Kampania Slow Food

 

Akcja 'Gęsina na św. Marcina' opiera się na współpracy z najlepszymi restauratorami. W tym roku szefowie kuchni z blisko 50 najlepszych polskich restauracji będą od 9 do 25 listopada serwować gęsinę w wydaniu autorskim. W każdej z wybranych przez Slow Food restauracji będzie można w tym okresie spróbować przynajmniej 3 dań na bazie mięsa gęsi. Do tego dołączy specjalnie sprowadzone z Węgier dla tych lokali wino St. Martin z Benedyktyńskiego Opactwa w Pannonhalmie. W wielu miastach odbędą się również warsztaty degustacyjne.

Listę wszystkich restauracji oraz ponad 100 autorskich przepisów na gęsinę znajdziecie na stronie www.gesina.pl

 

Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina

Akcja rozpoczęła się 26 października i potrwa aż do 15 grudnia 2012 roku.

 

Województwo kujawsko-pomorskie nieprzypadkowo promuje się akcją 'Najlepsza gęsina na św. Marcina'. To właśnie tutaj, w Kołudzie Wielkiej, znajduje się czołowa polska placówka badawczo-hodowlana, która w wyniku 45 lat pracy osiągnęła wzorcowy genotyp Gęsi Białej Kołudzkiej, stając się jedyną taką fermą na świecie.

 

Gęsina w tym roku będzie dostępna na telefon - uruchomiona została infolinia - pod numerem +56 681 23 23 można już zamawiać gęsi. A odebrać zamówione mięso można będzie w trzech miejscach: w Przysieku (10 listopada), w Bydgoszczy (10 listopada) oraz w warszawskiej Hali Mirowskiej (w listopadzie, w kilku terminach).

 

W ramach kampanii odbędzie się m.in. Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku pod Toruniem (10-11 listopada 2012 r.). Impreza połączona będzie z kiermaszem produktów z gęsiny, warsztatami i pokazami.

Z kolei 15 listopada o godz. 18.00 w Muzeum Etnograficznym w Toruniu odbędzie się dyskusja panelowa ?Gęś nie(p)odległa? - połączona z warsztatami i degustacją gęsiny. Moderatorem będzie dr hab. Jarosław Dumanowski, badacz najstarszych polskich książek kucharskich. Przygotował on również wraz z Arturem Morozem, szefem kuchni restauracji Bulaj w Sopocie (jednoczesnie koordynatorem gęsinowej akcji), menu degustacyjne złożone ze starych przepisów z regionalnych książek kucharskich. Znalazły się w nim m.in. dróbki gęsie (czyli podroby) z brukwią i sosem grzybowym (przepis z 1937 roku).

Za pokaz kulinarny odpowiadać będzie również Maciej Nowicki, który pracował jako kucharz w londyńskich restauracjach, był szefem kuchni między innymi restauracji Carska w Białowieży i w La Sympatic w Saint Brieuc we Francji.

 

Nowością podczas tegorocznej akcji są ?Złote Półgęski?, nagrody przyznawane pod patronatem Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego dla najlepszych polskich produktów z gęsiny. Wręczenie nagród będzie miało miejsce 15 grudnia podczas Adwentowego Jarmarku w Przysieku, w hotelu Daglezja. Wydarzenie to będzie jednocześnie podsumowaniem tegorocznej akcji promocyjnej.

 

W ramach akcji od 11 listopada ponad 100 restauracji w całej Polsce będzie serwować gęsinę w różnej postaci. Lista restauracji dostępna jest na stronie www.czasnagesine.pl