Najnowsze artykuły

  • Paweł Zasławski

    Krem angielski (custard) - idealny do deserów. Jak go przygotować?

    02-08-2016 15:00
  • Katarzyna Kęsicka

    Uważaj co jesz latem. Niezdrowe przekąski możesz odchorować

    01-08-2016 14:17
  • mif

    Kanapki zaburzają dietę i nie pozwalają schudnąć

    29-07-2016 13:10
  • Paweł Zasławski

    Jak ugotować ośmiornicę? Poradnik krok po kroku

    28-07-2016 12:42
  • potrawy: Krzysztof Żurek; zdjęcia: Paulina Jakóbiec

    Trzy rybki... jeden Żurek. Jak gotuje Krzysztof Żurek?

    19-07-2016 16:26
  • agapias

    Było niebieskie wino. Czas na niebieską kawę

    13-07-2016 13:35
  • MG

    Naleśniki z pomarańczami, czyli słynne crepes Suzette

    Oczarowanie wszystkich naleśnikami to nie łatwe zadanie. Jednak zniewalający smak tego dania sprawi, że zachwycisz każdego ze swoich gości. W czym tkwi sekret? W świeżości pomarańczy w połączeniu z delikatnym naleśnikowym ciastem.

    07-07-2016 12:59
  • Kaja Karwowska z http://www.wygodnadieta.pl/

    Lekkie dania na upały

    01-07-2016 15:34
  • Honorata Piwowarska

    Trawa cytrynowa - jak ją jeść?

    28-06-2016 14:36
  • kło

    Dyskryminowane owoce i warzywa wracają do sklepów

    16-06-2016 14:57
  • Sernik na zimno z truskawkami- najlepszy na lato

    W trakcie upałów marzy nam się pyszna i orzeźwiająca przekąska. Sernik na zimno to najlepszy deser na lato - jest łatwy w przygotowaniu, orzeźwiający, urzeka aksamitnym smakiem i można do niego dodać wszelkie ulubione owoce i dodatki. Jedyny minus - trzeba uzbroić się w cierpliwość.

    Spód:
    10 dag herbatników
    10 dag orzechów włoskich
    10 dag masła

    Krem:
    2 czubate łyżki żelatyny
    400 ml 36% śmietany
    8-10 łyżek cukru pudru
    80 dag naturalnego twarożku

    Wykonanie:
    Robimy spód: rozdrabniamy w malakserze ciastka oraz orzechy, dodajemy masło i krótko miksujemy, aż składniki utworzą kruszonkę. Rozkładamy ją równomiernie na spodzie tortownicy (o średnicy 24 cm), dociskamy lekko dłonią, wstawiamy do lodówki.
    Przygotowujemy krem: żelatynę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Ubijamy śmietanę z cukrem, po łyżce dodajemy serek, a gdy masa będzie gładka, wlewamy żelatynę, stale miksując. Połowę masy rozsmarowujemy na torcie, na wierzchu układamy truskawki, przykrywamy resztą kremu, wypełniając zagłębienia między owocami, wygładzamy wierzch. Górę dekorujemy owocami. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aby sernik stężał.

    16-06-2016 14:11
  • Domowe lody owocowe. Dziecinnie proste

    Prostszego przepisu nie ma na tym świecie. Zrobienie kanapki z serem bywa bardziej skomplikowane. Do przygotowania tych lodów wystarczą owoce, woda aloesowa i odrobina cierpliwości. Najlepiej zrób je wieczorem, obejrzyj kolejny odcinek serialu i idź spać. A rano czeka cię wspaniała niespodzianka.

    Składniki:
    kiwi
    truskawki / maliny
    borówka amerykańska/ jagody
    woda aloesowa*

    Wykonanie:
    Umyj owoce. Kiwi obierz, truskaweki pozbaw szypułek. W pojemnikach na lody poukładaj dość ciasno owoce, pozostaw trochę miejsca. Tu nie ma reguł - możesz tworzyć dowolne kompozycje. Następnie zalej owoce wodą aloesową. Włóż patyczek. Wstaw do zamrażrki na 7 godzin, a najlepiej na całą noc.
    * jeśli nie masz wody aloesowej, możesz wykorzystać słodką lemoniadę z liśćmi mięty i skórką z pomarańczy.

