. Idealne np. do g瘰i z jab趾ami!

W tym roku Slow Food Polska dodatkowo przygotowa wiele atrakcji zwi您anych z g瘰in. Poni瞠j terminarz:

7 - 30 XI Serwowanie g瘰iny w najlepszych polskich restauracjach (oko這 70 restauracji).

8 XI Og這szenie wynik闚 konkursu na najlepszy przepis na g瘰in i wybranie spo鈔鏚 szef闚 kuchni ?Kr鏊a G瘰iny 2014/15? (podczas Terra Madre - Slow Food Festival).

8 XI Debiut Cydru 安i皻omarci雟kiego (Cydr Ignac闚; podczas Terra Madre - Slow Food Festival oraz w Krako Slow Wine).

8-11 XI Festiwale g瘰iny w Legionowie, Chmielniku, Kamyku ko這 Cz瘰tochowy, Szczecinie, w Swa這wie pod S逝pskiem oraz w G窷niku na Kaszubach.

9 XI prezentacja i konkurs win 鈍i皻omarci雟kich z Polski, S這wacji, Czech i W璕ier - Krako Slow Wine.

10 XI Wielkie 安i皻o Wina 安i皻omarcinskiego z Winnicy Srebrna G鏎a oraz g瘰iny w Starej Zajezdni na Kazimierzu w Krakowie.

Wykaz wszystkich restauracji (od 2 listopada) oraz ponad 150 autorskich przepis闚 na g瘰in mo積a znale潭 na stronie akcji: www.gesina.pl

Na stronie internetowej mo積a te znale潭 informacje o lokalnych wydarzeniach oraz o sposobie kupienia ksi捫ki z najlepszymi polskimi przepisami na g瘰in.