Najnowsze artykuły

  • Łukasz Żuchowski

    Jak zrobić domowe pastrami w sześciu krokach? Mamy przepis

    05-10-2017 07:35
  • Monika Jankowska-Kapica

    Oberiba na gęsto - klasyka śląskiej kuchni [PRZEPIS]

    04-10-2017 07:32
  • Anna Wrońska

    Jak suszyć warzywa, owoce i grzyby? Krótki poradnik

    07-09-2017 11:10
  • red.

    Odmiany dyń. Którą wybrać i do czego?

    06-09-2017 09:18
  • Paweł Zasławski

    Jak zrobić kruche ciasto na spód do tarty? Mamy przepis i kilka porad

    25-08-2017 15:28
  • tekst: Honorata piwowarska zdjęcia: Shutterstock/thefoodphotographer, Diana Taliun, NIPAPORN PANYACHAROEN Shutterstock/Foodpictures

    Jak się zabrać za ostrygi? Poradnik plus kilka przepisów z różnych stron świata

    11-08-2017 10:20
  • Paweł Zasławski

    Prosty przepis na mule - kilka ważnych zasad

    21-07-2017 13:21
  • Paweł Zasławski

    Ptysie z kruszonką - przepis wg szefa

    09-05-2017 11:20
  • Babka cytrynowa z lukrem

    Puszysta i mocno cytrynowa babka, doskonała do herbaty o każdej porze dnia.

    Składniki:

    4 jajka

    200 g masła

    skórka i sok z 1/2 cytryny

    skórka 1 pomarańczy

    180 g cukru

    1 laska wanilii

    140 g mąki pszennej

    70 g mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masło do posmarowania formy

     

    Lukier cytrynowy:

    1 szklanka cukru pudru

    soku z połowy cytryny

     

    Wykonanie:

    Nagrzej piekarnik do 170° C.

    Na niewielkim ogniu, w rondelku rozpuść masło, dodaj skórkę i sok z cytryny, oraz skórkę z pomarańczy. Odstaw niech nieco ostygnie.

    Miski wbij jajka, dodaj cukier, ubijaj przez około 10 minut na puszystą masę. Dodaj ziarenka z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy.

    Następnie przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszaj. Miksuj na małych obrotach do połączenia się składników. Do ciasta wlej masło, ponownie wymieszaj. Wylej do posmarowanej masłem formy (ma wypełnić formę nie więcej niż do około 2/3 objętości) i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30- 45 minut (do suchego patyczka).

     

    Lukier:

    W misce dokładnie wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny. Posmaruj nim ostudzone ciasto.

    22-03-2017 17:31
  • Ser camembert pieczony w cieście francuskim

    Z cyklu takie proste, a takie smaczne - płynny ser camembert w chrupiącym cieście. Nie zastanawiaj się, zerknij na przepis i składniki - do dzieła!

     

    Składniki:

    gotowe ciasto francuskie

    ser camembert

    papryczka chili

    posiekane orzechy włoskie

    rozmącone białko jajka

    ew. sól, pieprz do smaku

     

    Wykonanie:

    Rozwiń ciasto francuskie, przyłóż ser i odmierz płat potrzebny do zawinięcia sera camembert. Nożykiem wytnij kwadrat z ciasta francuskiego. Na środku kwadratu połóż drobno posiekaną papryczkę chilli, camembert i posiekane orzechy włoskie. Następnie zawiń brzegi ciasta tak by zakryły cały ser. Odwróć, wierzch sera możesz ozdobić wzorami wyciętymi z ciasta francuskiego, posmaruj rozmąconym jajkiem,. Piecz 20 minut w 180°C. Podawaj z sałatką i żurawiną.

    03-03-2017 15:16
  • przepis i opracowanie: Monika Jankowska-Kapica zdjęcie i stylizacja potrawy: Miód Malina Studio

    Mrowisko - tradycyjne ciasto z Podlasia

    23-02-2017 14:38
  • Igor Nazaruk

    Przepis na faworki. Trzy niezwykle smaczne propozycje dla każdego

    22-02-2017 10:45
  • Naleśniki po bretońsku

    Składniki

    • 200 g mąki gryczanej
    • szczypta soli morskiej
    • 1 jajko
    • 1/2 łyżki oleju
    • ok. 3 szklanki wody

     

    Dodatki:

     

    • jajko, szynka, ser, szczypiorek, pomidory

    Wykonanie:

    Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, jajko i olej. Mieszać stopniowo dolewaj wodę, możesz użyć trzepaczki, albo miksera. Ciasto ma być gładkie, bez grudek Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni naleśnikowej. Możesz posmarować powierzchnię odrobiną oleju. Z każdej strony smaż po ok. 20 sekund. Naleśniki powinny być miękkie, będą dosmażane jeszcze później, z nadzieniem. Gdy już usmażysz wszystkie naleśniki. Połóż naleśnika na patelni. Na środek wbij jajko, po bokach obłóż kawałkami szynki i sera. Złóż 4 krawędzie naleśnika do środka - tak by powstał rodzaj koperty. Smażyć jeszcze przez kilka minut, aż całe białko będzie ścięte. Dopraw solą, pieprze, posyp szczypiorkiem, podawaj ze świeżymi warzywami.

    21-02-2017 17:00
  • Babeczka z płynną czekoladą

    Lava cake - sekret tkwi w krótkim pieczeniu babeczki. Dzięki temu, brzegi są upieczone, puszyste, a środek płynny.

    Składniki:

    100 g gorzkiej czekolady

    50 g masła

    2 jajka

    4 łyżki cukru

    mała szczypta soli

    łyżka mąki

     

    Wykonanie:

     

    Foremki wysmaruj masłem i posyp mąką, nadmiar wysyp.

