Najnowsze artykuły

  • olasup

    Tajemniczy składnik fig. Znajdują się w nich owady

    26-09-2016 15:09
  • tekst: Honorata Piwowarska

    Kapary znano w Polsce już w średniowieczu. Z czym je jeść?

    21-09-2016 10:32
  • Granola z przyprawami korzennymi i morelami

    12-09-2016 15:19
  • Ogórki małosolne z czosnkiem, chrzanem i liśćmi dębu

    12-09-2016 15:08
  • Dzień Dobry TVN/x-news

    Grzechy Polaków przy spożywaniu sushi

    12-09-2016 15:06
  • Kruche babeczki z lekkim kremem z mascarpone z imbirem i skórką cytrynową i owocami

    12-09-2016 14:30
  • Creme brulee - legendarny deser

    12-09-2016 14:28
  • Paweł Rosłaniec

    Odmiany dyni: którą najlepiej wybrać?

    12-09-2016 14:25
  • Creme brulee - legendarny deser

    Delikatny krem rozpływa się w ustach, a karmelowa skorupka smakowicie się kruszy. Przekonaj się sama, że Creme brulee nie jest taki trudny do zrobienia, a najlepsza jest... zabawa palnikiem

    Składniki:

    • 300ml śmietanki 36%
    • 200ml mleka
    • ziarna z jednej laski wanilii
    • 6 żółtek
    • 100g cukru na karmelową skorupkę
    • 30g brązowego cukru
    • 30g cukru pudru

    Sposób przygotowania:

    Nagrzej piekarnik do 110 st. C. W rondlu podgrzej śmietanę z mlekiem, dodaj ziarna z jednej laski wanilii. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z kuchenki.

    W misce lekko ubij żółtka z cukrem. Następnie powoli przelej jajka do gorącego mleka. Pamiętaj aby mieszać mleko podczas wlewania jajecznej masy.

    Napełnij formy do creme brulle, piecz w kąpieli wodnej około 40-50 minut, aż krem się całkowicie zetnie.

    09-09-2016 10:10
  • Paweł Zasławski

    Beza włoska zaparzana - jak ją przygotować i z czym podawać?

    08-09-2016 15:27
  • szykru

    "Uważaj na grzyby! Skonsumujesz trującego, możesz być nie żywy". Prezes GIS znów rapuje i ostrzega

    06-09-2016 10:39
  • Marta Dymek

    Pikantne bakłażany i tort z jeżynami - intensywne smaki późnego lata

    31-08-2016 16:06
  • Paweł Rosłaniec

    Odmiany dyni: którą najlepiej wybrać?

    Krzysztof Chojnacki właściciel Farmy Dyń w Powsinie opowiada o najpopularniejszych odmianach dyni występujących w naszym kraju.

    Przepisy na pyszne dania z dyni znajdziesz TUTAJ

    31-08-2016 09:55
  • Kruche babeczki z lekkim kremem z mascarpone z imbirem i skórką cytrynową i owocami

    Chrupiący spód, kremowe nadzienie i świeże owoce - takie rozkosze podniebienia proponuje nam Zofia Różycka.


    Kruche ciasto:

    120 g masła
    80 g cukru
    200 g mąki
    1 jajko
    1 łyżeczka maku
    szczypta soli

    piecz około 15-20 minut w 175 st. C

    Krem:
    300 ml zimnej śmietanki 36%
    250 g mascarpone
    cukier puder do smaku
    starty kawałek imbiru
    skórka z cytryny

    22-08-2016 15:53
  • Dzień Dobry TVN/x-news

    Grzechy Polaków przy spożywaniu sushi

    Andrzej Polan opowiada o najczęstszych, karygodnych błędach jakie popełniamy jedząc sushi. Zobacz film i nie rób tak już nigdy więcej

    17-08-2016 09:24
  • Ogórki małosolne z czosnkiem, chrzanem i liśćmi dębu

    Ogórki małosolne nie wymagają pracy, tylko odrobinę cierpliwości. Trzeba poczekać kilka zanim będą gotowe. Jeśli przygotowujemy ogórki małosolne, powinny być gotowe do spożycia już po około 3 dniach od nastawienia. Jeśli natomiast chcemy uzyskać ogórki kiszone, musimy na nie poczekać co najmniej 1-2 tygodnie (aby szybciej się kisiły, przed umieszczeniem w słoju można odciąć im końce).


    Pamiętajcie, aby wszystkie składniki dokładnie umyć i oczyścić, a słoiki wyparzyć.