    13-06-2016 15:45
  • mif

    Uczciwe etykiety - ile kalorii mają twoje ulubione produkty?

    09-06-2016 10:42
  • Paweł Zasławski

    Gotowanie w niskich temperaturach - da się!

    02-06-2016 12:28
  • przepisy i zdjęcia: Marta Dymek

    Kuchnia wiosenna - nie tylko dla wegan

    20-05-2016 17:00
  • Najlepszy sposób na śniadanie. Pieczone mini omlety z szynką, serem i suszonymi pomidorami

    Na zewnątrz rumiane, w środku delikatne i puszyste. Omletów nie musisz smażyć na patelni. Istnieje taki śmieszny patent, że możesz je sobie upiec w formie do muffinek. Zaleta jest taka, że robisz 6 omletów na raz! To najlepsze śniadanie przed ciężkim dniem w pracy.

    Składniki:
    4 jajka
    sól, pieprz
    50 g szynki
    50 g kukurydzy
    6 sztuk pokrojonych pomidorów
    50 g żółtego sera
    szczypiorek

    Wykonanie:
    Drobno pokrój szynkę, suszone pomidory i szczypiorek. Żółty ser zetrzyj na tarce. W misce lekko ubij jajka, dopraw solą i pieprzem. Dodaj szynkę, kukurydzę, suszone pomidory, żółty ser i szczypiorek. Formę do muffinek wysmaruj masłem. Nałóż do każdej foremki porcję ciasta. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Omlety piecz 15 minut.

    20-05-2016 15:49
  • Tiramisu z truskawkami. Włoski deser któremu się nie oprzesz

    Uwielbiamy te delikatne biszkopciki nurzane w kawie z serkiem mascarpone, ale ten dodatek truskawek wynosi ten deser na inny poziom. Jeśli masz ochotę na pyszny podwieczorek - nie szukaj już dalej. To ciasto jest przepyszne. Przepis opracowała Zofia Różycka a - więcej jej słodkich przepisów znajdziecie na jej Facebooku

    17-05-2016 16:27
  • Film. Paweł Rosłaniec

    Tiramisu z truskawkami. Włoski deser któremu się nie oprzesz

    17-05-2016 15:53
  • kło

    Czy olej tłoczony na zimno na pewno jest lepszy od rafinowanego? Sprawdź!

    12-05-2016 14:25
  • Haps

    Naleśniki na 1001 sposobów

    Przepis na naleśniki jest banalny - wystarczy wymieszać jajka, mleko i mąkę, i już - gotowe! W zależności od proporcji tych prostych składników powstają nieograniczone wrę cz możliwości: cieniutkie francuskie crepes i puszyste amerykańskie pancakes, naleśniki na słodko, wytrawne, wegetariańskie i z mięsem. Nigdy Ci się nie znudzą.

    Składniki na 10 naleśników:
    1 szklanka mąki pszennej
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    0,75 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
    szczypta soli
    tłuszcz do smażenia

    Farsz twarogowy:
    400 ml gęstego jogurtu
    400 ml serka śmietankowego
    garść rodzynek

    Farsz z jabłkami:
    3 łyżki brązowego cukru
    1 jabłko (najlepiej szara Reneta)
    łyżka masła
    cynamon

    Robimy farsz twarogowy:
    W misce wymieszaj twarożek z jogurtem i rodzynkami.

    Robimy farsz z jabłkami:
    Na patelnię wsyp cukier, gdy zacznie się karmelizować dodaj jabłka, masło i cynamon - mieszaj, aż cały cukier się rozpuści.

    Robimy naleśniki:
    Do miski przesiej mąkę, dodaj jajka, wlej mleko i wodę, dopraw solą. Dokładnie wymieszaj, najpierw łyżką później mikserem - dzięki temu nie zabrudzisz kuchni. Rozgrzej patelnię, możesz posmarować ją tłuszczem. Na patelnię wlej łyżkę ciasta, gdy spód się zrumieni i zacznie odchodzić od patelni (około 1 minuta) przewróć naleśnik.

    11-05-2016 16:41