    Piekarnik nagrzej do 200°C. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj masło. Mieszaj, aż składniki się połączą. Uważaj żeby się nie oparzyć, woda nie może gotować się zbyt gwałtownie.

    Do osobnej miski wbij jajka, dodaj cukier, szczyptę soli, wymieszaj, następnie dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Cały czas mieszając dodaj roztopioną czekoladę z masłem. Rozlej masę do foremek do 2/3 wysokości. Piecz 8-9 minut, dzięki temu masa będzie ścięta po bokach, a w środku płynna. Podawaj z owocami, cukrem pudrem, bitą śmietaną albo lodami.

    13-02-2017 16:17
  • Film. Paweł Rosłaniec

    Jak zrobić ruchanki kaszubskie?

    02-02-2017 14:20
  • Quiche Lorraine z boczkiem i serem

    Kisz (quiche) to kruche ciasto wypełnione wytrawnym nadzieniem. Brzmi z francuska, jednak oryginalny kisz nie został wymyślony we Francji. Samo słowo wywodzi się z niemieckiego kuchen, czyli "ciasto". Pierwotna wersja kiszu bazowała na cieście chlebowym.

    Najbardziej znana odmiana kiszu to quiche lorraine, czyli kisz pochodzący z Francji, a konkretnie z Alzacji i Lotaryngii; niektórzy używają spolszczonych nazw takich jak "kisz lotaryński" czy "placek lotaryński". Nie wiadomo do końca, jak powstał, ale można przypuszczać, że pojawił się między XVI a XVIII wiekiem. W tradycyjnym nadzieniu quiche lorraine pojawiają się jajka, śmietana i boczek. Z czasem zaczęto dodawać do niego ser.


    Składniki
    Kruche ciasto:
    120 g masła
    250 g mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    sól
    tłuszcz do formy

    Nadzienie:
    1 duża cebula
    300 g boczku w plastrach
    pieprz
    4 jajka
    200 g śmietany kremówki
    150 ml mleka
    gałka muszkatołowa
    250 g sera żółtego
    1 łyżka posiekanego szczypiorku

     

    Wykonanie:
    Masło zagnieć z mąką, proszkiem do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli i 3-4 łyżkami zimnej wody na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na quiche, nakłuj kilka razy widelcem i wstaw do lodówki na godzinę.
    Obierz cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę. Boczek podsmaż na patelni. Dodaj cebulę, smaż na złoto i dopraw pieprzem.

    Jajka wymieszaj ze śmietaną i mlekiem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyjmij ciasto z lodówki, posyp połową sera, boczkiem i cebulą, a następnie posyp pozostałym serem. Równomiernie zalej mlekiem z jajkami. Piecz quiche w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40-45 minut. Quiche podawaj posypany szczypiorkiem.

    29-12-2016 13:44
  • Pierogi z gęsiną

    08-11-2016 16:39
  • Jaki wybrać ser do pizzy?

    03-11-2016 15:28
  • Jaki wybrać ser do pizzy?

    Sam pieczesz pizzę w domu? To świetnie! To, jakiego sera użyjesz do posypania pizzy ma wielkie znaczenie. Podczas inauguracji kampanii "Tak smakuje Dolce Vita" mieliśmy okazję porozmawiać z Tessą Capponi-Borawską. Włoszka wyjaśnia jaki ser wybrać do pizzy. Zobaczcie film jakie inne błędy popełniamy kuchni, używając włoskich serów.

    Kampania "Tak smakuje Dolce Vita" ma na celu uświadomienie konsumentów i wzmocnienie świadomości o unijnych oznaczeniach. Zwróćcie uwagę czy kupowane produkty posiadają certyfikaty, które wyróżniają regionalne produkty.

    Ambasadorami kampanii "Tak smakuje Dolce Vita" są trzy znane na całym świecie włoskie sery, oznaczone unijnym certyfikatem Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP). Są to:
    ser Parmigiano Reggiano DOP (Parmezan ChNP)
    ser Asiago DOP (Asiago ChNP)
    ser Gorgonzola DOP (Gorgonzola ChNP)

    Kampania "Tak smakuje Dolce Vita" jest finansowana ze środków Unii Europejskiej.


    02-11-2016 13:53
  • Żyj smaczniej z Beatą Lipov

    Świąteczne pierniczki w kilku prostych krokach. Idealny przysmak, ale i ozdoba

    Jeżeli wydaje Wam się, że upieczenie świątecznych pierników jest skomplikowanym i czasochłonnym przedsięwzięciem, wypróbujcie koniecznie ten prosty przepis Beaty Lipov. Przygotowane przez nią pierniki smakują doskonale zarówno tuż po wyjęciu z piekarnika, jak i po kilku tygodniach. Najlepiej prezentują się ozdobione klasycznym białym lukrem. Nadają się nie tylko do jedzenia, ale świetnie pełnią także funkcję ozdób choinkowych. Spróbujecie? Wesołych Świąt!

    Składniki:
    Ciasto piernikowe
    500g mąki
    1 ½ szklanki miodu
    szklanka cukru pudru
    ¾ kostki masła
    jajko
    łyżeczka sody
    szczypta soli
    opakowanie przyprawy do piernika

    Lukier uniwersalny:
    1 białko
    szczypta soli
    szklanka cukru pudru
    łyżka cukru waniliowego

    Beata Lipov prezentuje swoje przepisy na ładny dom i te kulinarne na blogu Lawendowy Dom.

    24-10-2016 16:25