     

    Wodę zagotowujemy z solą i studzimy. Letnią zalewamy ogórki i starannie zakręcamy słój. Odstawiamy w chłodne miejsce. Bardzo ważne są proporcje wody i soli - 1 kopiasta łyżka soli na litr wody. Jeśli za słabo posolicie wodę ogórki stracą cały urok - wyjdą mdłe.

    Do ogórków można również dodać ziarna gorczycy (dzięki której zachowają jędrność), pieprzu, bądź ostrą papryczkę. Oprócz liści chrzanu możecie użyć liści dębu, wiśni, winorośli i porzeczki.

     

    Powodzenia

    15-08-2016 12:53
  • Magda Kłodecka

    Polak wydaje na ryby 11 zł

    11-08-2016 13:40
  • Dwa w jednym - domowe lody i akcesoria do fitnessu

    Zdarzyło ci się marudzić, że nie zjesz kolejnej porcji lodów, bo tylko chwila przyjemności, a całe życie w biodrach? Na lody z naszego przepisu możesz sobie pozwolić - zwróć szczególną uwagę na "potrząsaj przez ok. 10 minut". Weź to sobie do serca i zrób mały fitness z lodami (tylko dobrze zamknij woreczki!) - podskakuj, wymachuj, potrząsaj, a potem wykonaj celny rzut do zamrażalnika. A za kilka godzin odbierz nagrodę - pyszne, domowe lody. Kalorie już przecież spalone!

    Składniki: 500 - 600 ml śmietany kremówki 36% 100 -150 g cukru ziarna z jednej laski wanilii miękkie owoce np: maliny, borówki lód 100 g sóli gruboziarnista Wykonanie: Do strunowego woreczka foliowego wlej śmietankę 36%. Wsyp cukier, dodaj wanilię, garść malin i garść borówek. Zamknij woreczek wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w woreczku. Do większego woreczka strunowego włóż 2 szklanki kostek lodu, dodaj spora łyżke soli gruboziarnistej. Na to włóż szczelnie zamknięty woereczek ze śmietaną, Na górę wsyp kolejne 2 szklanki lodu i resztę soli. Potrząsaj przez ok. 20 minut, a potem włóż do zamrażalnika na kilka godzin.

    10-08-2016 17:07
  • Smażona ryba - przywołaj nadbałtyckie wspomnienia

    Już po wakacjach nad Bałtykiem? A może w tym roku nie udało ci się odwiedzić polskiego morza? Tak czy siak, przywołaj wspomnień czar: przypomnij sobie chłodne fale obmywające stopy i słoneczko rozgrzewające kark. Zapomnij o nieświeżym oleju, awanturujących się wczasowiczach i dzieciach, które wypluwają obiad pod stołem. Usmaż rybkę w chrupiącej panierce... i znowu masz urlop!

    Składniki:
    filet z białej ryby
    100 g mąki
    2 zółtka
    sok i skórka z cytryny
    200 ml wody gazowanej
    tłuszcz do smażenia
    sól, pieprz

    Wykonanie: Filet z ryby podziel na porcje, posól je i popieprz, skrop sokiem z cytryny. Odstaw na pół godziny do lodówki. Do miseczki wsyp mąkę, wbij dwa zółtka, dodaj startą skórkę z cytryny i wodę. Rozmieszaj składniki, i trochę oliwy. Rybę wyjmij z lodówki i każdy kawałek obtocz w przygotowanej masie. Smaż na rozgrzanym tłuszczu aż do zrumienienia. Podawaj z frytkami i surówką z kiszonej kapusty.

    10-08-2016 17:05
  • Granola z przyprawami korzennymi i morelami

    Granola jest najlepsza na śniadanie, wystarczy dodać mleko albo jogurt i świeże owoce. Polecamy także, zabrać słoik z granolą do pracy i podjadać z jogurtem jako na drugie śniadanie.
    Nie rezygnujcie z dodatku mielonego ziela angielskiego to ono nadaje daniu korzenny aromat.
    Możecie eksperymentować ze składnikami np. po upieczeniu do granoli możecie dodać dowolne suszone owoce - rodzynki, albo śliwki.
    Jeżeli chcecie by granola była bardziej zwarta dodajcie więcej miodu.
    Koniecznie pamiętajcie by mieszać owsiankę podczas pieczenia - kontrolujcie czy wierzchnia warstwa nie przypiekła się za mocno!

    Zobacz więcej przepisów z płatkami zbożowymi

    09-08-2016 14:21