Organizatorzy chcą zbudować życzliwą i radosną atmosferę sprzyjającą powstawaniu nowych projektów, łączeniu idei i ludzi wokół stołu. Festiwal jest miejscem, w którym pokazują, jak wielu ludzi pasjonuje się gotowaniem, ile smaków kłębi się nie tylko w restauracjach czy barach, ale w każdej najmniejszej kuchni.

 

 

Najedzeni Fest Slow Food

 

6 kwietnia odbędzie się czwarta edycja festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest! pod hasłem Slow Food we współpracy ze Stowarzyszeniem Slow Food Polska. Wśród wystawców znajdzie się grupa producentów rekomendowanych przez to gremium. Kwietniowa edycja będzie świetną okazją, by przed nadchodzącą Wielkanocą napełnić swoją spiżarnię smakołykami: od kiełbasy lisieckiej i krakowskiej suchej od Staszka Mądrego, po wspaniałe sery kozie od Maziejuków i miody pitne z pasieki Jaros. Na stoiskach pojawią się też produkty włoskie i tureckie, w tym najprawdziwsza baklava. Goście festiwalu spróbują też potraw przygotowanych przez krakowskich restauratorów. Tegorocznym debiutantem na festiwalu będzie m.in. uzbecka restauracja Samarkanda.

 

W czasie festiwalu odbędą się warsztaty, laboratoria i pokazy na scenie. Dowiecie się m.in. jak upiec chleb, przyrządzić pierożki razowe z rybą, zbudujecie domek dla pszczół, profesjonaliści z firmy Consonni wytłumaczą, jak przygotować ciasto drożdżowe, a miodosytnicy opowiedzą o rodzajach miodów, także tych pitnych. Będzie też można dowiedzieć się więcej o kawie. Absolwent Le Cordon Bleu zmierzy się z selerem, francuski cukiernik nauczy przygotowywać makaroniki z solonym karmelem, a na deser dowiecie się jak przygotować suflet czekoladowy z gorgonzolą.

 

Każdy z uczestników będzie mógł zobaczyć pokazy na scenie. Jedną z gwiazd festiwalu będzie szef kuchni w restauracji Ancora, Adam Chrząstowski, który opowie m.in. o tym, jak można zastosować lokalne produkty w restauracji. W Ancorze odbędzie się zamykająca festiwal kolacja, podczas której goście spróbują potraw przygotowanych na bazie produktów od producentów-rzemieślników.

Festiwal trwać będzie w niedzielę 6 kwietnia od godz. 11 do 18 w salach bankietowych Hotelu Forum w Krakowie (ul. Konopnickiej 28). Wstęp wolny.

 

Najedzeni Fest! Movie przy jedzeniu

 

Festiwalowi będzie towarzyszył, 5 kwietnia, nocny maraton kulinarnych filmów dokumentalnych - ?Najedzeni Fest! Movie przy jedzeniu?, który odbędzie się w Kinie Pod Baranami. Pokażane zostaną cztery filmy: Slow Food Story, Więcej niż miód, Kucharze historii (Cooking History) i Jiro śni o sushi. W trakcie projekcji widzowie wezmą udział w panelu dyskusyjnym na temat slow foodu w Polsce, który poprowadzi Jacek Szklarek (SFP). Start w sobotę 5 kwietnia o godz. 21.

Partnerem ?Najedzeni Fest! Movie przy jedzeniu? jest Fundacja Partnerstwo dla Środowiska oraz Kino Pod Baranami.

 

O Festiwalu

 

Pierwsza, letnia edycja festiwalu, zgromadziła 50 wystawców, a 3000 osób odwiedziło ich stoiska, druga edycja w październiku 2013 przyciągnęła prawie 90 wystawców i 6000 odwiedzających. Rok 2014 rozpoczęła trzecia, zimowa edycja festiwalu poświęconą jedzeniu karnawałowemu. I znów smakosze nie zawiedli, pojawiło się ponad 4000 osób. Impreza odniosła ogromny sukces, szerokim echem odbiła się w mediach ogólnopolskich i lokalnych. W tym roku zaplanowane zostały cztery duże edycje: styczniowa, już za nami, 6 kwietnia Slow Food, 22 czerwca Lokalnie, 27 października Wino. Dodatkowo planowane są pokazy filmów o tematyce kulinarnej w przededniu każdej edycji i docelowo - trzydniowy festiwal filmów kulinarnych. Jesienne edycje są poszerzone o dodatkową część poświęconą winu i winnicom. Zaproszeni zostaną winiarze z Polski i dystrybutorzy wina, aby odwiedzający mieli okazję nie tylko skosztować różnych gatunków win, ale skorzystać z porad i wziąć udział w warsztatach.

 

Więcej informacji na Facebooku: https://www.facebook.com/NajedzeniFest oraz na stronie internetowej najedzenifest.pl